Gode råd om valg af uddannelse – til både forældre og unge

Hvad enten man er voksen eller ung, så kan det være en stor hjælp at sætte sig grundigt ind i uddannelsessystemet.

Hvad enten man er voksen eller ung, så kan det være en stor hjælp at sætte sig grundigt ind i uddannelsessystemet.

6 overvejelser for dig, der er i gang med en ungdomsuddannelse
… Ifølge Lene Poulsen, lektor og faglig koordinator, UCC Professionshøjskolen:

  1. Kig på dig selv:

Hvad interesserer du dig for? Hvad drømmer du om? Hvad driver dig? Hvad er dine styrker og svagheder? Uddannelsesvalget bør afhænge af, hvad der rigtigt og forkert for ‘sådan en som dig’. Ofte har andre ambitioner på dine vegne, hvad enten det er dine forældre eller samfundet. Men hvad er vigtigt for dig?

  1. Brug dit netværk til at teste din egen fornemmelse:

Stil spørgsmål og få feedback fra venner, forældre og lærere om, hvad de ser som dine styrker. Hvad er fremtrædende hos dig? Måske får du øjnene op for muligheder, du ikke selv troede, du havde. Evner, som måske kan blive en byggesten fremover.

  1. Se på rollemodeller:

Måske kender du nogen i dit netværk, som du synes gør det godt, og som du ser op til. De har måske et spændende arbejde eller er i gang med en uddannelse. Prøv at undersøge, hvordan de er kommet dertil. Måske finder du ud af, at de ikke allesammen er gået den lige uddannelsesvej. Det kan være inspirerende at dykke ned i andre menneskers karrierefortællinger.

  1. Undersøg både uddannelse og arbejdsmarked:

Det er ikke nok at tænke over, hvad du vil være rent erhvervsmæssigt, når du engang har færdiguddannet dig. Hvis du udelukkende træffer et valg i forhold til endemålet, kan det blive en overvindelse at gennemføre en længerevarende uddannelse. Det er derfor vigtigt, at du også undersøger, om den uddannelse, du overvejer, er spændende for dig her og nu. Om de fag, der arbejdes med, er noget, du interesserer dig for. Om studiemiljøet og studietilrettelæggelsen er attraktiv for dig – og dermed kan bidrage til din vedholdenhed. Også når det måske bliver lidt surt!

  1. Vær aktiv og opsøgende:

Deltag i Åbent Hus-arrangementer på uddannelsesstederne. Prøv med andre ord at komme så tæt på virkeligheden som muligt. Det samme bør du gøre, hvis det er et bestemt job eller erhverv, som fanger dig. Det kræver måske lidt overvindelse, men det lønner sig.

  1. Tal med en vejleder:

Vejledere forstår at stille spørgsmål, som får dig til at reflektere og se nye vinkler på din uddannelsesjagt. Forvent ikke at få et færdigt svar. Uddannelsesvalget er dit, og kun dit! Du kan eksempelvis kontakte e-vejledningen på ug.dk eller vejlederen på din skole eller på den uddannelsesinstitution, du sigter imod.

Råd til forældre med børn i 9.-10. klasse
… Ifølge Lykke Petersen, vejleder på Syddansk Erhvervsskole:

1. Nyt uddannelsessystem:
Sæt dig grundigt ind i uddannelsessystemet. Meget har ændret sig siden du selv stod i samme situation. Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at der i dag findes flere veje til samme uddannelse. Vil dit barn eksempelvis være ingeniør eller arkitekt, kan vejen dertil både gå gennem gymnasiet og en EUX-uddannelse. Bliv klogere på www.ug.dk.

2. Hvordan lærer dit barn bedst?
Er han eller hun god til at fordybe sig i bøger, og er lektierne ikke et problem at sidde med alene? Eller er dit barn bedre til at tilegne sig praktiske færdigheder? Unge vil ofte gerne følges med klassekammeraterne, men er vennernes vej også den rette for dit barn?

3. Besøg uddannelserne sammen:
Hvis det er muligt, tag da ud til Åbent-Hus-arrangementer på alle de forskellige typer ungdomsuddannelser, der findes. Din barn skal mærke stemningen, se lokalerne og tale med eleverne.

4. Dit barns interesser:
Lyt til, hvad der interesserer dit barn. Kan han eller hun lide at være kreativ, at nørkle med computer, at  bruge tid på sport, at være sammen med børn, at vise omsorg, at være udendørs? Anderkend styrkerne og undersøg, hvilke uddannelser, der imødekommer dem.

5. Ikke for livet:
Berolig dit barn og gør det klart, at man ikke behøver at beskæftige sig med det samme hele livet igennem.

 

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.