Mere end hvert tredje par bliver skilt: Sådan får du ægteskabet til at holde

Maria Brejning Søderman og Andreas Søderman blev gift i 2006. Med godt et års aldersforskel, bopæl i Dragør, fælles børn og manden som den højest uddannede har de gode odds for at blive sammen.

Da Maria og Andreas Søderman blev gift i 2006, havde de ikke tillagt det stor betydning for forholdet, at de var lige gamle, at de boede i Dragør, og at Andreas havde ambitioner om en høj uddannelse og karriere. Men det er netop det, der gør, at de har gode chancer for at blive sammen – kombineret med de to børn, der siden er kommet til. Det viser en stor undersøgelse fra Socialministeriet, der har set på forskellige faktorers betydning for, om ægtepar bliver skilt eller holder sammen.

»Vi har det godt og har fundet en dagligdag, der fungerer for os begge. Andreas har sin karriere og rejser meget, mens jeg er på nedsat tid og står for det herhjemme og mest er den, der henter og bringer børnene,« siger Maria, der selv har et kontorjob, mens ægtemanden har en ph.d.

Havde de begge været forskere, havde det været optimalt for chancen for at blive sammen, men at mandens uddannelse og stilling er højere end kvindens, er også en god løsning, viser tallene. Var en eller begge arbejdsløse, eller var rollerne byttet om, så Maria havde den højeste stilling og uddannelse, ville risikoen for skilsmisse ifølge undersøgelsen stige betydeligt.

Psykolog og parterapeut Jacob Mosgaard forklarer hvorfor:

»Det er en tradition, vi ikke tænker over, at manden skal være højest uddannet og positioneret på arbejdet. Hvis vi spurgte mændene, ville de sige – og også mene – at de går ind for ligestilling, og at dette ikke er baggrunden for skilsmissen, for det er ikke et bevidst valg. Men de usynlige normer for manderollen er stadig, at han skal være aktiv og forsørge familien, mens kvinden plejer relationerne,« siger han.

Hjemme hos Maria og Andreas er det også hende, der går mest op i at pleje båndet til familien.

»Jeg er helt klart mest familiemenneske, mens Andreas nogle gange har mere behov for at slappe af. Så kan han godt få lov til at blive hjemme,« siger Maria Brejning Søderman og suppleres af sin mand:

»Vi har et rigtig godt forhold – det fungerer på alle måder. Det ville ikke være praktisk, hvis Maria kørte samme karriereræs som mig. Hun er god til at få hjemmet til at fungere, og det er jeg mindre god til.«

Hvad ville der ske, hvis jeres roller var byttet om?

»Så ville vi blive skilt! Jeg får stress, hvis hun skal være væk i to dage. Jeg har nok mere behov for at realisere mig selv, end hun har,« siger Andreas Søderman med et grin og skynder sig at tilføje, at hans kone skam også har ambitioner og har været leder på sit arbejde.

»Men Maria synes, at det er rigtig hyggeligt at prioritere børnene, og hun trives med at have et job, hvor hun har fri, når hun går hjem,« siger Andreas Søderman, der med sine 35 år er 14 måneder ældre end sin kone. Og det er endnu et af de parametre, der statistisk set gør, at ægteskabet i huset i Dragør har gode betingelser.

»Alle undersøgelser peger i retning af, at hvis man ligner hinanden uddannelsesmæssigt, aldersmæssigt og så videre, så holder forholdet længere. Man har flere fælles holdepunkter og færre forskelle og uenigheder, som slider på et parforhold i længden. Det gør simpelthen hverdagen lettere,« siger seniorforsker og sociolog Mogens Nygaard Christoffersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Se skilsmisse fordelt på kommuner ved at klikke på billedet herunder.

skilmisse-kommuner-grafik-1

Se stor grafik over danskernes ægteskaber og skilsmisser ved at klikke på billedet herunder

statistik-skilmisser

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1