Lærerne kæmper forgæves: Så mange elever nægter at bade efter idræt

En tur under bruseren er for mange elever end ikke tillokkende efter en svedig fodboldkamp.

En tur under bruseren er for mange elever end ikke tillokkende efter en svedig fodboldkamp.

Vejrguderne har svært ved at finde ud af, om de 400 7.-klasseselever i Travbaneparken i Tårnby skal skoldes eller skylles på denne tirsdag. Står det til deres idrætslærer, er det sidste måske mest hensigtsmæssigt.

Han oplever nemlig, at stort set alle hans elever springer badet over efter idræt. En oplevelse, han langtfra står alene med.
I en undersøgelse foretaget af Dansk Skoleidræt svarer 7 ud af 10 idrætslærere, at det er en udfordring at få de ældste elever under bruseren.

»Vi risikerer, at en masse børn vokser op med et indtryk af, at de ikke er gode nok, som de er,« siger Kell Nielsen, der har undervist i 17 år og i den tid oplevet, at det er blevet sværere og sværere at få eleverne i bad.

Psykolog: Voksne, tag ansvar! Børn og unge bliver digitale narkomaner

Alle tissemænd er ikke ens
På plænen i Tårnby har 7.x pause inden sidste kamp i fodboldturneringen mod kommunens andre 7.-klasser.

Kun få rækker hånden i vejret, da de bliver spurgt, om de bader efter idræt. Flere mener, at badene er ulækre, mens andre gerne vil bruge deres egen shampoo. Ifølge Kell Nielsen er der også en anden årsag, som han flere gange har hørt fra eleverne på tomandshånd.

»Jeg ved, at der er flere af dem, der ikke bader, fordi der er noget ved dem selv, som de ikke er tilfredse med,« siger han.

En række fagfolk peger på, at kropsidealet er blevet meget snævert, og derfor føler rigtig mange unge, at de ikke kan spejle sig i de kroppe, de ser i tv.

Mens Kell Nielsen fortsætter kampen mod det ensrettede kropsideal ved blandt andet selv at gå i bad med eleverne, er der mange forældre, der glemmer at tage snakken om vigtigheden af at bade med andre. Det mener Jeppe Hald, projektleder i Sex og Samfund.

»Det er en meget vigtig snak mellem forældre og børn. De unge skal i bad, så de kan se, at andre også har en tissemand, som ikke er stor, og at bryster kan se ud på mange måder. Hvis de kun ser nøgenhed i porno og reality-tv, vokser de op med et kropsbillede, som kan komme til at påvirke dem negativt psykisk,« siger han.

Læger advarer: Børn helt ned i folkeskolen tager lattergas

bade

Næsten hver fjerde lærer vælger skolen fra

Flere unge får spiseforstyrrelser
Formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, erkender, at mange forældre ikke er gode nok til at tage snakken med deres barn og med forældregruppen.

Det skyldes ifølge formanden, at mange forældre heller ikke selv ville have lyst til at stå i et fællesbad efter spinning i fitnesscentret.

»Hvis man spørger forældrene, om de vil bidrage til, at deres børn får et positivt selvbillede, så siger de alle sammen ja. Desværre er det de færreste, der indser, at de bidrager til det modsatte, når de lader deres børn springe badet over,« siger hun.

I Skole og Forældre opfordrer man til, at forældregruppen tager snakken i klassen og finder en fælles løsning.

Tilbage i Tårnby løber eleverne på banen, mens Kell Nielsen klapper lidt gejst og selvtillidt ind i dem. Han håber, at lærere og forældre vil gøre det samme, når det kommer til de unges opfattelse af sig selv og deres krop.

»Vi vil se flere unge, der laver selvskade og får spiseforstyrrelser, hvis ikke de tidligt får et indtryk af, at de er smukke, som de er,« siger Kell Nielsen.

Her er Danmarks bedste skole

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.