Her er danskernes dybeste og mest alvorlige hemmeligheder

For mere end hver tredje, der har en dyb hemmelighed, er det både psykisk og fysisk belastende.

For mere end hver tredje, der har en dyb hemmelighed, er det både psykisk og fysisk belastende.

Godt hver femte dansker bærer rundt på en hemmelighed, der er så alvorlig, at det vil forandre deres liv, hvis den kommer frem. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Hemmelighederne kan handle om alt fra svigt og misbrug til utroskab og personlig gæld.

De dybe hemmeligheder bliver oftest gemt langt væk inde i os, fordi vi først og fremmest frygter for konsekvenserne af, at de bliver afsløret, forklarer cand.psych. og praktiserende psykolog Jacob Mosgaard.

»Det er frygten for, at hemmeligheden kan ødelægge vores måde at leve på. At den kan påvirke vores forhold til andre mennesker negativt. Men det kan også være ren omsorg. Mange siger ikke noget til de nærmeste eller familien, fordi man ikke vil belaste dem med den bekymring, man selv går rundt med,« siger Jacob Mosgaard.

Det skal du overveje, før du afslører din store hemmelighed

dk-hemmelighed

En fysisk belastning
For mere end hver tredje, der har en dyb hemmelighed, er det både psykisk og fysisk belastende.

»Det er især hemmeligheder, man ikke selv har kontrol over – fordi andre kender til den – der kan gøre meget ondt i maven og opleves som ubehagelige. Frygten for, at andre måske kan afsløre hemmeligheden, er meget belastende,« forklarer Anders Hede, forskningschef i TrygFonden.

Ifølge Jacob Mosgaard oplever folk med dybe hemmeligheder først og fremmest en belastning, fordi mennesket er et socialt væsen. Går vi og gemmer på en alvorlig hemmelighed alene, vil det i længden give en følelse af at være isoleret og hjælpeløs.

For nogle vil den belastning komme til udtryk som en sort sky over hovedet, ondt i maven, problemer med søvn eller fysisk ubehag blot ved tanken om hemmeligheden.

Mortens hemmelighed drev ham til randen af selvmord

»Man skal ikke undervurdere, hvor stor en belastning det kan være. Det svarer til at leve to liv. Man skal hele tiden holde styr på sine løgne, og det kan føre til nye løgne, man skal holde styr på. Det bliver en ond spiral, hvor der hele tiden bliver lagt lag oven i den bekymring, man har. Det er en gevaldig byrde,« siger Jacob Mosgaard og uddyber:

»Det belaster også kroppen, for når vi går og er bange, er kroppen i højeste alarmberedskab hele tiden. Det er ligesom med stress – der sker noget i kroppen hele tiden, og det slider i længden.«

Derfor er det heller ikke blot en forestilling eller talemåde, når folk beskriver, hvordan det kan føles som en fysisk lettelse at komme af med sin hemmelighed.

»Den kropslige stressbelastning forsvinder, så det er naturligt, at det føles som en lettelse,« forklarer Jacob Mosgaard.

Hvad er din hemmelighed?
 • »Jeg er homoseksuel« (mand, 65 år)
 • »Jeg har været utro« (kvinde, 75 år)
 • »Jeg har forsøgt at begå selvmord« (mand, 19 år)
 • »Har været sammen med en vens kæreste« (mand, 24 år)
 • »Jeg har gæld« (kvinde, 29 år)
 • »Jeg har en svulst i hjernen« (mand, 48 år)
 • »Har haft sex med en underordnet« (kvinde, 33 år)
 • »Fortiet brug af mange forskellige stoffer« (mand, 28 år)
 • »Har et alkoholmisbrug« (mand, 42 år)
 • »Har blandt andet været utro« (mand, 60 år)
 • »Jeg er blevet voldtaget« (kvinde, 23 år)
 • »Har været indlagt på psykiatrisk afdeling« (mand, 42 år)
 • »Var udsat for incest som barn« (kvinde, 64 år)
 • »Jeg ser porno« (mand, 32 år)Kilde: Svarene er givet af nogle af de respondenter, der angiver, at de har en hemmelighed, der vil ændre deres liv, hvis den kom frem

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1