Børnerådet: Sådan taler du om terror med dit barn

Hvordan snakker man med sine børn om terror? Og hvor meget skal de have at vide?

Hvordan snakker man med sine børn om terror? Og hvor meget skal de have at vide?

Avisforsider, tv og de sociale medier præges lige nu af de voldsomme nyheder om terror. Selvom nyhederne er rettet til de voksne, kan de fleste børn ikke undgå at høre brudstykker. Det er derfor vigtigt at tale med børnene om angrebene, og Børnerådet giver her nogle gode råd til, hvordan det kan gribes an.

Man kan og skal ikke skjule for børn, at der sker katastrofer og terrorangreb. Det er i stedet vigtigt at hjælpe børn med at fordøje og bearbejde de indtryk, de får. Det gør man blandt andet ved at lytte til dem og forklare, hvad der er sket. Meldingerne skal være enkle og konkrete og uden for mange detaljer.

Børn har ret til information – og omsorg
Børn har både behov for og ret til information om, hvad der sker i verden. Men børn har samtidig krav på beskyttelse og omsorg. Det er de voksne, der er omsorgspersoner for børnene. Og det er dem, der skal vurdere, hvad det enkelte barn eller gruppen af børn har brug for mht. snak og forklaringer. Børn fra 6-årsalderen og et godt stykke ind i skolealderen er typisk dem, der har mest brug for at snakke med voksne om, hvad det er, der foregår.

Sådan guider du dine børn igennem verdens katastrofer

Myter er værre end fakta
Børn har en livlig fantasi, og deres tanker løber let løbsk. Det er vigtigt, at man ikke bagatelliserer børnenes angst ved fx at sige, at de ikke skal tænke på det, der er sket. Myter kan let give anledning til større frygt end fakta. Det er derfor en god idé at stille konkrete spørgsmål til børnenes fantasibilleder og hjælpe dem med at afmystificere de uhyggelige tanker.

Tal sammen om angrebene – hvis børnene selv spørger
Nogle børn vil spørge meget til angrebene og konsekvenserne, og de vil være interesserede og bekymrede. Vær åben over for børnenes spørgsmål og svar ærligt på en måde, der er tilpasset barnets alder. Andre børn interesserer sig ikke for angrebene. Man skal derfor have antennerne ude og vurdere behovet for en snak. Pres ikke problemstillinger ned over hovedet på børn. Børn har lov til at være børn.

Ekspert: Danmark er ikke hovedmål for terrorgrupper

Berolig dine børn
Børn skal beroliges med, at de ikke er i fare. Forklar børnene, at der er mange voksne, der arbejder på at opklare sagen, og at de gør alt, hvad de kan, for at et sådant angreb ikke finder sted igen. Fortæl også børnene, at der er mange, der hjælper de sårede og deres pårørende, og at du, som barnets forældre vil gøre alt, hvad du kan for at passe på jeres familie.

Se tv-nyheder sammen med børnene
Helt små børn, der ikke umiddelbart forstår indholdet, har ikke gavn af at se nyheder i tv. Lyde, billeder og voksnes egne reaktioner kan virke voldsomt på dem – lad derfor aldrig tv’et køre. Det er en god ide at se nyheder sammen med dit barn – eventuelt de særligt tilrettede børnenyheder, ‘Ultra Nyt’. De sender nyheder alle hverdage klokken 18. Se nyhederne sammen med dit barn, det er en god lejlighed til, at barnet kan stille spørgsmål og få opklaret tvivl. Sæt god tid af, så I også bagefter kan tale om, hvad I har set.

Kilde: Børnerådet

Danskerne frygter ikke terror og krig: Se her, hvad der bekymrer os mest

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.