Forældre vil give penge til skolen

 Søgårdsskolen i Gentofte er en af de nominerede skoler. Her får de ældste elever mulighed for at prøve kræfter med erhvervslivet på Gentofte Hospital.

Søgårdsskolen i Gentofte er en af de nominerede skoler. Her får de ældste elever mulighed for at prøve kræfter med erhvervslivet på Gentofte Hospital.

Folkeskolen er mildest talt ikke kommet godt i gang efter sommerferien. Først viste nye tal, at flere forældre end nogensinde før i år sendte deres børn i privatskole. Efterfølgende kom historien om, at 16 procent af nyuddannede lærere vælger folkeskolen fra.

Sidst, men ikke mindst bekræftede endnu en undersøgelse blandt forældrene, at de mener, der er rigeligt med plads til forbedring af undervisningen.

Nu tager forældrene så sagen i egen hånd. De vil have en bedre skole til deres børn, og de vil give 50.000 kroner til den skole, der kan præsentere den bedste løsning.

»Den store fælles fortælling om folkeskolen er, at intet virker, og det hele sejler. Jo mere vi får fortalt den dårlige historie, desto mere er det også virkeligheden. Men vi ved, at der foregår mange gode ting derude, de skal bare hjælpes frem i lyset,« siger Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, der også har allieret sig med skoleeleverne, som er organiseret i DSE.

Næsten hver fjerde lærer vælger skolen fra

Folkeskolen skal ranke ryggen
Konkurrencen hedder DM i skoleudvikling, og vinderen bliver derfor den skole, der på bedste vis har formået at udvikle et redskab, der forbedrer undervisningen, trivslen, forældresamarbejdet eller noget helt andet. Det vigtigste krav til vinderen er, at det også kan implementeres på andre skoler.

Mette With Hagensen forventer, at mange af forslagene vil være løsninger på den nye virkelighed efter folkeskolereformen fra 2014, men vinderen kan også være den skole, der har fået inklusionen af børn med særlige behov til at fungere.

»Vi vil have fat i de små stjernefortællinger, så vi kan se, at skolerne gør det godt. Vi skal have stoltheden om folkeskolen tilbage,« siger hun.
Danmarks Lærerforening er glad for initiativet, men understreger samtidig, at en ændring i måden at omtale skolen på ikke er nok.

»Vi håber, at det her kan føre til, at forældre såvel som politikere får øjnene op for, hvad det kræver at føre de gode initiativer ud i livet,« siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening.

Så mange kører for stærkt tæt på skoleveje

Hvad kræver det?
»Finansiering og frihed. Frihed til, at lærerne kan udføre deres arbejde, og finansiering til at give lærere og skoler tid til at finde på de gode og kreative løsninger.«

Næstformanden mener, at de bedste initiativer ofte kommer fra skolerne selv, og det er godt, hvis konkurrencen kan være med til at gøre nogle af de lokale idéer nationale.

»Der er behov for, at lærere og ledere sammen med deres skolebestyrelser begynder at tage sagen i egen hånd. Fra forvaltninger og andre steder får vi ofte at vide, hvad vi skal gøre, men det er de ting, som vokser inde fra skolen, der virker,« siger hun.

Skolerne kan tilmelde sig konkurrencen frem til 14. oktober, og vinderen bliver kåret 16. november. På Søndagsavisen er folkeskolen et vigtigt område, og derfor har vi sagt ja til at være mediepartner på konkurrencen. Det betyder, at vi kommer til at følge konkurrencen, ligesom vi også vil bringe et interview med vinderen i november.

Her er Danmarks bedste folkeskole

Læger advarer: Børn helt ned i folkeskolen tager lattergas

DM i skoleudvikling

Skole og Forældre afholder i øjeblikket en konkurrence med det formål at skabe en bedre folkeskole. Der er en præmie på 50.000 kroner til  den skole, der har det bedste forslag.

Søndagsavisen følger konkurrencen og  bringer et interview med vinderen i november.

Læs mere på DMiskoleudvikling.dk

DMSKOLE

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.