Undersøgelse: Pårørende til syge bliver selv syge

pårørende

pårørende

I undersøgelsen har foreningen spurgt 1.150 pårørende til folk med kroniske, psykiske eller livstruende sygdomme, hvordan sygdommen har påvirket dem. Resultatet er nedslående læsning.

45 procent af de adspurgte følte sig nedtrykte eller deprimerede, og mere end hver tredje led af søvnløshed. Hele 18 procent havde selv pådraget sig en kronisk sygdom af at være pårørende.

Ifølge formand for foreningen Pårørende i Danmark, Marie Lenstrup, sker det, fordi de slider sig selv ned.

– Den bedste tjeneste man kan yde den sygdomsramte er at passe ordentligt på sig selv. Det oplever vi, at mange pårørende har brug for at få at vide, for mange pårørende har dårlig samvittighed over at tænke på sig selv. Derfor ender de med at slide sig selv ned, siger hun.

Marie Lenstrup efterlyser politisk handling, der skal hjælpe pårørende til alvorligt syge med at modstå slitage fra sygdommene.

– Vi mener ikke, at hjælp til nedslidte pårørende er en frivillig opgave. Vi kan ikke løse den opgave grundigt nok, da vi ikke har ressourcerne til at komme ordentligt ud i de mindre kommuner, siger hun.

Konkret peger foreningen Pårørende i Danmark på to tiltag, der kan hjælpe. Pårørende til mennesker med en alvorlig sygdom bør tilbydes en pårørendeuddannelse, der kan vejlede dem i at agere som pårørende. Derudover peger foreningen også på behovet for en pårørendekonsulent i hver af landets 98 kommuner, der blandt andet skal stå for at skabe lokale netværk for de pårørende.

Hos Socialdemokratiet roser sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, foreningens arbejde og støtter tanken om, at et initiativ skal tilgodese alle pårørende i landets kommuner. Men han vil ikke automatisk finde checkhæftet frem.

– Om det skal være for statslige penge eller regionerne skal punge ud, må vi jo se på. Vi har også nogle store og rige patientforeninger, der kunne gå ind og støtte op om det her, siger han.

Fakta: Sådan bør du passe på dig selv
1. Tænk på dig selv. Tag en fridag i ny og næ, så du kan slappe lidt og lade op igen.
2. Foreningen Pårørende i Danmark arbejder på at skabe et dialogforum, så pårørende kan dele deres erfaringer med andre.
3. Har du problemer med at få hjælp i din kommune, kan du kontakte Pårørende i Danmark og få hjælp
4. Foreningen arbejder løbende på at skabe en vidensbank med gode råd til pårørende.
Kilde: Pårørende I Danmark.

 

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.