Familievejleder Lola Jensen: Forældre skal tro mere på sig selv

- Forældre skal tro mere på sig selv igen. Tro på, at de godt ved, hvad der er bedst for deres børn, siger Lola Jensen.

- Forældre skal tro mere på sig selv igen. Tro på, at de godt ved, hvad der er bedst for deres børn, siger Lola Jensen.

Vi kender hende alle sammen, Lola Jensen, familievejlederen fra TV 2s Go’morgen Danmark, som de seneste fem år har givet gode råd til forældre om alt fra kræsenhed og sovevaner til indkøring i institution og pottetræning.

– Forældre skal tro mere på sig selv igen. Tro på, at de godt ved, hvad der er bedst for deres børn, siger Lola Jensen.

Familievejlederen har udgivet bogen ’Den store bog om skolebørn’, som hun har et meget vigtigt budskab med:

– Vi skal flytte samværet med vores børn fra hjernen til hjertet. For oppe i hjernen sidder den sidste nye teori, og så skal du herop først og finde svaret, når dit barn spørger dig om noget, og lige huske tilbage på, hvad var det nu, de sagde om det, inden du svarer, siger hun.

Styrk dit barns selvværd med de gode tips fra familie-ekspert Charlotte Højlund på udeoghjemme.dk

Vi skal ikke være skumgummiforældre
De fleste forældre i dag er også utrolig usikre omkring selvværd kontra selvtillid/ros og anerkendelse og ved ikke, hvad der er hvad.

– Så når de får en tegning af deres barn, ved de ikke, hvad de skal sige, men leder efter det ’rigtige’ svar, der anerkender i stedet for at rose, og barnet forstår ingenting, men tænker: ’Du kigger jo slet ikke på min tegning’. Resultatet er det, hun kalder ’skumgummiforældre’:

– For når børnene nu spiller en bold op ad deres forældre, er det som skumgummi – der kommer intet retur. Hvis et barn siger: – Jeg vil gerne have en banan, er svaret fra moderen: – Jeg hører godt, hvad du siger, og anerkender, at du gerne vil have en banan, men vi skal snart have aftensmad, så derfor er det ikke en god ide at spise banan nu, selv om jeg anerkender, at du er sulten. Det er alt for mange ord til et barn. Giv dem små, korte beskeder – klart og præcist.

Især mødrene skal passe på
Det er især mødrene, familievejlederen gerne vil have i tale med sin seneste bog. For selv om fædrene generelt er lidt ’strengere’ forældre, er det stadig mødrene, der sætter dagsordenen i hjemmet, og de er ofte alt for beskyttende, hvilket skolerne mærker meget i dag.

Her oplever man, at mange mødre mangler modet til at tage konfrontationer med barnet og holde ved et nej, når barnet for eksempel vil i skole i udklædningstøj eller have 20 kubikcentimeter legetøj med i tasken. For de ting forstyrrer rigtig meget i skolen.

Det er vigtigt at give plads til far i børnenes liv. Læs hvordan det skal gøres på udeoghjemme.dk

– Mange børn møder uden almindelig grunddannelse. De skal have de grundlæggende værdier med hjemmefra og så øve sig fra barn til barn i skole og SFO. De skal kunne magte skuffelse, at kede sig, vente på tur, blive afbrudt og forstå, at når der i skolen siges: – Jeg skal lige høre, hvad Andreas siger, så venter man, siger den anerkendte familievejleder Lola Jensen.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan styrke dine børns udvikling – uden at pace dem.

Lola Jensens 5 råd til skolebørns-forældre
  1. Stol lidt mere på dig selv, vær autentisk og skift fokus fra hjerne til hjerte.
  2. Hjælp børnene til nogle åndehuller og langsom tid, hvor de kan reflektere og kede sig lidt. I går ikke glip af en kommende Einstein på grund af manglende inspiration.
  3. Husk, at en sag altid har to sider, og at dit barn også har en aktie i sagen.
  4. Giv børnene nogle gode rytmer i forhold til sengetider og måltider og lær dem, at har man meldt sig til en aktivitet, så fortsætter man, og har man en pligt, er det en pligt.
  5. Husk den daglige dialog med barnet. Det er en dannelsessamtale, hvor barnet kan reflektere over dagen, og spørg lidt mere, når svaret er: ’Det kan jeg ikke huske’.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.