Tegn på, at dit forhold står på vaklende grund

Er dig og din partner ved at glide fra hinanden og ender det i sidste ende med, at I slår op?

Er dig og din partner ved at glide fra hinanden og ender det i sidste ende med, at I slår op?

Er der noget galt med dit forhold, som er lidt svært at definere, hvad der egentlig handler om? Er I på vej fra hinanden eller er det blot en midtvejskrise, som i står overfor?

Parterapeut og coach, Rikke Thuesen, kommer her med de typiske tegn på, at du og din partner har en form for krise, om den så er bevidst eller ubevidst for jer.

Ved at lære faresignalerne at kende, kan du lettere reagere og forhåbentligt nå at sætte nogle aktiviteter i værk, så I kan redde jeres forhold, før det er for sent.

Parterapeutens tegn på at der er krise I jeres forhold:

1. Han ser altid på sin telefon
Man skal altid tage det alvorligt, hvis man føler sig mistroisk, og stiller sig selv spørgsmålene om, hvorfor ens partner hele tiden tjekker Sms’er eller konstant er på Facebook. Kommer han senere hjem end han plejer og flakker øjnene, når du taler til ham? Så er der grundlag for, at du taler med ham om den bekymring, som du har. Men det kan også være, at det har noget med dig at gøre, fordi du eksempelvis er blevet svigtet i et tidligere forhold. Pas på med ikke at blive for mistroisk uden en egentlig grund. Sig bare direkte til din partner, at du får ondt i maven over hans opførsel. Det er helt legalt i et parforhold.

Par, der gør DETTE i hjemmet, har bedre sex

sex-parforhold

2. I dyrker ikke sex
Hvis I ikke længere behandler hinanden som kærester rent fysisk længere, så er det tid til at reagere. Det er aldrig godt, at jeres kysseaktivitet er reduceret til et trutmundkys, der kører på rutinen igennem dagen, i stedet for et kys, som I begge kan mærke. Det samme gælder, hvis I helst vil sidde i hver sin ende af sofaen eller have børnene imellem jer i sengen om natten. Man må selvfølgelig acceptere, at der ikke altid kan være run på sexlivet, men det må ikke blive ved med at være sådan, hvis I vil være et sundt par. Det fysiske element er en naturlig del i starten af parforholdet, men vil ikke fortsætte med samme naturlighed resten af livet. Det kræver, at I bruger noget tid på seksualiteten, selv om det kan være svært, når der kommer børn, karriere og fritidsaktiviteter ind og stjæler fokus, men det er også okay i en periode. Det er ikke nødvendigvis lig med, at I har et dårligt forhold, for sexlivet behøver ikke at køre på de høje nagler konstant. Men husk altid, at det fysiske gør, at vi også er til stede rent mentalt. Vi er rolige i vores indre sammen, når vi dyrker sex, og det kan sindet mærke. Det er derfor vigtigt, at vi har de stunder sammen. Fire-fem måneder med sextørke kan nemlig gøre, at vi har svært ved at komme tilbage til det velfungerende sexliv.

3. Du fantaserer om andre mænd
Det er helt fint, at du fantaserer om andre mænd, så længe det ikke skyldes, at du hellere vil være sammen med en anden mand end ham, du er sammen med. Har du for eksempel en lille drøm om en hed flirt med George Clooney, så er det helt i orden, for det er jo en fantasi, som er meget langt fra virkeligheden, og du skal mest af alt se det som et sprælsk krydderi til din hverdag. Men reager på det, hvis du begynder at føle, at du hellere vil være sammen med en anden mand.

Kend kærlighedens 5 sprog, og lær din partners kærlighedssprog at kende på søndag.dk

4. Du griner ikke længere af hans vittigheder
Selv om din mand måske ikke er helt lige så sjov, som han var, da du lige lærte ham at kende, så lad være med udelukkende at fokusere på, at du synes, at han er blevet kedelig. Se på, hvad der også er godt ved ham og sig altid til dig selv: ’Ja, han er kedelig, men…’. Selv om du kan fantasere om en farlig badboy-type, der tager styringen i dit liv, så er han måske ikke ligefrem ham, der husker at vande blomsterne, ordner vasketøjet eller hyggesnakker med dine veninder.

skænderi

5. Jeres skænderier er blevet beskidte
Hvis jeres skænderier konstant er under bæltestedet, så er det vigtigt at I lærer ind imellem at tage en timeout i jeres disputter. Når I står midt i kampens hede, så er det svært at gøre så meget andet end at sige stop og tage en pause. Når følelserne er helt oppe at køre, så bliver I begge meget dårlige til at kommunikere, og det er ikke spor gavnligt. Gå derfor i hvert sit rum og træk vejret, for et skænderi, hvor fornuften er sat på standby er alt for besværligt at have med at gøre. Aftal også, at I ikke må følge efter hinanden og fortsætte skænderiet, når I har valgt timeouten. Det er meget bedre, at I vælger at sætte jer ned med en kop kaffe eller et glas rødvin på et senere tidspunkt og tale ud om det som voksne mennesker.

6. Han har en ny hobby, der ikke inkluderer dig
Hvis vi holder op med at gøre ting sammen, lever hver vores sideløbende liv og kun har praktiske gøremål tilfælles, så er det tid til at reagere. Det er et faresignal, hvis du lægger det meste af din tid og energi sammen med eksempelvis veninderne i byen. Hvis det går hen og bliver en tendens, så er det usundt for forholdet. Det er dog ikke et dårligt tegn, at I har andre interesser, så længe I også har tid med hinanden. Problemet opstår bare, hvis I ikke bruger tilstrækkelig tid sammen. Derfor skal man passe på, at der ikke er andre aktiviteter, som hele tiden stjæler fokus og som I hellere vil end at være sammen.

Intimbarbering: Sådan gør du det mest nænsomt

parforhold-slut-skænderi

7. I taler ikke om fremtiden
At I ikke længere taler om fremtiden sammen er en rigtig skidt ting, for det betyder i den grad, at I er ved at afslutte forholdet. Hvis nogen eksempelvis spørger jer, hvor I skal holde jul sammen til næste år, og I ikke har lyst til at svare på spørgsmålet, så er der noget galt. I er måske ikke helt bevidste om det endnu, men I er lige så stille på vej væk fra hinanden.

8. I klæder jer ikke på for hinanden mere
Man kan nogle gange nå dertil, hvor man vælger at tage det afslappede tøj på, når man er sammen, rigtig mange dage i træk. Hverdagen er blevet grå og kedelig, og det kan i den grad ses på jeres valg af beklædning, når I er sammen. Stil dig selv spørgsmålene om, hvorfor det forholder sig sådan: Er du småirriteret på ham? Er der noget i jeres forhold, du savner? Hvad kritiserer du ham egentlig for? Hvordan tænker du om din mand, når det kommer til stykket? Hvad sker der egentlig med dig, når du holder op med at gøre dig umage? Du har nok også ofte en tendens til at vrisse og kritisere din partner. Men hvad er det egentlig, du savner af dit forhold? Og husk, at der altid er et eller andet, man savner, når tingene går skævt og hverdagen bliver grå. Tit og ofte, er det også din partners medansvar, men det er oftest kvinder, der reagerer på problemerne. Det kan være, at du ikke føler, at du ikke bliver ’fyldt op’ rent mentalt, og at du mangler tid til sport og fritidsinteresser. Derfor kan det måske være på tide, at du tager en timeout og bruger noget tid med dine veninder eller bare til et langt karbad, så du igen kan få energi til at tage dig godt ud for din partner.

9. Du spørger andre, hvad de synes om dit parforhold
Hvis du er meget nysgerrig på at høre andres mening om dit forhold til din partner, så kan det være et tegn på, at I ikke er gode nok til at kommunikere i jeres forhold. Det kan for eksempel være, at du har et stort behov for at høre andre om det, som forgår mellem dig og din partner, er normalt, og at du er utryg ved normerne i dit eget forhold. Det behøver ikke nødvendigvis være en dårlig ting, og måske skulle vi i grunden alle sammen gøre det noget mere, for at blive sundere i vores forhold. At blive bekræftet i, at alt er normalt kan være en enorm lettelse. Tal med både mænd og kvinder om det og øv dig i at udveksle erfaringer – og ikke kun med veninderne, som ikke altid er lige objektive.

 

Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes