Højsæson for sidespring: Sådan kommer I (måske) videre efter utroskab

Den søde juletid er også julefrokosttid. I Danmark har vi tradition for at drikke en hel del alkohol, når vi går til julefrokost.

I takt med at alkoholen ryger ind, ryger fornuften ud. Vi slipper hæmningerne, og det kan være rigtig sjovt, men det kan også få uoverskuelige konsekvenser.

Ifølge en spritnye undersøgelse om danskernes sexliv, ”Sex i Danmark”, har 23 procent af danske mænd og 14 procent af danske kvinder været deres nuværende partner utro.

Derfor har jeg i denne klumme om utroskab valgt, at den utro part er en mand, og den bedragede part er en kvinde.

Undersøgelse afslører: Så lang tid varer sex i gennemsnit

Selvforståelsen rystes
Mennesker, der har oplevet utroskab i deres parforhold, kan sikkert genkende, at livet styrter i grus, når utroskab afsløres. Den orden, der har været hidtil, bryder sammen på et splitsekund.

Den bedragede parts forståelse af forholdet og sig selv kan ikke bruges længere. Hun troede, at hun var hans eneste ene. Det er hun ikke. Han kan også finde dét hos en anden. Det kan være frygteligt skamfuldt, fortvivlende og ufatteligt smertefuldt.

3 sexmyter, der ødelægger dit parforhold

Det er ikke kun den bedragede, der havner i en krise. Den utro følger med. Ofte elsker han stadig sin partner og har ingen intentioner om at forlade hende.

Han ryger ud i et bundløst hav af selvhad, selvbebrejdelser og angsten for at miste hende og det liv, de har bygget op sammen. Hvorfor gjorde han det så?

Hvorfor vælge utroskab?
Utroskab handler om længsler. Den utro længes efter noget i sit liv, i sit forhold. Hvis han vælger at møde sin længsel ved at bevæge sig ud, væk fra forholdet, kan symptombehandlingen være utroskab.

Når jeg har par i terapi, taler vi ofte om længsler. De er vigtige at få kortlagt. Der bliver f.eks. talt om længslen efter at føle sig elsket, at mærke lidenskab, at have ro og tid til sex, at føle sig vital, at mærke nærhed, at føle sig forbundet.

Dét gør lykkelige par dagligt for at holde liv i parforholdet

Utroskab er ikke den eneste uhensigtsmæssige løsning på længsler. Jeg møder også par, hvor problemet er, at den ene f.eks. arbejder virkelig meget, er meget optaget af børnene eller dyrker en sportsgren, der får lov til at fylde alt for meget.

Hovedsagen er, at der i forholdet er noget uopfyldt, som det er smertefuldt at forholde sig til. I stedet for at tage fat i sin partner og fortælle, at der er noget han længes efter, søger han væk fra hende.

Hvordan kommer man videre?
Som sagt synker verden i grus, når man opdager, at ens partner har været utro. Her kommer en hård sandhed: Det, som var, kommer ikke tilbage. I kan ikke fortsætte, som om intet var hændt, for uskylden er væk.

Men modsætningen til uskyld er modenhed. Et par, der beslutter sig for at rejse sig sammen efter utroskab, kan udvikle et modent parforhold. Det forudsætter, at I lærer at reagere sammen, når livet er svært, og længsler melder sig.

Lyst, størrelse og behov: Myter om mænd og sex

Det tager tid, og det er hårdt arbejde. For nogen lykkes det. Det handler om at blive i stand til at mærke sine længsler for at kunne sætte ord på dem.

Dernæst skal det være tilladt at udtrykke sine længsler og behov. Det er vigtigt i alle nære relationer. Så skal I finde ud af, om jeres partner kan/vil møde jer i jeres længsler og behov, og til sidst skal I genvinde tilliden.

Der er ingen garanti for, at det lykkes at blive sammen. Utroskab laver dybe sår, der er længe om at hele.

Hvem kan hjælpe?
Utroskab er en krise, der er svær at komme igennem uden hjælp. Bl.a. fordi oplevelsen af svigt og udsigten til at miste det familieliv, man har, kan sætte sig som et traume.

Der er mange dygtige parterapeuter i landet, der kan hjælpe med at få sorteret i alle de følelser, der raser efter utroskab.

Terapeuten skal have specialiseret viden inden for parterapi, og det er vigtigt, at I føler jer mødt og hørt, at terapeuten passer på jer begge to i samtalerne, og at I er trygge ved personen.

Om klummeskribenten

Jael Lauritzen parterapeut, familieterapeut og psykoterapeut MPF med egen praksis i København og Hellerup.

Læs mere om Jael Lauritzen på jaellauritzen.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.