Gratis mad, drager og tidsrejse: Her er din guide til efterårsferien

Efterårsferien løber af stablen fra lørdag den 15. til søndag den 23. oktober. Et kort kig på det lokale museum, nogle af egnens foreninger eller noget helt tredje vil hurtigt afsløre, at man nemt kan lade mobilen ligge hjemme, slå håret ud og tage på opdagelse i Danmark, inden kulden tvinger os hjem under tæppet.

efterår

Halloween i de danske forlystelsesparker
Den amerikanske højtid halloween har fået godt tag i danskerne og dermed også i de danske forlystelsesparker. Efter at have betalt entré kan både børn og voksne gå i kast med at skære græskar eller gå på opdagelse i de forvandlede parker.

Forlystelserne er også åbne, men i de to tivolier koster de som vanligt ekstra.

Hvor: Tivoli Friheden, Djurs Sommerland og Tivoli København

Hvornår: Efterårsferien

Pris: Se de respektive hjemmesider

8 tips til mere efterårsenergi

efterår1

Dragedag i Dyrehaven
I al slags vejr står de ukuelige drageflyvere klar til at underholde på Eremitagesletten i Dyrehaven. Afhængigt af vejret plejer de gerne at sætte dragerne fri i løbet af formiddagen. Det er ganske gratis at overvære, og der er garanti for at se en række seværdige drager slå sig løs. Heldigvis for arrangementet blæser det kraftigt på sletten, men det betyder også, at det kan være en god idé at huske det varme efterårstøj.

 • Hvor: Eremitagesletten i Jægersborg nord for København
 • Hvornår: Anden lørdag i efterårsferien (22. oktober)
 • Pris: Gratis

8 far-hacks der holder ungerne kørende i efterårsferien

efter2

Østerssafari i Vadehavet
Østerssafari lyder umiddelbart mest som noget, der er sjovt for de voksne. Og måske endnu sjovere, når det er overstået, så man kan drikke champagne til fangsten. Men tager du til det vestlige

Jylland og ud til vadehavet, er østerssafari noget for alle. Det er stadig sjovt for de voksne, men børnene får også rig lejlighed til at opleve vadehavets fantastiske dyreliv, der også byder på krabber og sæler. For begyndere kan det være en fordel at købe sig til en guide, der kender området, og som kan supplere turen med gode historier.

 • Hvor: Langs den danske Vestkyst. Især Rømø og Fanø er berømte for østers
 • Hvornår: Hele efterårsferien
 • Pris: Gratis

Her er frisuren, der hitter i efterårssæsonen

efterår3

Kartoffelferie i den Fynske Landsby
Kardemommekage, roelygter og knippelskole. 1800-tallet står klar til at tage imod børn og voksne i Odense Syd. Klokken 13 alle dage bliver der også mulighed for, at børnene kan få lidt jord under neglene, når der skal samles kartofler op fra den jord, som hesten og landmanden har pløjet på gammeldags maner.

 • Hvor: Odense
 • Hvornår: 17. til 21. oktober. Fra klokken 11-15 er der aktiviteter. Museet har åbent fra 10-17
 • Pris: 60 kroner for voksne og gratis for børn. Alle aktiviteter er gratis efter entréen

Guiden fortsætter under faktaboksen…

Skulle grave kartofler op

Efterårsferien blev oprindeligt kaldt for kartoffelferien, selvom der ikke var meget ferie over det. Børnene blev nemlig væk fra skole i denne periode, fordi de skulle hjælpe til med kartoffelhøs­ten. Derfor besluttede man i 1899, at eleverne kunne få en uges fri, når de alligevel ikke kom i skole.

Siden er ferien blevet til efterårsferien, og i dag er det nok de færreste, der kan få hele ugen til at gå med at hive

kartofler op af jorden. Hvis det lyder som dig eller din familie, så kig med i denne lille guide, hvor vi har vi samlet en række af de mange gode tilbud, der findes i efterårsferien.

Hvis du har viden om eller idéer til andre gode ting, man kan lave i efterårsferien, så del det endelig med de andre brugere på vores Facebook-side her.

Renæssancefestival på Kronborg Slot
 På Kronborg Slot kan børn og voksne tage tilbage til 1600-tallet og prøve kræfter med alt fra bueskydning til madlavning over åben ild. Naturligvis i tøjet fra dengang. Der vil også være ridderturneringer og et marked med eksotiske varer.

 • Hvor: Helsingør
 • Hvornår: 16. til 22. oktober 10-17
 • Pris: 125 kroner for både børn og voksne. Giver adgang til festivalen og rundvisning på slottet hele ugen. Enkelte aktiviteter skal betales ved siden af entrébilletten

efter5

Svampetur i de danske skove
Kantareller, karljohan, trompetsvampe og naturligvis champignoner. De danske skovbunde er fyldt med lækre svampe til efterårets kødgryder. Hvis du er nybegynder, kan det være en idé at have en svampebog med i skoven. Der findes nemlig giftige svampe, som til tider kan være svære at kende fra de spiselige. Naturstyrelsen tilbyder også en række ture med en guide, der kan skille de lækre fra de giftige.

 • Hvor: Hele landet
 • Hvornår: Efterårsferien
 • Pris: Gratis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes