Skræmmende testresultater: Kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn

Miljøstyrelsen kræver nu fem typer slimlegetøj tilbagekaldt fra forbrugerne, fordi produkterne kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn. Kassér legetøjet, lyder rådet fra Miljøstyrelsen.

Det drejer sig om følgende produkter:

  • Whoopee Putty
  • Noise Putty
  • Frog Slime, Grønt slim med frø og æg
  • Dino slim i dåse
  • Frugt slime – orange

Hvis man har købt nogle af de fem produkter, anbefaler Miljøstyrelsen, at man returnerer dem til forhandleren eller skiller sig af med dem i henhold til de lokale affaldsregler.

Test: Vådservietter til babyer indeholder uønsket kemi og parfume

Resultat af kontrolkampagne
Advarslen mod slimlegetøjet kommer som led i Miljøstyrelsens kontrolkampagne, hvor styrelsen har kontrolleret i alt 54 slim- og modellervoksprodukter.

Otte slimprodukter har vist sig at være ulovlige på grund af for høj afgivelse af stoffet bor. Miljøstyrelsen har påbudt virksomhederne, der har solgt de otte produkter, straks at indstille med salget.

Miljøstyrelsen vurderer, at fem af de otte slimprodukter kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn ved længere tids påvirkning.

Væk fra skærmen: God læsning til ungerne – her er de mest populære børnebøger

Der er ikke tale om nogen akut risiko, hvis ens børn har leget med legetøjet.

– Ud fra et forsigtighedshensyn oplyser vi forbrugerne om den risiko, der kan opstå ved at lade små børn leger med slimprodukterne. Derfor opfordrer vi forbrugerne til at skaffe sig af med legetøjet, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen og uddyber:

– Man skal ikke lade sine børn lege med det her legetøj, for koncentrationerne af de skadelige stoffer kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko ved længere tids påvirkning.

Test: Her er højstolen, der kan bruges hele livet

Ny straffebestemmelse
De virksomheder, der har solgt de fem produkter, har fået påbud om at tilbagekalde produkterne fra forbrugerne.

Tidligere i år blev der indført en ny straffebestemmelse for overtrædelse af legetøjsbekendtgørelsen, som nu gør det muligt at politianmelde virksomheder, der laver grove eller gentagne overtrædelser.

Det kan for eksempel være tilfældet, hvis virksomhederne ikke overholder de udstedte påbud.

Stoffet bor anvendes i slimprodukter som konserveringsmiddel og bidrager samtidig til at give en slimet konsistens.

Bor er klassificeret som skadelig for forplantningsevnen. Man har blandt andet set påvirkning af forplantningsevnen hos dyr.

Dansk studie: Sportsgren ser ud til at hjælpe børn med ADHD

Fund af skadelige stoffer i plasticfigurer fra udenlandske onlinebutikker
Forbrugerrådet Tænk Kemi har også testet legetøj for skadelig kemi. I testen har der været fokus på ni typer plasticfigurer købt i udenlandske online-butikker, som alle er testet for indholdet af ftalater.

Miljøstyrelsen har modtaget Forbrugerrådets resultater, og risikovurderet produkterne på baggrund af resultaterne.

Tre af de ni produkter viser sig at indeholde skadelige ftalater i så høje koncentrationer, at de kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for små børn op til tre år ved længere tids påvirkning.

Der er ikke tale om nogen akut risiko, hvis ens børn har leget med legetøjet.

Det drejer sig om følgende produkter:

  • 5 pcs Mixed different animals. Forhandler: www.wish.com
  • Big size 0-3 old baby animal. Forhandler: www.wish.com
  • Color elephant. Forhandler: www.ebay.com

Har man købt nogle af de tre produkter, anbefaler Miljøstyrelsen, at man skiller sig af med dem i henhold til de lokale affaldsregler.

Ftalater er en gruppe af stoffer, der primært anvendes til at gøre plasttypen PVC blød. Nogle ftalater har vist sig at være hormonforstyrrende, mens andre ftalater ikke er problematiske. De fundne ftalater i de tre produkter tilhører de problematiske ftalater.

Plasticfigurerne er blevet forhandlet i udenlandske onlinebutikker. Salget blev stoppet på baggrund af Forbrugerrådets testresultater.

Løbende kontroller
– Vi udfører løbende stikprøveundersøgelser af legetøj, og det er heldigvis kun sjældent, at vi finder problematiske produkter.

Miljøstyrelsen indberetter de nævnte produkter til det fælleseuropæiske varslingssystem RAPEX, hvor andre EU-lande bliver varslet om, at produkterne kan udgøre en sundhedsrisiko for børn.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.