Klog på to: Derfor er de fleste højrehåndede

højrehånd

højrehånd

Langt de fleste mennesker bruger deres højre hånd til at skrive med, de sparker til bolden med højre fod, og hvem har ikke brugt vendingen: ‘Det ligger lige til højrebenet’? Men hvordan kan det være, at det er højre side, der dominerer hos de fleste mennesker – og gør det nogen forskel?

Årsagen til, at man enten er højre- eller venstrehåndet, skal findes i hjernen. Man kan sige, at den venstre hjernehalvdel styrer den højre side af kroppen og omvendt. Flere af kroppens funktioner kontrolleres af begge hjernehalvdele, men ofte er den ene side den mest dominerende.

Hos 90 procent af befolkningen er det netop den højre side, der har overtaget. Biologisk set gør det dog ikke nogen forskel, om man er venstrehåndet eller højrehåndet. Vores hjerner er indrettet ens, men de venstrehåndedes hjerner er ofte mere symmetriske.

Forskel på højre og venstre

Man siger, at højrehåndede ofte er mere sprogligt begavede, og at venstrehåndede har en bedre rumlig sans. Asymmetrien er en effektiv måde at udnytte hjernens ressourcer. Derfor vælger kroppen en dominerende halvdel til at klare de sværeste opgaver. Men forskerne ved endnu ikke, hvorfor det er den højre halvdel, der er den foretrukne fra naturens side.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.