Pas på din bedste ven: Mange hunde har tandproblemer

Hvis ens hund bliver mindre livlig, mindre social eller får mindre lyst til at lege, kan det skyldes tandkødsproblemer.

Hvis ens hund bliver mindre livlig, mindre social eller får mindre lyst til at lege, kan det skyldes tandkødsproblemer.

Mange hunde lider af tandkødsproblemer. Faktisk har fire ud af fem hunde over 3 år tandkødsbetændelse. Alligevel tror 9 ud af 10 hundeejere, at Vuffer har en sund mundhule.

Det er Signe Sehested Lund, der er direktør for Dyreværnet, som forklarer, at hundeejerne svigter deres firbenede venner, når det kommer til tandplejen, og det kan ende med at blive både smertefuldt for hundene og dyrt for ejeren.

– En stor del af de hunde, vi får ind hos Dyreværnet, har tandproblemer, og vi bruger mange penge på behandlinger. Derfor: Husk at holde øje med din hunds tandkød og børst tænder på din hund. Det betyder langt mere, end man egentlig tror, siger Signe Sehested Lund.

Barske billeder: Hundehvalp reddet fra den sikre død. Se historien her

Dårlig ånde
Det er ikke altid nemt at spotte tandkødsproblemer, men en god begyndelse er at kontrollere tænder og tandkød grundigt på din hund en gang ugentligt.

– Har Vuffer dårlig ånde eller blødende tandkød, er det næsten altid et tegn på et underliggende tandkødsproblem, forklarer hun.

Ændring af adfærd
Hvis ens hund bliver mindre livlig, mindre social eller får mindre lyst til at lege, tror man ofte, at den bare er blevet ældre. Men det kan faktisk skyldes tandkødsproblemer.

– Ændringerne i den generelle adfærd kan være små og med tiden blive større og mere synlige, hvilket ikke gør det mindre forvirrende. Adfærdsændringer kan skyldes tandkødsproblemer, og tit oplever man, at et kæledyr opfører sig, som var det nærmest blevet yngre, efter at det har fået ordnet bisserne.

Sådan sørger du for, at din hund holder den rette vægt

Bakterierne trives
Specialdyrlæge Jens Ruhnau fortæller, hvordan bakterier trives i plak, der er en tandfarvet substans, som dannes på tændernes overflade.

– Får plak lov til at blive siddende på tænderne, fører det til tandkødsbetændelse og paradentose. Hunde har det med at skjule deres symptomer, så derfor er det vigtigt, at du tjekker hundens tænder og tandkød. Både tandbørstning, DentaStix og DentaFlex tyggestænger er rigtig gode til at reducere opbygningen af plak og tandsten, forklarer dyrlægen.

Fire gode tip til din hunds tandsundhed

  • Husk at børste hundens tænder hver dag, også selv om den er voksen.
  • Sørg for, at din dyrlæge undersøger din hunds mund ved det årlige dyrlægetjek.
  • Brug tyggestænger og legetøj, der er anbefalet til hunde. Lad ikke din hund tygge på hårde og/eller grove/slibende genstande. De kan ødelægge både tænder og tandkød.
  • Brug DentaStix eller DentaFlex til din hund. De smager godt og reducerer både plak og tandsten og hjælper med at bevare sundheden for tænder og tandkød.

Mød katten George, der har fået sin egen fanside på grund af denne sjove detalje

Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes