En fest uden alkohol – kan man det i Danmark?

Før der kom øl på bordet, lagde Christinas gæster hurtigt mærke til, at alkoholen manglede til fødselsdagsfrokosten.

Før der kom øl på bordet, lagde Christinas gæster hurtigt mærke til, at alkoholen manglede til fødselsdagsfrokosten.

Da Christina Andersen tidligere på måneden indbød familie og venner til fødselsdag, gik hun med på at lave et eksperiment.

Til frokosten i huset i Næstved måtte hun til at begynde med ikke servere alkohol for de 17 voksne gæster.

»Jeg er sikker på, at der går tre minutter, før den første spørger efter en øl. Eller måske selv rejser sig for at hente en i køleskabet,« sagde Christina inden fødselsdagen.

Men gæsterne overrasker værtinden, for selv da der er gået en time, og frokosten er serveret, har ingen bedt om alkohol. Til gengæld har gæsterne lagt mærke til, at der hverken serveres øl eller vin til deres tapas.

»Jeg savnede det ikke, men det er jo kutyme, at man får alkohol til sociale arrangementer i Danmark,« siger moster Ilse på 47 år og afbrydes af et ’skål!’ fra en anden gæst, da dåseøllene endelig kommer på bordet.

derfor drikker danskerne
Vores afslappede forhold til alkohol strækker sig årtier tilbage. Før 1960’erne var det fortrinsvist mænd, der fik fire-fem daglige håndbajere til fyraften, men de seneste fem-seks årtier er kvinderne kommet med på vognen, og det har gjort alkoholens rolle mere udbredt og accepteret.
I dag har alkohol fået en meget konkret funktion i sociale sammenhænge: at bløde de generelt lukkede og tilbageholdende danskere op.
»Alkohol løsner tungen, og alting glider lidt nemmere og hyggeligere,« siger livsstilsekspert Henrik Byager.

Læs også: Udlændinge: »Alkohol gør danskere mere åbne«

Folk forventer vin eller øl

Svigerfar Karl på 59 år savnede heller ikke selv at få alkohol.

»Men jeg tænkte, at det var underligt, for jeg havde forventet, at der blev serveret et glas hvidvin eller en øl. Det var en helt uvant situation,« siger han og suppleres af hustruen Lene:

»Selv hvis vi er ude til aftenkaffe eller selv har folk på besøg til kaffe, byder man en øl enten før eller efter kaffen.«

Onkel Ove på 56 år synes, at det er op til værterne, om der skal være alkohol på bordet.

»Men jeg kunne ikke selv finde på at invitere nogen, uden at servere en øl eller et glas rødvin. Folk vil jo forvente det,« siger han.

Christina syntes også, det føltes underligt ikke at sætte øl på bordet.

»Så jeg vil nok også i fremtiden tilbyde alkohol til mine gæster,« siger hun.

DET MENER DANSKERNE
  • 42 procent finder det naturligt, at alkohol indgår i sociale sammenhænge, hvor noget skal fejres, eller der søges trøst/nogen har problemer.
  • 36 procent ser venner og bekendte, hvor alkohol næsten altid indgår som en naturlig del
    af samværet.

KILDE: YOUGOV, 1.005 SVAR

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.