Læger advarer: Børn helt ned i folkeskolen tager lattergas

Skolebørn eksperimenterer med lattergas, som i værste fald kan være dødelig.

Skolebørn eksperimenterer med lattergas, som i værste fald kan være dødelig.

Den lille flødeskums­patron bliver placeret i hylstret. En slap ballon trækkes ud over og vokser, i takt med at gassen fra patronen fylder den. Ballonen føres op til munden. Et langt sug – og så rammer det.

Lattergas er gennem de seneste år blevet mere og mere populært blandt danske unge, men det er ikke ufarligt. Læger advarer om, at det kan have dødelig udgang.

Det startede med, at de lidt ældre diskoteksgæster fik det tilbudt, når de kom ind ad døren på natklubberne i landets store byer.

Senere forlød det, at også gymnasieeleverne havde fået smag for grinegassen.

Nu melder flere SSP-kredse om, at børn helt ned i folkeskolen forsøger sig med rusmidlet, der kan erhverves ganske lovligt på nettet og hos nogle isenkræmmere.

Fund af skadelige stoffer i skoletasker

Lattergas efterlader ingen spor
Solrød Kommune er en af de kommuner, der for nylig har haft en bølge af unge, der tog lattergas. Her fandt SSP-medarbejdere brugte patroner, der lå og flød ved sportshaller og bålpladser, hvor de unge ofte opholdt sig.

»Vi har haft et problem med lattergas blandt vores unge. Jeg synes, det er i bedring nu, men det er noget, vi er meget opmærksomme på,« siger Bo Juul Andersen, SSP-konsulent i Solrød Kommune.

Han tog straks affære og skrev ud til forældrene i kommunen og opfordrede dem til at tage en snak med deres børn og være opmærksomme på, hvad de havde liggende under sengen.

»Det svære ved det her stof er, at man ikke kan se det på sin teenager, når rusen er færdig, så det kan være meget vanskeligt for forældrene at vide, om de unge har taget noget,« siger han.

Problematisk kemi fundet i populære cremer, makeup og barberskum

Hjernen fylder 100 år før tid
Gassen spreder sig i lungerne, mens den kommer piblende. Små prikker på læberne og på tungen. Det kilder. Latteren kommer farende.

Der bliver ikke udarbejdet statistikker, hvor lattergas bliver opgjort som selvstændigt rusmiddel. Derfor er det umuligt at sige, hvor udbredt det er, men Jørgen Pedersen, formand for SSP-samrådet, oplever ikke, at lattergas er et problem på landsplan.

»Det er et modefænomen. Det bliver pludselig populært i en kommune, og så forsvinder det igen for så at komme frem i en anden,« siger han.

Da fænomenet kom til Solrød, var det ifølge Bo Juul Andersen populært, fordi det er lettilgængeligt og billigt, og fordi det giver en hurtig effekt.

»De ved godt, hvad det er, og hvilken rus det giver, men de bliver overraskede, når jeg fortæller dem, hvilke konsekvenser det kan have for deres helbred,« siger Bo Juul Andersen.

Faktisk kan man dø af det, fortæller Niels Ebbehøj, der er overlæge på Bispebjerg Hospitals giftlinje.

»Det er meget farligt. Et sug fra en lattergaspatron hæmmer vejrtrækningen, hvilket let giver iltmangel. Iltmangel kan på sigt give hjerneskader, og så render du pludselig rundt med en hjerne som en 100-årig, selvom du kun er 20 år,« siger han og fortæller, at flere og flere ringer ind til giftlinjen og spørger om hjælp til at håndtere en ven eller en søn på lattergas.

»De skal have frisk luft, indtil det er overstået. Heldigvis er det ikke gået rigtig galt for nogen endnu, men det er kun et spørgsmål om tid,« siger han.

Grineflippet varer i 30 sekunder, så er det forbi. Der kommer ikke mere.

8 gode råd til at tackle din teenager

lattergas
Hvad er det?
Lattergas er et bedøvelsesmiddel, som blandt andet bliver brugt ved tandoperationer eller til fødende kvinder. Modsat lattergassen til medicinsk brug er lattergas som rusmiddel ikke tilsat ekstra ilt, hvorfor det hæmmer vejrtrækningen.
Hvorfor er det farligt?
Brugere af lattergas kan blive kvalt, fordi den rene gas fylder lungerne og ikke levner plads til ilt, som er nødvendigt for at trække vejret.
Kilder: Sundhedsstyrelsen og Giftlinjen på Bispebjerg Hospital

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.