Guide: Hold styr på feriebudgettet

Kom plagerier om souvenirs, is og shopping i forkøbet ved at give børnene feriepenge.

Kom plagerier om souvenirs, is og shopping i forkøbet ved at give børnene feriepenge.

Det er ærgerligt at komme hjem fra ferie med økonomiske tømmermænd. Derfor giver forbrugerøkonomerne Ann Lehmann Erichsen fra Nordea og Las Olsen, Danske Bank, her deres bedste råd til at holde ferieøkonomien under kontrol.

»Den største fejl er slet ikke at bestemme, hvad ferien må koste. Hvis man beslutter sig for et beløb og ser, hvor langt man kan komme, får man som regel meget mere for pengene,« forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Læs også: Må chefen ringe til dig, når du holder ferie?

Læg et budget på forhånd

Hver tredje dansker lægger ikke budget for ferien, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for Danske Bank. Det er en fejl, mener forbrugerøkonom Las Olsen:

»Det er svært at vurdere, hvad en ferie koster. Et godt tip er at se på udgifterne til sidste års ferie i netbank eller lignende, for man glemmer nemt en masse småudgifter. Har man ikke været på en tilsvarende ferie før, så tal med andre, og vurdér udgifterne på den måde.«

Giv børnene feriepenge

Kom plagerier om souvenirs, is og shopping i forkøbet ved at give børnene feriepenge. Samtidig bliver børnene klogere på pengenes værdi, når de finder ud af, at der ikke nødvendigvis både er råd til den store, flotte badebold fra strandkiosken og tre is om dagen.

»Det er lidt individuelt, hvornår børn selv er klar til at styre pengene. Det handler om, at barnet skal vise inter-esse og forstå penge. Men plagealderen er ofte et godt tidspunkt at starte,« forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Læs også: Sådan kan du også spare penge på ferien

Afstem forventninger

Skal budgettet brændes af på museer og udstillinger eller vandland og tivoliparker?

»De færreste forældre har lyst til at skuffe deres børn. Derfor er det godt at skabe klare forventninger om, hvad der kan lade sig gøre. Økonomi handler også om at lære børn, at man ikke kan alt. At man ikke både kan komme i Tivoli og på Bakken,« fortæller Las Olsen og fortsætter:

»Det er også en dårlig lektie at lære børn, at man bare kan det hele. Derfor er det en rigtig god idé at inddrage dem og give dem medansvar.«

Styr udgifterne undervejs

En lille lommebog eller et noteark på telefonen kan være med til at holde styr på udgifterne. Netbank kan også være en god hjælp, men vær opmærksom på, at det kan tage op til flere dage, inden betalinger fra udlandet viser sig på kontoen.

Spiser I budgettet op?

I mange ferielande er restaurantbesøg billigere end hjemme. Men alligevel er det vigtigt at holde øje med madbudgettet.

»Det kan nemt løbe løbsk, for så skal vi lige have tre retter, vin og noget til kaffen. Derfor kan et madbudget hjælpe, så hvis man skejer ud den ene dag, må man spare lidt den næste,« råder Ann Lehmann Erichsen.

Læs også: Her får du billig sommerferie

Hold styr på kurser og gebyrer

Nogle steder får du tilbudt at betale i kroner frem for den lokale valuta, når du bruger dit kreditkort.

»Du skal aldrig vælge danske kroner, for du får den bedste vekselkurs ved at betale i lokal valuta,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Bruger du kreditkortet til at hæve valuta, så tjek også, hvad det koster i gebyr, så du ikke sjathæver mange gange, hvis det bedre kan betale sig med færre, større beløb.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.