Sukker gør ikke børn hyperaktive

Børn bliver ikke hyperaktive af sukker, men af hinandens selskab.

Børn bliver ikke hyperaktive af sukker, men af hinandens selskab.

Når lille Viggo har spist to stykker lagkage, drukket hindbærbrus og fortæret hele sin slikpose, vil hans forældre nok skyde skylden på sukkeret, hvis han giver sig til at hoppe i sofaen og bruge stuen som fodboldbane.

For det er en meget sejlivet gammel fortælling, at børn bliver hyperaktive af at spise sukker. Men det bliver påstanden ikke sand af, fortæller Morten Elsøe, der er kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi.

»Det, børn bliver kørt op af, er sandsynligvis at være sammen med andre børn. Og det er typisk der, de får meget sukker. Det er nok sådan, myten er opstået,« siger Morten Elsøe og tilføjer, at myten er blevet forstærket af forældres tro på sammenhængen.

»Hvis man først er overbevist om, at ens barn bliver ‘hyper’ af at få sukker, så vil man lægge mærke til, når de to ting falder sammen. Og man vil ikke bide lige så meget mærke i, når barnet bliver ‘hyper’ uden at have fået sukker – eller når det får sukker, men ikke bliver ‘hyper’. På den måde bliver forældre bekræftet i deres tro,« forklarer Morten Elsøe.

Så usunde er mange børns værelser at sove i – se, hvad du bør gøre

Forsøg afslørede forældrene
En af måderne, forskerne har undersøgt en mulig sammenhæng på, var at udføre et forsøg, hvor mødre til 35 drenge i alderen fem til syv år skulle vurdere, om deres børn blev ‘hyper’ af at få sukker.

Den ene halvdel af mødrene fik at vide, at deres drenge havde fået store mængder sukker, mens den anden halvdel fik at vide, at deres drenge fik sødemiddel. Den første gruppe mødre vurderede deres børn som værende mere hyperaktive. Men i virkeligheden havde begge grupper fået sødemidlet aspartam. Mødrenes vurdering af børnenes opførsel afhang altså af, om de troede, at børnene havde fået sukker.

Kan farvestoffer, parabener eller andre indholdsstoffer så forklare, at forældre oplever, at børn bliver hyperaktive, når de får slik?

»Der har været nogle studier, der har peget på, at nogle farvestoffer – kaldet azofarvestoffer – muligvis kan have denne effekt. Blandt andet derfor er de i høj grad blevet udfaset i fødevarer herhjemme,« siger Morten Elsøe.

Derfor skal du ikke belønne dine børn

En anden myte om børn og sukker går i den modsatte retning – nemlig at man bliver sløv af at spise sukker?

»Det er heller ikke helt rigtigt. Når vi har spist, bliver vi sløve – den såkaldte efterspisningstræthed. Efter et stort måltid går vi i ‘rest and digest-mode’ (‘hvil og fordøj-tilstand’, red.). Især vil et stort, tungt måltid gøre, at vi føler os sløve bagefter, mens et lettere måltid vil sløve mindre. Man kan ikke sige, at man bliver særligt sløv af at drikke en sodavand – både fordi studier har vist, at flydende måltider sløver mindre, og fordi sukker er nemt for kroppen at omsætte.«

Hvis sukker ikke gør én hyperaktiv, hvordan kan det så være, at man kan opleve at blive kvikket op, når man for eksempel spiser slik om aftenen?

»Det kan der være mange grunde til, der intet har med slik at gøre. Vi bliver midlertidigt trætte efter et måltid. Den træthed forsvinder af sig selv efter lidt tid, og det er i det tidsrum, vi normalt spiser slik. Det vil altså opfattes, som om vi opkvikkes,« siger Morten Elsøe.

Eksperter: Derfor skal du undgå stærke farver på børneværelset

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.