Kælenavne dominerer i vores parforhold

Diana Nielsen fra Randers vil helst ikke kaldes Diana, hvis det er hendes kæreste Stefan, der taler til hende.

»Jeg hader det faktisk. Det kalder alle andre mig, så for ham hedder jeg altså ‘Skat’. Det er mere kærligt og personligt, og det er sødt på en eller anden måde. Så medmindre vi er sure på hinanden, kalder vi hinanden ‘Skat’,« siger 28-årige Diana Nielsen, da vi møder hende på strøget i Nykøbing Sjælland.

Vi er gået på gaden for at spørge de formiddagshandlende, hvad de egentlig bliver kaldt bag lukkede døre? Mere end hver anden dansker erkender nemlig, at de bliver kaldt et kælenavn af deres partner til hverdag, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

»Vi gør det for at markere, at personen er noget specielt. Det er en daglig bekræftelse af, at man har et særlig kærligt forhold til hinanden,« siger parterapeut Martin Østergaard og uddyber:

»Der er selvfølgelig undtagelser, men jeg synes, det er et positivt tegn. Det bringer folk tættere sammen.«

Det siger ansigtet om dit parforhold

Ældre kaldes ved fornavn
Det er den 58-årige frugthandler Helle Pihl helt enig i. Hun bliver kaldt ‘Pus’ eller ‘Skat’ af sin mand Uffe, som hun også kalder ‘Skat’ – og indimellem lidt drillende ‘Øffe’.

»Vi kalder hinanden alt muligt på 31. år. Det er dejligt. Det giver en bedre stemning, og jeg tror virkelig, det hænger sammen med, om man har det godt sammen. Så er der mere plads til lidt sjov og kælenavne. Det er befriende,« siger hun.

Det er dog ikke alle 58-årige, der vil kaldes kælenavne. Faktisk tiltaler seks ud af ti over 55 år deres partner ved fornavn, mens det samme kun er gældende for hver femte under 34.

»Ældre par, der har været sammen i mange år, kommer måske lidt mere på afstand af hinanden, og så bliver det mere stift og formelt. Dem under 30 er ofte mere fysiske og intime, hvilket også forplanter sig til kælenavne. Men man er også mere usikker som ung og har mere brug for den daglige bekræftelse, det giver at blive kaldt ‘Skat’,« siger Martin Østergaard.

3 sexmyter, der ødelægger dit parforhold

fakta

Hvad kalder du og din partner hinanden i derhjemme?

  • Fornavn: 44 %
  • Kælenavn: 54 %
  • Ved ikke: 2 %

Hvordan vil du helst tiltales af din partner?

  • Fornavn: 37 %
  • Kælenavn: 40 %
  • Ved ikke: 23 %

Kilde: YouGov, 1.002 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.