Tv-læge Peter Qvortup: Børn skal mere udenfor

Peter Qvortrup Geisling gemmer på et helt særligt barndomsminde. Han var fem år, og familien holdt sommerferie i et lejet hus ude i klitterne i Løkken.

Hans far tog ham med ned til den lokale skibsproviantering i byen og købte en gul glasfiberfiskestang med tilhørende fiskehjul, og samme dag fangede han 12 små sild. Det var i hvert fald det, som hans far sagde.

I dag ved Peter, at det nok har været små sej, men uanset hvad var han stolt, da familien spiste hans sild på rugbrødsmadder til aftensmad. Først mange år senere fik han sandheden om, at de marinerede sild var hentet fra et glas.

– Min gule fiskestang blev det vigtigste, jeg ejede. Den stod op ad min seng i mange år fremover. Ligesom Emil fra Lønnebergs træbøsse. Det kunne noget, det der natur. Det kunne noget helt vildt. Jeg var fuldstændig fanget, siger Peter Qvortrup Geisling og kalder det sit store held at vokse op midt i naturen i Nordjylland, og som han i dag stadig kan stikke af til, når det hele går for stærkt.

Norske forskere: Kvinder er mere bange for smerte

Peter er far til 6-årige Merle, som han har sammen med ekskæresten Christina Maria Jensen, og selv om han af natur ikke er en bekymret far, kan han faktisk godt være lidt ængstelig for, hvordan det påvirker datteren at vokse op midt i København omgivet af brosten, asfalt, femetagers huse og … iPads. Derfor har han besluttet, at det er hans opgave at plante naturen i hendes sind.

Vigtige vitaminer
– Jeg fortryder ikke noget i Merles opdragelse, men jeg er usikker på, om jeg gør det rigtige. Det er jeg altid. Om sammensætningen af motion, udeliv, nærvær og hygge er den rigtige. Om hun burde vokse op i naturen og ikke på Vesterbro. Jeg vil så gerne, at Merle mærker samme glæde og spænding ved naturen, så jeg forsøger hele tiden at finde på nye ting, vi kan lave sammen derude. Sætte drager op. Fiske. Fange sommerfugle. Tørre blomster.

Lige nu er han aktuel med bogen ”Naturen på recept – din mentale sundhed er lige udenfor”, som er en personlig og inspirerende fortælling om hans egen barndom i den nordjyske natur og hans ønske om at plante naturglæde og ro i sin lille datters sind.

For vitaminer med N er altså vigtige, understreger han og henviser til forskning, der viser, at børn, der opholder sig i grønne områder, har nemmere ved at koncentrere sig, bevæger sig mere og har færre sygedage. Forskning tyder også på, at der er en sammenhæng mellem det at bruge naturen og være miljøbevidst som voksen.

Forskere: Problemer i parforholdet er altid mandens skyld

Udviklingen går imidlertid i retning af, at børn bruger stadig mere tid indendørs sammen med iPad’en. Og at de har mindre tid til at lege – blandt andet på grund af deres fritidsinteresser, der også lige skal holdes ved lige.

– Det er umuligt at nå det hele. Og det skal vi heller ikke, men mange af os er nødt til at finde en bedre balance mellem netop organiserede aktiviteter, tempoet i vores liv og så de uorganiserede oplevelser, hvor vi og børnene kan være sammen – eller alene – i naturen, mener Peter, der godt er klar over, at han måske romantiserer sin egen barndom.

Frirum for hjernen
– Måske. Men den måde, som børn ser på naturen i dag, har ændret sig fra dengang, jeg var dreng. I dag handler det i høj grad om YouTube-videoer af global opvarmning, hvalfangst og hullet i ozonlaget. Mit forhold til naturen byggede bare på de fisk, jeg fangede sammen med vennerne. Ofte med orm, som jeg selv havde gravet op af jorden. Både det nye og det gamle er vigtigt, men jeg er overbevist om, at børn skal have en sanselig oplevelse af naturen for at forstå den, siger han og tilføjer, at det ikke er meningen, at man skal få dårlig samvittighed over alt det, man ikke når. Hans nye bog er mere ment som et forsøg på at forstå, hvad det er ved naturen, der er så sundt for os alle sammen.

– Jeg fornægter på ingen måde teknologiens forunderlige muligheder, men mener alligevel, at vi er i gang med et ugennemtænkt eksperiment med vores børn. Faktum er, at min datter og hendes generation har alle odds imod sig, når det handler om deres muligheder for at få glæde af naturen, mens de er børn.

Her er nøglen til at føle dig udhvilet hver dag

– I min barndom var det det ekstreme liv, der førte til, at folk gik ned med stress. I dag er det det normale liv – det liv, de fleste af os lever – og som ender med at køre mange mennesker i sænk. Og vores hverdag kommer kun til at gå stærkere. Derfor skal vi være opmærksomme på det frirum, det er for hjernen at være i naturen. Sundhed handler ikke kun om kost, rygning, alkohol og motion. Det er også den mentale sundhed, den følelsesmæssige sundhed og den spirituelle sundhed, påpeger lægen.

Han vil i hvert fald være sikker på, at hans datter bliver fortrolig med naturen. At hun får naturens værktøjskasse med i sin rygsæk. For hendes egen skyld.

– Det er mit ansvar. Men helt ærligt, så gør jeg det nok også for min egen skyld. Tænk, hvis hun en dag får lyst til at fiske med flue. Bruge dette lette og elegante fiskegrej til at slette dagens bøvl og brok og bare mærke naturen på en sommeraften, hvor bækørreder og stallinger er i bidehumør. Sammen med sin far. Så bliver mit liv ikke større. Det er min bedste drøm. Måske bliver det også en af hendes?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.