Derfor kan klementiner være skadelige for børn og fostre

Klementiner og jul hænger uløseligt sammen, men læs her, før du serverer dem for dine børn.

Klementiner og jul hænger uløseligt sammen, men læs her, før du serverer dem for dine børn.

Der er snart højsæson for de orange fristelser, som smager friske og lækre og som varsler julens komme med sin skønne duft. Men før du og dine børn sætter tænderne i en konventionelt dyrket citrusfrugt, så bør du sætte dig ind i, hvad der rent faktisk gemmer sig i skrællen på frugterne.

Skrællen på de saftige klementiner indeholder nemlig pesticidrester og sprøjtegifte af gruppen organofosfater. Med en dansk betegnelse drejer det sig om noget så skræmmende som nervegifte.

En simpel test med rosiner kan afsløre dit barns intelligens. Se den på Mama.dk

– Organofosfater er insektmidler, og de lammer dyrenes nervesystem, og selvom vi ikke er insekter, så har de i princippet også en effekt på os, forklarer Helle Raun Andersen, der er lektor i Miljømedicin

– Det, der er betænkeligt, er, hvilken indflydelse organofosfater har på fostre og små børn, fordi de påvirker centralnervesystemet. Hos de små dannes der mange nye hjerneceller, og det sker i en bestemt rækkefølge. De kan ikke dannes senere i livet, hvis processen bliver forstyrret, fordi nervegiften påvirker signalstofferne i hjernen.

Vi ved ikke, hvad en mindre mængde betyder

Ifølge Helle Raun Andersen så er der ikke meget viden om, hvad en lille mængde pesticidrester gør ved os.

– Vi ved meget lidt om, hvordan en lille indtagelse af stofferne påvirker os gennem hele livet, men vi ved, at folk, der i erhvervsmæssig sammenhæng har været er udsat for stofferne, har en øget risiko for Parkinsons og demens, forklarer hun.

Se, hvornår det er for koldt for barnet at sove udenfor på Mama.dk

Skidt for fostrene

I USA har man desuden lavet en undersøgelse, der viste at børn, der i fostertilstanden havde været udsat for organofosfater gennem moderen, fik indlæringsforstyrrelser. Formentlig på grund af forstyrrelser i den måde som nervesystemet dannes på i.

– I en USA har man undersøgt en række gravide kvinder, der boede og arbejdede i et område i Californien, hvor der bliver dyrket en stor del af den frugt, der sælges i hele Amerika. De børn, der blev født, blev fulgt helt op i skolealderen, og her så man at børnenes indlæringsevne afhang af hvor meget moderen havde været udsat for organofosfater. I en dansk undersøgelse hvor vi har fulgt børn af kvinder der arbejdede i prydplantegartnerier under graviditeten har vi set noget tilsvarende. Her var Især pigerne var senere sprogligt udviklet, siger Helle Raun Andersen.

Nervegiften vandrer

Det meste af pesticiderne sidder i citrusfrugternes skal. Det er umiddelbart en god nyhed, fordi man jo piller klementinerne, inden man spiser dem. Til gengæld er det værd at huske, at nogle af pesticiderne vil sidde på dine fingre, efter at du har fjernet skrællen, og her bør du ifølge Helle Raun Andersen huske på, at det er nervegiften kan vandre ind igennem huden og ind i cellerne. Også selvom du skyller fingrene.

Hun forklarer desuden, at hvis du vælger økologiske citrusfrugter, så er du ude over problemet, da de ikke må sprøjtes med den slags midler.

Derfor kan du ikke snyde børn til at spise sundt. Se mere på Udeoghjemme.dk

Spis aldrig skallen

Ifølge Fødevarestyrelsen, så ligger niveauet af pesticidrester i citrusfrugter under grænseværdierne for, hvad der er tilladt herhjemme. Men med skrællen er det en anden sag:

– Hvis du skal bruge skal af citrusfrugter, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid bruger økologiske frugter. Det er fordi, man ved fastsættelse af grænseværdierne for citrusfrugter går ud fra, at man oftest skræller citrusfrugter, inden man spiser dem, står der i publikationen Mad Med Mindre Kemi på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.