Sådan føles en graviditet i virkeligheden: 8 udfordringer du kommer til at opleve

Hvordan føles det i virkeligheden at være gravid? Det giver jordemoderen svarene på her.

Hvordan føles det i virkeligheden at være gravid? Det giver jordemoderen svarene på her.

Den søde ventetid er ikke nødvendigvis kun sød, men kan også være forbundet med en række gener. Her kan du se de mest almindelige graviditetsgener – og hvad du kan gøre for at lette dem

Det er jordemoder Ulla Nielsen, der forklarer, hvad du kan forvente at opleve af fysiske forandringer gennem graviditetens faser. Nogle af dem er måske mest bare pudsige, så som tudeturene når du ser Den store bagedyst i tv, fordi det er sådan nogle flotte kager. Mens andre kan give så store smerter, at du må i behandling for dem.

Her får du Ulla Nielsens råd til at komme godt igennem udfordringerne under din graviditet:

Her er det vigtigste, du kan gøre for at få en god fødsel

1. Brystspændinger
En følelse af tyngde og en prikkende fornemmelse i brystvorten og kan være et af de første tegn på graviditet. Ellers er brystspænding mest udtalt hen mod terminen. Det skyldes en hormonel forberedelse til, at du snart skal give bryst.

Det hjælper:
Gå med en god støttende bh. Sørg for at den er stor nok. Smør ikke vorterne med creme eller andet. Det hjælper ikke.

2. Bækkenløsning
Det er normalt, når du er gravid. Bruskpladerne mellem bækkenknoglerne bliver blødere for at kunne give plads til, at barnet kan passere ned gennem bækkenet, den dag du skal føde. Nogle producerer dog for meget af det hormon, der blødgør, og kan være meget ømme i deres bækkenled. I sjældne tilfælde kan man udvikle det som kaldes en bækkenløsning. Tilstanden kan sammenlignes med en kraftig forstuvning og kan gøre meget ondt.

Det hjælper:
Din krop har godt af at blive brugt – også mens du er gravid. Men find en motionsform, der passer til dig. Cykling er en god motionsform, ligesom bevægelse i vand er godt for gravide med ømhed i bækkenet. Hvis du har ondt i bækkenet kan det også være en hjælp at binde et tørklæde stramt om maven for at give en fast fornemmelse og minde dig om at tage mindre skidt. Når du skal ind i en bil, så start med at sætte numsen ind og drej så kroppen på plads i sædet. Når du skal ud af bilen igen, så drej kroppen med parallelle ben og sæt begge ben i jorden, inden du rejser dig op. Lad også være med at sidde med benene overkors, eller stå og hænge på det ene ben. Og støvsugningen i hjemmet skal overlades til manden. Hos lægen, fysioterapeuten eller i bøger og brochurer kan få flere oplysninger om, hvordan du aflaster dit bækken

Sådan får du dit lille barn til at sove på 15 minutter

3. Forstoppelse:
Problemer med at komme af med afføringen kan vare gennem hele graviditeten. Hormonforandringer gør, at musklerne i tarmvæggen slappes, så der er færre sammentrækninger til at skubbe føden videre. Desuden absorberes der mere væske, så afføringen bliver tør og hård. Og måske spiser du anderledes end du plejer.

Det hjælper:
Du skal drikke godt med vand, spise mad med masser af fibre, fx grønsager, frugt og fuldkorn. Mange kvinder tager sig heller ikke den fornødne tid til et toiletbesøg. Det kan stresse kroppen og være med til at skabe en ond cirkel. Tag ikke afføringsmidler uden at tale med lægen først.

4. Halsbrand:
Du føler en brændende fornemmelse bag brystbenet, ofte med sure opstød. Problemet opstår mest, når du bøjer dig forover, løfter noget tungt, når du ligger ned eller hoster.

Det hjælper:
Halsbrand skyldes, at maveindholdet presses tilbage i spiserøret, dels pga. slappere muskler i mavemunden, dels at barnet efterhånden trykker på mavesækken. Spis små måltider, så maven aldrig er overfyldt. Læg mærke til om der er specielle madvarer som generer dig mere end andre. Sov med flere puder under hovedet. Et glas mælk ved sengetid kan neutralisere mavesyren. Tag syreneutraliserende medicin.

5. Humørsvingninger:
Hurtige ændringer i humøret er helt almindelig under en graviditet. Det er ændringer i din hormonbalance, som indvirker på nervesystemet. Personlige følelser omkring det at være gravid og udfordringen i, at du snart skal være mor, kan også få dit humør til at svinge.

Det hjælper:
Betragt disse følelser som helt naturlige. Bed om forståelse fra dine omgivelser og måske et ekstra knus, når du har det værst. Brug en god ven eller et andet menneske du har tillid til, og tal om dine tanker og bekymringer.

6. Hæmorider:
Hæmorider er åreknuder i endetarmen, som kan give kløe, irritation og smerter. De skyldes det øgede pres på bækkenet og på venerne, som skal transportere blodet tilbage til hjertet. Ofte kan en åreknude mærkes som en større eller mindre drue, lige uden for endetarmsåbningen.

Det hjælper:
Hold maven i orden ved at spise tilstrækkeligt med fibre. Og husk at drikke rigeligt med vand. Løft ikke noget tungt. Hvis det er meget slemt, så tal med lægen om du kan få noget creme som kan lindre ubehaget. Læg dig også ofte med benene opad – sov evt. med fodenden løftet en smule – det hjælper også på tilbageløbet af blodet.

Disse navne har størst sandsynlighed for at blive gravide i 2016

7. Kløe
Irritation som kløe opstår især under fodsålerne og i håndfladerne. Det kan skyldes væskeophobning. Hvis du oplever mere udbredt kløe, kan det skyldes at leveren ikke kan nedbryde affaldsstoffer som normalt, på grund af det ekstra arbejde med barnet. I sjældne tilfælde kan du ophobe for mange affaldsstoffer. Hvis du oplever udbredt og vedvarende kløe, skal du derfor kontakte din læge.

Det hjælper:
Zink-liniment dulmer kløen, men tager den ikke helt. Kølige bad, løst og luftigt tøj kan også hjælpe.

8. Krampe
Kan opstå som en pludselig smerte i lår, læg og/eller fod. Forekommer mest i tredje trimester og kan ofte vække dig om natten. Kan skyldes et lavt kalciumniveau i blodet eller saltmangel.

Det hjælper:
Massér området med en fast hånd. Bøj foden opad, og skub fremad med hælen.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.