Har du 80.000 kroner til en hund? Så meget koster kæledyr over et helt liv

En hund kommer til at koste dig omkring 80.000 kroner over hele dens levetid.

En hund kommer til at koste dig omkring 80.000 kroner over hele dens levetid.

»Jeg må ærligt talt indrømme, at det kom bag på mig, hvor dyr en kat er gennem sin levetid! Jeg tænkte da ikke over, at jeg sagde ja til en udgift på 100.000 kroner, da jeg sagde ja tak til mine to killinger, som jeg fik gratis.«

Se nederst, hvor meget de forskellige kæledyr koster

Som forbrugerøkonom i Nordea har Ann Lehmann Erichsen ellers fingeren fast placeret på den privatøkonomiske puls, men prisskiltet om halsen på hendes to katte kom alligevel bag på hende.

Går man ud fra, at en kat bliver 13 år gammel, skal man regne med en gennemsnitlig udgift på 52.500 kroner. Det viser en undersøgelse fra 2015, som Gallup har foretaget for Nordea af, hvor store summer danskerne spenderer på at have et eller flere firbenede medlemmer af familien.

»Der er foretaget mange undersøgelser, hvor man har forsøgt at regne sig frem til udgifterne, men her har vi helt konkret spurgt danskerne, hvor meget det koster dem at have kæledyr,« forklarer forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Hundeeksperter: 7 tegn på din hund elsker dig oprigtigt – og ikke bare fordi du fodrer den

Du skal betale i hele dyrets liv
Hører man til dem, der mener, at hunden er menneskets bedste ven, skal man være forberedt på at trække den store pung op af lommen. 80.000 kroner i løbet af 13 år skal man være forberedt på at punge ud, mens kaniner, marsvin, undulater og andre mindre dyr koster 18.600 kroner, hvis de lever i seks år.

»Det vil være oplagt at tage en snak i familien om, hvad man er villig til at undvære i budgettet i stedet, hvis ungerne plager om et kæledyr. Om det skal gå fra ferier, it eller ndet,« råder Ann Lehmann Erichsen.

Hos Dyrenes Beskyttelse råder chefkonsulent i Dyrevelfærdsafdelingen Jens Jokumsen også til, at man tænker sig grundigt om, inden man takker ja til et dyr. For på blot et år er antallet af dumpede kæledyr hos Dyrenes Beskyttelse steget med over 50 procent.

Sidste år blev 2.365 dyr smidt ud af deres ejere. Det er særligt katte, der bliver efterladt i papkasser, sportstasker og lignende.

»Uanset hvilket dyr man vælger, er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvad det koster i hele dets levetid, og om man har råd. Derudover skal man også beregne den tid, det tager at have et dyr – i hele dets levetid. Dyr lever i et antal år – ikke bare til der kommer noget mere spændende,« understreger Jens Jokumsen.

8 smarte idéer: Så bliver både du og katten tilfreds med indretningen

kæledyr

 

Artiklen blev bragt første gang 15. marts 2016. Opdateret 25/10-2016

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.