Børns venskaber er vigtigere end tidligere

Behovet for at føle, at man hører til et sted og har venner, opstår meget tidligt i dag.

Behovet for at føle, at man hører til et sted og har venner, opstår meget tidligt i dag.

De står ved vores side, når vi griner, når vi ter os åndssvagt, eller når vi græder, hvis det hele er noget møg. For de fleste mennesker spiller venskaber en kæmpe rolle, og i dag kommer deres funktion endnu tidligere på banen end førhen, forklarer psykolog John Halse:

»I dag er børn sammen med deres jævnaldrende, fra de er helt små, og derfor opstår behovet for at føle, at man hører til et sted og har venner, meget tidligt. Et barn, der ikke har venner, kan få sværere ved at tilegne sig kompetencen at forhandle og indgå kompromis,« siger han.

Derfor skal du ALDRIG kritisere dine børns venner

Sygeliggør ikke dit barn
Det er i børnehaven, der skal gøres en indsats for, at børn lærer at knytte dybe venskaber. For har et barn svært ved at danne venskaber, når det rammer skolealderen, skal alarmklokkerne ringe, understreger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

»I skolen betyder det meget, at der er en, som står og venter, og som kan give en et knus, hvis det gik dårligt i timen. Det er også her, man for alvor begynder at invitere venner med hjem,« forklarer hun.

Men omvendt skal man passe på med ikke at dramatisere det, hvis ens barns kalender ikke er proppet med legeaftaler. Det afgørende er nemlig, at ens barn er glad og trives, påpeger John Halse.

»I disse tider er der en tendens til at sygeliggøre det, hvis ens barn ikke vil være sammen med andre. Så drop rollen som socialpusher, hvis dit barn trives og udvikler sig, som det skal, for måske er barnet bare træt, når det kommer hjem, og har ikke brug for mere leg,« forklarer han.

Her er hemmeligheden bag velopdragne børn

Alliér dig med andre forældre
Er du bekymret for, om dit barn savner venner, så spørg, om det vil have en ven med hjem, og allier dig med de andre forældre.

»Skal der være en mening med, at vi kalder børnehave og andre institutioner for fællesskabsinstitutioner, er det vigtigt, at forældrene ikke kun føler ansvar for deres eget barn, men også for de andre børn. Derfor bør man skabe alliancer med andre forældre om både at være opmærksom på, om ens barn er sammen med andre, og om nogle føler sig udenfor,« siger John Halse.

Ikke på tålt ophold
Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal give ens barn ansvaret, hvis man fornemmer, at en af barnets jævnaldrende mangler venner, understreger John Halse.

»Man skal ikke pådutte sit barn samvær med andre og stoppe en jævnaldrende ned i halsen på barnet. Hvis et barns venskaber skal udvikles, skal man have øje for, hvem der har en vis parathed i forhold til at være sammen med barnet, ellers bliver det bare et venskab på tålt ophold,« forklarer han.

Danmark lægger flest øredræn på børn – men effekten er ikke bevist

Vis nye sider
Ud over at indgå alliancer med forældrene i barnets omgangskreds kan det at foretage sig noget aktivt sammen med andre børn også bane vejen for nye venskaber.

»Prøv for eksempel at sluse dit barn ind i et fællesskab om en sport eller en fritidsaktivitet. Når man er sammen om en aktivitet, hvor man er afhængige af hinanden og viser flere sider af sig selv, opstår der tit nye venskaber, fordi man får øjnene op for, at den anden har en vigtig funktion,« forklarer Margrethe Brun Hansen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.