Forskere: Computerspil booster hjernen

Din hjerne har godt af en god daglig dosis rumskibe, drabelige monstre og intergalaktisk nedslagtning. Det lyder som det rene galimatias, men en gruppe forskere fra University College London har påvist, at en daglig dosis af det strategiske computerspil ‘Starcraft’ kan øge spillerens evne til at udføre opgaver, som kræver en del af de små grå hjerneceller.

Forskerne inddelte 72 personer i tre grupper og bad hver gruppe om at spille et computerspil hver cirka en time om dagen i 40 dage.

Den ene gruppe spillede spillet ‘The Sims’, hvor man i forholdsvis ro og mag skal udvikle en karakter, som man selv skaber. Den anden gruppe spillede ‘Starcraft’ på et relativt simpelt niveau, og den sidste gruppe spillede ‘Starcraft’ på et særligt krævende niveau.

Uhyrer og hjernefunktion

Grupperne blev så efter de 40 dage bedt om at løse en række opgaver, som testede deres evne til at træffe hurtige beslutninger og skifte mellem flere opgaver hurtigt.

Den gruppe, som havde spillet den svære udgave af ‘Starcraft’, var mærkbart bedre til at løse opgaverne, end de to andre grupper var.

»Det spændende var, at de evner, som du bruger, når du spiller Starcraft, bliver forstærket, og du kan trække dem med over i det virkelige liv,« siger Bradley Love, ph.d. i kognitiv psykologi og en af de tre forskere, som står bag projektet, der blev offentliggjort i 2013.

STARCRAFT
‘Starcraft’ er et meget intenst og krævende strategispil, hvor spilleren skal træffe hurtige beslutninger og overskue mange faktorer på samme tid.
Spilleren skal hele tiden styre sin base, hvor der skal bygges bygninger, udvindes ressourcer og trænes forskellige soldater til at nedkæmpe modstanderen.
Spillet foregår i en science fiction-verden med rumvæsner og uhyrer.
Der findes flere andre spil i samme genre, for eksempel ‘Age of Empires’, som dog foregår i Middelalderen her på Jorden.

Skal vedligeholdes

Han forklarer, at resultaterne viser, at du kan træne din hjerne, som du kan træne resten af kroppen.

»Det er, ligesom hvis du løfter vægte. Så bliver du også bedre til det. I ‘Starcraft’ skal du skifte fokus hurtigt og tage hurtige beslutninger. Vi kunne se, at forsøgspersonerne blev bedre til det, når de spillede,« siger han.

Men skal jeg så sætte mine børn til at spille ‘Starcraft’, inden de skal i skole, så de bliver klogere?

»Jeg ville være varsom med at anbefale det. Man skal også skele til, om børnene så går glip af morgenmaden og selskabet med forældrene. Det er også vigtigt,« siger Bradley
Love og fortsætter:

»Men min vurdering er, at en daglig dosis af et krævende computerspil er en god ting. Det skal dog, som alt andet, ikke overgøres.«

Forskerne undersøgte senere de samme forsøgspersoner igen, og de, som havde droppet at spille ‘Starcraft’, havde også mistet deres nye evner. Så det ser ikke ud til, at forbedringen er permanent.

Lektor Anne Mette Thorhauge fra Københavns Universitets Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, er ikke overrasket over undersøgelsen.

»Det er klart, at jo flere bøger vi læser, desto hurtigere bliver vi til at læse. Og jo flere kognitivt udfordrende spil vi spiller, desto bedre bliver vi til at løse den slags opgaver, som
spillet stiller os,« siger hun og påpeger, at det desuden er dokumenteret, at det hjælper på børns indlæringsevne med en smule motion, inden skoledagen starter. For eksempel kan de cykle til skolen.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.