Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Kylling, ko eller gris? Det spiser unge og ældre danskere til aftensmad

Hvilken aldersgruppe er helt tosset med flæskesteg?

Hvilken aldersgruppe er helt tosset med flæskesteg?

Svinekødets position som danskernes førstevalg til aftensmaden risikerer de kommende år at blive udfordret af kylling.

Blandt de 4-35-årige er det nemlig oftest kyllingeudskæringer, der ligger på tallerkenen til aftensmad. Først fra de 35-årige og opefter indtager svinekød førstepladsen.

Det viser en gennemgang af mere end 26.000 danske aftensmåltider, som DTU Fødevareinstituttet har foretaget.

»Det er en ret markant udvikling, især fordi vi har en stor tradition for at spise svinekød i Danmark – og knap så meget kylling. På sigt kan det sagtens betyde, at kylling kommer til at udfordre svinekødets position som nationalkød, blandt andet fordi folk generelt har det med at holde fast i deres spisevaner senere i livet,« siger Jon Fuglsang, madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Læs også: Sådan drikker danskerne deres kaffe

Der er flere årsager til, at kylling har fået sit gennembrud i Danmark. Kyllingeudskæringer har fået mere og mere plads i supermarkedernes kølediske de seneste årtier, kylling er forholdsvis billigt og nemt at tilberede, og så spiller en kombination af danskernes tendens til i stigende grad at gå efter fedtfattig og udenlandsk inspireret mad også en rolle.

»De unge laver nemmere retter, og de spiser generelt lettere måltider, hvilket man ofte får med kylling. Og så giver kylling plads til andre madkulturer, og for de unge er det især det asiatiske køkken og den engelsk-inspirerede frokostsandwich, der trækker,« siger Jon Fuglsang.

aftensmad

Hakkekød dominerer

En anden markant tendens i DTU’s undersøgelse er, at godt hver tredje aftenmåltid indeholder hakkekød eller fars.

»Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at hakkekød fylder så meget i danskernes kost,« siger rapportens forfatter, Sisse Fagt, seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Hun mener, at det blandt andet er hakkekøds alsidighed, der gør det populært i de danske køkkener.

»Hakkekød er lidt en trylleformular, man kan lave hvad som helst af. Det er hurtigt at tilberede, og så er det meget alsidigt, for du behøver ikke bestemme med det samme, hvad du vil lave med det. Det kan tilberedes på rigtig mange måder, og derfor er det også en ret nem løsning, som mange benytter sig af,« siger hun.

Tendensen er dog ikke problematisk, da stadig mere hakkekød er ret magert, påpeger Sisse Fagt.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes