Vi er trætte af at være påhæng

Janni Nyholm Juhl har givet sin kæreste lov til at slippe for nogle af de familiearrangementer, parret er inviteret til.

Janni Nyholm Juhl har givet sin kæreste lov til at slippe for nogle af de familiearrangementer, parret er inviteret til.

Da kalenderen i efteråret begyndte at blive fyldt med bryllupper, barnedåb og fødselsdagsfester i Janni Nyholm Juhls familie var reaktionen fra hendes kæreste ikke lutter begejstring.

»Min kæreste befinder sig ikke så godt i store selskaber, og det gik op for mig, at jeg måske ikke skulle tvinge ham med til det hele. Til en fødselsdag, hvor det egentlig kunne være hyggeligt, ville jeg risikere at skulle bruge energi på at holde øje med, om han hygger sig, i stedet for bare selv at tage afsted,« fortæller Janni, der bor sammen med sin kæreste, som hun har været sammen med i fem år.

Jannis kæreste, Jakob, er langtfra den eneste, der har det anstrengt med at være påhæng til de fester og selskaber, som ens bedre halvdel bliver inviteret med til.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, svarer 42 procent af danskerne, at de inden for de seneste to år har deltaget i et eller flere arrangementer, som de gerne ville slippe for, i deres partners omgangskreds.

Trine Kolding, der er tidscoach og underviser i, hvordan man prioriterer sin tid bedst muligt, påpeger, at det er et følsomt emne at skulle snakke med sin partner om, at man ikke har lyst til at tage med, fordi man risikerer at skuffe den anden.

Kælenavne dominerer i vores parforhold

»Mange tager for givet, at deres partner vælger at gøre det samme, som de selv synes, er en god idé. Men det handler ikke kun om den fysiske tid, man bruger på at være til fest. For nogle mennesker er det drænende og udmattende at bruge energi på at være sammen med andre mennes­ker. Derfor er det vigtigt, at man får snakket med hinanden om det,« forklarer hun.

Stram dig an, hvis du tager med
Er du inviteret med til fest i din bedre halvdels familie eller omgangskreds og egentlig helst vil slippe for at tage med, skal du ikke gå og putte med det, lyder opfordringen fra parterapeut Mikael Hoffmann:

»Snak med din partner om, hvor meget det betyder for dig at blive hjemme, og hvor meget det vil betyde for ham eller hende, at du tager med. Vælger du alligevel at tage med for din partners skyld, må du også stramme dig an og udholde den tid, det varer, for et parforhold handler om at give, og i morgen er det måske din partner, der gør noget for dig.«

8 måder, kvinder straffer deres partner på

Er du omvendt den, hvis partner ikke hungrer efter at komme med til fest, kan det måske være hårdt at få at vide, men husk at påskønne din kærestes ærlighed og spørge ind til, hvad der får din kæreste til at have det godt, når han eller hun er med.

»Sørg for at få afklaret, om du skal nurse din kæreste, om du skal sende nogle spændende mennesker over til din kæreste, eller om din kæreste hellere vil klare sig selv,« siger Mikael Hoffmann.

Der er ikke frit valg
Selvom Janni har aftalt med sin kæreste, at han ikke behøver at tage med til alle arrangementer, kan han ikke sige ja eller nej, som han lyster.

»Bryllup og barnedåb skal han med til, for det er store begivenheder, som jeg ikke vil deltage i alene. Men det er okay, at han takker nej til min søsters fødselsdag, hvor huset bliver fyldt med mennesker, og hellere vil inviteres til aftensmad hos hende, hvor det kun er os, der kommer,« siger hun.

Sådan reagerer kvinder, der er kærlighedspressede

    Det vil vi ikke med til

»Jeg ville ikke med til fødselsdag, fordi jeg har svært ved at være sammen med min svigerfamilie.«
Kvinde, 40 år

»Jeg ville gerne slippe for en familiefest i min kærestes familie, fordi han sjældent deltager, når det er min familie.«
Kvinde, 29 år

»Jeg havde ikke lyst til at tage med til en fødselsdag, som min kæreste var inviteret med til, fordi jeg ikke føler mig god nok til dem.«
Mand, 41 år

»Jeg ville gerne have undgået at skulle med min mand til et politisk møde, for jeg bryder mig ikke om at være ‘præmiegris’, hvilket jeg føler mig som i den sammenhæng.«
Kvinde, 22 år

Kilde: YouGov, 1.012 har svaret

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.