Overfald gør os til tilskuere: Sådan bør du reagere

Man kan træne sig til at tage ansvar for folk, som er i knibe.

Man kan træne sig til at tage ansvar for folk, som er i knibe.

Lørdag nat klokken 00.55 stod Rikke af på Høje Taastrup Station på vej hjem fra arbejde. Hun fornemmede en mand bag sig, og før hun vidste af det, tvang han hende ind i en busk, mens han forsøgte at flå tøjet af hende.

Rikke råbte på hjælp, men fl ere gik blot forbi hende. Det fik i denne uge Rikke til at stå frem med sin historie. Hun er skuffet over, at folk gik forbi og overhørte hendes skrig.

Så mange kører for stærkt tæt på skoleveje

Tvivl hæmmer handling
I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, tyder meget på, at de fleste ville hjælpe. Dog ville hver femte dansker ikke gribe ind hverken fysisk, verbalt eller ved at løbe efter hjælp. De ville i stedet ringe til politiet.

Eksperter kalder det bekymrende, at vi oplever overfald i det offentlige rum, hvor ingen griber ind, men undersøgelsen vidner om, at folk trods alt godt ved, hvad der er det rigtige at gøre.

»Når vi sidder bag computeren som privatpersoner, ved vi godt, hvad vi bør gøre, men når vi står i situationen, kan vi blive kollektivt lammede,« siger Vincent F. Hendricks, der er professor på Københavns Universitet og tidligere har været med til at foretage forsøg om folks adfærd i det offentlige rum.

Hendricks forklarer, at vores manglende handling bunder i den såkaldte tilskuer effekt. Det betyder, at hvis vi ser andre, der går forbi et overfald, eller andre, der observerer uden at handle, så har vi en tendens til at gøre det samme.

Her er danskernes dybeste og mest alvorlige hemmeligheder

»Vi bliver i tvivl om, hvorvidt folk ser situationen på samme måde, som vi gør. Måske ved de mere om den pågældende situation, end vi gør, og hvis de ikke skrider til handling, bør vi nok heller ikke gøre det,« siger Vincent F. Hendricks.

»Det kan nærmest være en ulempe at blive overfaldet et sted, hvor der er mange mennesker, fordi ansvaret anses som ligeligt fordelt på alle, der ser det – alle er ansvarlige, og dermed er ingen individuelt ansvarlig,« siger han.

Bær poser, og bliv modigere 
Efter at Rikke havde ligget på jorden i 30 minutter, kom en dame og lyste med sin mobiltelefon. Det var nok til, at overfaldsmanden blev forskrækket og forsvandt.

Men hvad skal der til for, at den første, der er vidne til et overfald, skrider til handling? Det er simpelt, mener adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen.

»Forskning viser, at folk, der ved, at vi har en tendens til at blive en del af tilskuereffekten, i lavere grad end andre bliver en del af den,« siger han.

Han henviser til forsøg, hvor politimænd og brandmænd uden for tjeneste med det samme henvender sig til et potentielt offer, fordi de er vant til at tage ansvar.

»De har en naturlighed i forhold til at gribe ind, men almindelige mennesker kan også godt træne det ved hjælp af små ting som at hjælpe en fremmed dame med hendes indkøbsposer. Det handler om at vænne sig selv til at tage ansvar for fremmede mennesker i en eller anden form for knibe,« siger han.

Hver femte vil ikke gribe ind over for overfald. Det er bekymrende, men naturligt, og det kan trænes bedre, siger eksperter Hold dig på afstand, men gør
gerningsmanden opmærksom på, at du er der, og at du ringer til politiet.

Gør andre opmærksomme på situationen, så gerningsmanden kan se, at der er mange, der holder øje.

Dokumenter med telefonens kamera, hvis det er muligt. Bliv på gerningsstedet, så du kan vidne, når politiet ankommer.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd og Offerrådgivningen. Offerrådgivningen understreger, at alle situationer er forskellige, og at det vigtigste er, at man
vurderer dem individuelt med øje for egen sikkerhed.

Læger advarer: Børn helt ned i folkeskolen tager lattergas

SÅDAN BØR DU REAGERE
  • Hold dig på afstand, men gør gerningsmanden opmærksom på, at du er der, og at du ringer til politiet.
  • Gør andre opmærksomme på situationen, så gerningsmanden kan se, at der er mange, der holder øje.
  • Dokumenter med telefonens kamera, hvis det er muligt.
  • Bliv på gerningsstedet, så du kan vidne, når politiet ankommer.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd og Offerrådgivningen.

Offerrådgivningen understreger, at alle situationer er forskellige, og at det vigtigste er, at man vurderer dem individuelt med øje for egen
sikkerhed.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1