Derfor skal du lade børnene skændes i ferien

Man skal lytte til hvert barn i konflikten og udtrykke anerkendelse over for de følelser, de hver især har.

Man skal lytte til hvert barn i konflikten og udtrykke anerkendelse over for de følelser, de hver især har.

Udsigten til tre børn, der slås på bagsædet hele eller forpester hele hjemmet med sure miner, kan true ferieidyllen.

Men søskendekonflikter er faktisk gavnlige, hvis de håndteres rigtigt, siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der tidligere har udgivet bogen ‘Søskende’.

Sådan får du glade og lykkelige børn

Hvordan undgås konflikterne?
»Man skal slet ikke prøve at undgå dem. Når mennesker er sammen, vil der helt naturligt opstå konflikter. Familien er som et minisamfund, hvor børnene lærer sociale kompetencer – for eksempel at blive uvenner og gode venner igen. De bruger deres søskende til at træne konflikter og begå sig med alle slags følelser.«

Derfor bør du ikke sende dit barn på værelset

Hvornår skal man blande sig?
»Først og fremmest skal man være gode forbilleder og vise børnene, at man kan have konflikter og være uenige, men at der findes en løsning, hvis man taler sammen i stedet for at smække med døren. Der har været en tendens til at lade børn løse deres konflikter selv. Men det kan små børn ikke uden hjælp. Forældre må dog aldrig være dommere, de skal være mæglere. Man skal lytte til hvert barn i konflikten og udtrykke anerkendelse over for de følelser, de hver især har. Og så kan man komme med løsningsforslag eller spørge børnene, om de selv har forslag til, hvordan konflikten kan løses. Først omkring 8-10-årsalderen begynder de at kunne løse konflikterne selv.«

7 ting du ALDRIG bør sige til børn

    4  Gode råd til familieferien
  1. Når børnene er 7-8 år, kan man holde et familiemøde, hvor alle siger, hvad de gerne vil på ferien. Sørg for, at alle får et ønske opfyldt, og at der både er fælles aktiviteter og plads til alenetid.
  2. Tal om, hvad der skal ske dagen efter og på ferien i det hele taget. Børn kan godt lide at blive inddraget. Jo mere de ved om, hvad der skal ske, jo færre konflikter.
  3. Har man sammenbragte børn, er det vigtigt at tilrettelægge ferien, så alles ønsker tilgodeses, så nogle af børnene ikke blot skal indrette sig efter den måde, den anden familie plejer at holde ferie på.
  4. Forbered underholdning til turen. Skal man rejse langt, så pak små overraskelser til børnene. Mange har egen tablet, og derudover kan alle i en bil være fælles om at høre lydbog eller quizze. Tag en bold med til de små stop på rastepladser.


    Kilde
    : Margrethe Brun Hansen

Her er de 5 grundsten til et lykkeligt ægteskab

Kan man forebygge konflikterne?
»Man kan give børnene nogle værdier og redskaber til at løse konflikter. For eksempel: ‘Her i familien hjælper vi hinanden’ og ‘I vores familie slår vi ikke på nogen’. Og så skal hvert barn have lov til at have sine egne ting.Hvis ikke sit eget værelse, så blot en kasse med ting, som barnet selv bestemmer over. Endelig er det vigtigt at forebygge søskendejalousi, som er udgangspunkt for mange konflikter.Man skal rumme alle sine børn med hver deres særlige egenskaber og ikke sammenligne dem.«

Sådan påvirker for lidt søvn dit barn – og så mange timer skal det have

Sådan kan du tackle konflikter mellem søskende
Hvis de vil farve med den røde tusch på samme tid og næsten ender i en slåskamp.
Lad dem fortælle en ad gangen, hvordan de oplever situationen, og hjælp med at sætte ord på frustrationerne: ‘Du ville også gerne bruge den røde tusch lige nu til din tegning?’ Spørg ind til, hvorfor de begge vil have tuschen netop nu. Kom gerne med forslag: ‘Kan du tegne træet før den røde blomst?’ eller ‘Kan du måske bruge den røde farveblyant i stedet for tuschen?’
Hvis de vil se noget forskelligt i tv.
Regler og rammer er gode, for de gør børn trygge. Har man en regel om, at børnene skiftes til at vælge fredagsfilmen, vil det ikke give de store konflikter, da alle er forberedte på, hvad der skal ske. Måske vil børnene endda begynde at forhandle og lytte til andres ønsker. Regler og rammer kan ændres, som børnene bliver ældre – eller i ferier, som jo afviger fra hverdagen. Husk at gøre reglerne tydelige for børnene.
Hvis den toårige tager den fireåriges klodser.

Du skal ikke sige til den fireårige: ‘Du er den store, du kan vel godt undvære et par klodser til lillebror’. Sig i stedet: ‘Jeg kan godt forstå, at du bliver irriteret, når du lige sad og legede så godt’. Helt små børn må man prøve at aflede. Med en toårig kan det for eksempel være med en tablet eller deltagelse i madlavningen.

Kilde:  Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog og forfatter

Artiklen blev bragt første gang 2. juli 2015

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.