Skal man kramme eller give hånd? Det svarer danskerne

»Jeg kan bedst lide at give kram, for det er lidt akavet at give hånden, hvis man har mødt folk før,« siger Amalie Litke.

»Jeg kan bedst lide at give kram, for det er lidt akavet at give hånden, hvis man har mødt folk før,« siger Amalie Litke.

Du ankommer til en middag. Ud over at din hjerne arbejder på højtryk for at genkalde alle navne i lokalet, går din krop i gang med at overveje, om du skal give hånd eller kram til dem, du hilser på.

Kender du den følelse, er du ikke alene. I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, svarer halvdelen af danskerne, at de oplever situationer, hvor de er i tvivl om, hvorvidt de er på kram eller håndtryk med den, de møder.

Vakler du mellem at strække højre hånd ligefrem til et håndtryk eller op i luften til et kram, skal du tænke på remsen om det engelske komma, ‘when in doubt, leave it out’, forklarer Jesper Bergstrøm, der er ekspert i kropssprog.

»Er du i tvivl, er det altid et håndtryk, du skal give. Hovedreglen er også, at man i arbejdsmæssige sammenhænge altid er på håndtryk. Og som mand ville jeg ikke give en ældre herre et kram. Den generation bryder sig ofte ikke om det, hvilket man skal respektere, for det er rimelig intimt at give et kram,« forklarer han.

Derfor skal du stoppe med at kramme din hund med det samme

Krammer eller ej?
26% af danskerne giver gerne kram til folk, de lige har lært at kende til et socialt arrangement.
68% giver kun kram til folk, som de kender rigtig godt.
5% af mændene og 2% af kvinderne giver aldrig kram.
Kilde: YouGov, 1.010 svar

“Man behøver ingen arme for at kramme”

Upassende bamsekram
Niels Nørgaard stiftede for knap 20 år siden sammen med en gruppe andre mænd Dansk Håndtryksforening, der i dag tæller 700 medlemmer.

»Vi oplevede til forældremøder og i andre lettere sociale sammenhænge, at andre mænd ville give os knus og omfavnelser på et tidspunkt, hvor vi ikke var klar til det,« forklarer han.

Formålet med foreningen er ikke at smide krammet på porten til fordel for håndtrykket, men at få folk til at overveje, hvornår de bruger hvad og hvorfor.
Er du krammeklar?

»Begynder man at kramme hinanden for hurtigt, går der inflation i det. For hvad skal man så gøre, når man med sin hilsen gerne vil vise, at den anden virkelig betyder noget. Skal man så slikke hinanden i øret?« spørger han.

Men krammet udløser jo en masse positiv kemi, hvilket kan være godt imod stress – så hvorfor være nærig med det?

»Det handler ikke om, at vi er homofobe og stive, vi er faktisk varmere end andre, som deler kram ud hele tiden for ikke at virke overfladis­ke. Vi er store tilhængere af krammet, men der er et tidspunkt for alt,« forklarer Niels Nørgaard.

Danskerne strømmer til spirituel behandling

Er du på kram eller håndtryk?

Tekst og fotos: Rune Johansen

kram3

Har aldrig givet knus
»Selvom jeg er meget glad for at se folk, kunne jeg aldrig finde på at give dem et kram. Jeg siger bare goddag eller giver dem hånden. Jeg har da prøvet, at folk gerne vil give mig et kram, og det får de lov til, men jeg giver det aldrig selv.«
Anne Thomassen, 80 år
kram2

Mest til hånd
»Jeg har det bedst med at give hånd til folk, jeg ikke kender så godt. Men jeg giver et kram tilbage, hvis folk prøver at give mig et. Et kram viser, hvor den anden føler, at vores forhold står, og det vil jeg gerne anerkende.«
Sebastian Weede, 26 år

kram

Akavet at give hånd
»Jeg kan bedst lide at give kram, for det er lidt akavet at give hånden, hvis man har mødt folk før,« siger Amalie Litke, hvilket hendes veninde Camilla Pedersen er enig i: »Jeg giver andre et kram, for det viser, at jeg har det godt med dem, og at vi er cool med hinanden. Dem, jeg er gode venner med, får et lidt længere kram end andre.«
Amalie Litke, 18 år (tv.), og Camilla Pedersen, 17 år (th.)

Her er danskernes fordomme: “Tykke er dovne, og boksere er dumme”

I dette rum vil danskerne nødigst have sex

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1