Gravide skal passe ekstra på influenza – sådan beskytter du dig

Er du gravid, skal du passe på influenzavaccine.

Er du gravid, skal du passe på influenzavaccine.

Mens influenza kan være rigtigt ubehageligt om end relativt ufarligt for de fleste af os, så bør kommende mødre tage sig i agt for infektionen.

Influenza kan være alvorlig, når man er gravid og i værste fald føre til abort eller for tidlig fødsel, forklarer lægen Jerk W. Langer.

– Alligevel fravælger mange gravide at blive vaccineret på grund af frygt for mulige skader på det ufødte barn. Men er du mere end 12 uger henne i vinterhalvåret, anbefales vaccination, siger han.

Sådan slipper du uden om forkølelse denne sæson. Se hvordan du forebygger på Udeoghjemme.dk

Der er ikke påvist skadevirkninger

Hvor en influenzainfektion har en hvis risiko for at kunne påvirke barnet, er der imidlertid ikke meldinger om, at en vaccination har nogen skadelige virkninger på barnet.

– Statens Serum Institut angiver, at mange års erfaring på verdensplan viser, at influenzavaccination under graviditeten er sikker for barnet og ikke forbundet med øget risiko for bivirkninger for den gravide, forklarer Jerk Langer.

Det er nu, du skal vaccineres

Du bør lade dig vaccinere allerede nu, da der går nogle uger, før virkningen træder i kraft, og inden længe kan den første influenzaepidemi være over os.

– Immuniteten opbygges to til tre uger efter vaccinationen og holder seks til 12 måneder. Men beskyttelsen er langt fra 100 procent, så det er stadigvæk vigtigt at tænke på sin almene modstandskraft, siger lægen.

Derfor skal gravide huske at spise nok omega-3. Se hvorfor på Udeoghjemme.dk

Sådan beskytter du dig bedst mod influenza ifølge Jerk W. Langer:
 • Håndvask med varmt vand og sæbe er dit bedste forsvar. Vask hænder efter kontakt med potentielle smittebærere, samt når du har rørt ved dørhåndtag, keyboards, telefoner, trappegelændere, mønter og andre typiske smitteveje, som mange mennesker har kontakt med.
 • Har du allerede små børn i hjemmet, så vask deres hænder hyppigt.
 • Stik ikke konstant fingrene i øjne, næse og mund, for det kan føre virus ind i kroppen.
 • En influenza-ramt smitter især inden for en meter, så hold god afstand ved host og nys.
 • Bær, grønsager, frugter, krydderier og krydderurter optimerer immunforsvaret. Gå især efter dem med kraftige farver, tyk skræl og stor overflade, som giver dig flest beskyttende stoffer.
 • Stress svækker modstandskraften. Det samme gør dårlig søvn, både for kort nattesøvn og søvn med mange forstyrrelser.
 • Godt humør og et lyst sind gør det lettere at slippe gennem vinteren uden influenza. I et forsøg, hvor raske personer blev udsat for forkølelses- eller influenzavirus, blev mennesker med et positivt syn på tilværelsen sjældnere smittet.
 • Drik rigeligt med almindeligt vand for at være velhydreret, så slimhinden i næsen bedre kan fange virus, før de gør skade.
 • D-vitamin styrker modstandskraften mod luftvejsinfektioner. Spiser du ikke fed fisk flere gange om ugen, så tag et dagligt tilskud på 20-25 mikrogram hen over vinteren.
 • Bevægelse i dagligdagen sænker din sårbarhed over for luftvejsinfektioner såsom influenza. Det er endnu en god grund til at komme udenfor, så du samtidig får lys, der bekæmper vintertrætheden.
 • Dråber med echinacea synes at reducere faren for komplikationer til øvre luftvejsinfektioner.
 • Aktiv og passiv rygning gør luftvejene mere sårbare overfor virus såsom influenza.

Sover dine børn nok? Dårlig søvn giver tykke børn. Se mere på Udeoghjemme.dk

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.