Kan du holde på en hemmelighed? Så mange danskere kan IKKE

hemmelighhed

hemmelighhed

Kender du følelsen af, at det nærmest kribler i kroppen efter at fortælle en hemmelighed videre, straks efter at du har fået den serveret? Eller at du på trods af en talstærk uddeling af ‘amager halshug’ alligevel kommer til at udbryde: ‘Jeg har ikke sagt det her til andre, for i virkeligheden må jeg ikke sige det videre, men …«

76 procent af danskerne svarer i en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, at de i et eller andet omfang fortæller andres hemmeligheder videre.

At vi kommer til at røbe andres hemmeligheder, selvom vi har lovet at holde mund, skyldes ifølge evolutions­psykolog Jill Byrnit blandt andet, at vi ubevidst bombarderer hinanden med signaler som spørgende og afventende blikke, der lirker hemmelighederne ud af os.

»Hvis du eksempelvis sidder med en veninde, og I begynder at tale om en fælles veninde, så ville din veninde vente nysgerrigt på, om du mon ville diske op med noget interessant og hemmeligt. Hvis du ikke gør det, vil din veninde måske selv begynde at nævne noget, der kan lægge op til fælles deling af hemmeligheder. Vi gør det ikke, fordi vi er intrigante eller nysgerrige, men fordi vi er sociale menneskedyr,« fortæller Jill Byrnit og forklarer, at man enten skal mangle en høj grad af empati eller være ret ligeglad for at modstå alle de fysiske mimiksignaler, der bliver sendt.

Derfor skal du ikke fortælle dine børn hemmeligheder – eller afsløre deres

Bekæmper ensomhed
Fra tidernes morgen har det været vigtigt, at andre ville samarbejde med os, hvis man skulle overleve, og her var man troværdig, når man delte ting med hinanden. I dag er man ikke på samme måde afhængig af andre, men fordi vi lever længere og kender folk i flere årtier, er det vigtigt, at man har alliancer med andre, hvis man vil undgå ensomhed. Og de alliancer opstår blandt andet, når man deler hemmeligheder med hinanden.

»Vi mennesker har ret svært ved at holde noget hemmeligt, fordi vi har et basalt behov for at være åbne og dele ting med hinanden, og så fungerer hemmeligheder som et virkelig godt bondingmateriale,« forklarer Jill Byrnit.

Det siger vi om hemmeligheder
  • Jeg fortæller primært hemmeligheder videre, fordi jeg har behov for at dele den med nogen –  Kvinder: 32 % / Mænd: 21 %
  • Jeg får typisk dårlig samvittighed, når jeg har fortalt en hemmelighed videre – Kvinder: 61 % / Mænd: 52 %

Kilde: YouGov, 1.005 svar

Som penge, der brænder
21-årige Chiara Grieco, som Søndagsavisen møder i Kongens Have i København, bliver beæret, når andre deler deres hemmeligheder med hende, men har også oplevet, at det var en udfordring ikke at fortælle en hemmelighed videre.

»Det kan føles lidt som penge, der brænder i lommen, når man får en hemmelighed at vide,« fortæller hun.

Det hænder da også, at hun ikke holder sit ord, men sker det, er hun hurtig til at indrømme, at hun ikke kunne modstå fristelsen til at fortælle den videre.

»Det skete faktisk for nylig, og selvom det skabte en negativ stemning, at jeg havde brudt en andens tillid, blev min veninde glad for, at jeg var ærlig og tog ansvaret. Det er meget mindre konfliktskabende, hvis man bare er ærlig, og så undgår man også at skulle holde styr på en masse løgne,« siger hun.

Untitled-1

Kvinder sladrer mest
Preben Reffstrup, der er gymnasielærer og netop har sendt sine elever på weekend, svarer uden at tøve ja på Søndagsavisens spørgsmål om, hvorvidt han er god til at holde på en hemmelighed. Prikker man lidt til ham, afslører han dog, at der er én, han næsten deler alt med.

»Hvis en af mine elever betror mig noget, deler jeg det ofte med min kone, fordi jeg har behov for at snakke med en anden om det. Men jeg fortæller det ikke til andre på gymnasiet, som kender eleven,« fortæller den 55-årige lærer.

Selvom Preben indrømmer, at han ikke altid kan holde sin mund lukket med syv sejl, mener han ikke, at han er den værste til at løbe med sladder.

»Hvis man fortæller noget til en kvinde, sker der tit det, at hun 10 minutter efter fortæller det videre til sine veninder. Det er, som om kvinder har en ventil, der gør, at de har behov for at lufte ud. Mens mænd er bedre til at holde på hemmelighederne,« fortæller han.

Og det stemmer meget godt overens med resultatet af undersøgelsen, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Mens 13 procent af mændene fortæller, at de aldrig har fortalt en hemmelighed videre, gælder det kun for 8 procent af kvinderne.

Her er danskernes dybeste og mest alvorlige hemmeligheder

Glemt på et øjeblik
At kvinder er dårligere til at holde på en hemmelighed end mænd, skyldes ifølge Jan Brødslev Olsen, der er lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, at kvinder er mere optaget af at dele deres tanker og følelser om, hvad der foregår i andre mennes­kers liv, med hinanden end mænd, der er mere handlingsorienterede.

»Fordi en stor del af kvinders identitet er at kommunikere, sker det også oftere, at der ryger noget med, som måske ikke skulle være kommet ud, end hos mænd, hvor det, der sker i andre menneskers liv, spiller en mindre rolle,« fortæller Jan Brødslev Olsen og bruger sig selv som eksempel.

»Når et andet menneske fortæller mig en hemmelighed, kommer jeg ofte med en respons. Men hemmeligheden interesserer mig kun i det øjeblik, den bliver fortalt, og en halv time efter har jeg som regel glemt den,« siger han.

Det skal du overveje, før du afslører din store hemmelighed

Svært at mestre
28-årige Mark Preben Lyngbæk, der nyder eftermiddagen i Kongens Have med en flok venner, har også lært sig selv at putte andres hemmeligheder i glemmebogen.

»Når jeg får jeg en hemmelighed at vide, prøver jeg nærmest aktivt at glemme og fortrænge den, så jeg ikke skal tænke over det,« forklarer han.

Selvom fortrængning har været en succes for Mark Preben Lyngbæk, mener evolutionspsykolog Jill Byrnit ikke, at det er noget, der kan mestres af alle.

»Jeg tror ikke, at man kan blive god til at holde på en hemmelighed fra den ene dag til den anden. Det kræver nemlig, at du kan håndtere den ensomhed, der er forbundet med ikke at fortælle det videre. Og så skal man huske, at folk, der er for gode til at holde på en hemmelighed, lige så godt kan blive tolket som uærlige, fordi de er lukkede og ikke deler ting med fællesskabet,« siger hun

Hemmeligheder, vi ikke kunne holde på:
»En veninde har fortalt, at hun blev voldtaget af sin fætter som lille. Jeg har fortalt det til andre venner, som hun ikke kender, men har det stadig lidt dårligt med det.« Mand, 21 år
»Jeg ved, hvem naboens kone ligger i med, og fortalte det til min nabo.« Kvinde, 55 år
»Jeg har fortalt til min øverste chef, at jeg havde en gravid medarbejder, inden hun ønskede, at det skulle ud til andre end mig.« Mand, 43 år
»Jeg fortalte, at min kollega havde betroet mig, at hans barn var tvangsfjernet.« Mand, 60 år
»Jeg fortalte, at min veninde var gravid med et donorbarn.« Kvinde, 50 år
Kilde: YouGov, 1.005 svar.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.