Må man sige f*ck? Her er danske familiers forbudte bandeord

Mathilde Sand Juulsgaard (tv.) og Hanna Elabdi må skrue lidt ned for bandeordene, når deres mødre er i nærheden.

Mathilde Sand Juulsgaard (tv.) og Hanna Elabdi må skrue lidt ned for bandeordene, når deres mødre er i nærheden.

Min mor er ret træt af, at jeg hele tiden siger ‘fuck’. Hvis hun hører mig sige det, når jeg slår min fod, eller når jeg snakker i telefon med mine venner, så spørger hun, om jeg ikke kan bruge andre ord som ‘for Søren’ eller ‘for satan’,« fortæller Hanna Elabdi på 14 år.

Og Hannas mor er ikke alene. En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at 62 procent af forældre med børn mellem 7 og 17 år ikke vil have, at deres børn siger ‘fuck’ eller ‘fucking’.

Se de forbudte bandeord nederst i artiklen

Sprogforsker Marianne Rathje har studeret danskernes brug af bandeord, og ifølge hende er situationen hjemme hos Hanna et helt klassisk eksempel på to generationers brug af bandeord:

»’For fanden’ tilhører bandeord med en religiøs klang, der er typiske at bruge i morens generation, mens børn og unge mere bruger bandeord, der rummer noget seksuelt som ‘fuck’ eller noget latrinært som ‘pis’ og ‘lort’.«

50 procent…

… af forældre til børn mellem 7 og 17 år svarer i en YouGov-undersøgelse, at de påtaler det med det samme, hvis de hører deres børn bruge bandeord, når de taler i mobiltelefon. 36 procent siger det bagefter.

Derfor bør du ikke sende dit barn på værelset

Vi bander lige meget
I forbindelse med sin ph.d.-afhandling om generationssprog undersøgte Marianne Rathje i 2005 tre generationers brug af bandeord og konkluderede, at de tre generationer stort set bruger samme antal bandeord.

»Mit studie viser, at mængden af bandeord afhænger af alderen på den, man taler med. Mens man skruer ned for bandeordene, når man taler med folk, der er ældre end en selv, stiger mængden af bandeord, der kommer ud af de midaldrendes og de ældres mund, når de taler med de unge,« forklarer Marianne Rathje.

13-årige Mathilde Sand Juulsgaard nikker genkendende til, at mængden af eder, der slynges ud i luften, afstemmes efter, hvem hun taler med.

»Du kan godt sige ‘fuck dig, det gjorde du ikke’ til dine venner, men det siger man måske ikke til sin mor. Man ved jo godt, at der er grænser for og tidspunkter for, hvor man kan sige de forskellige ord,« siger hun og fortæller grinende, at de har haft en bandekasse derhjemme, men den blev nedlagt, fordi hendes mor bandede så meget, at hun kom af med en masse penge.

Skuespillere bander for meget

De voksne bestemmer
Selvom de voksne ikke kan spille engle, når det gælder bandeord, skal de alligevel sætte grænser for deres børns brug af bandeord, mener Marianne Rathje.

»Det gælder med bandeord som med al opdragelse. Man skal fortælle, at ens handlinger kan have konsekvenser, og at nogle kan blive stødt, når man bruger bandeordene. Man må forklare, at der er forskel på, hvad de må, og hvad jeg må, for jeg er voksen, og du er barn,« siger hun.

Børnehavebørn: Så tit får vi skældud i børnehaven

forbudte ord

Hvilke ord må dine børn ikke bruge?

  1. Luder 84%
  2. Kælling/bitch 78%
  3. Fuck/fucking 62%
  4. Rend mig i røven 62%
  5. Hold din kæft 60%
  6. Idiot 54%
  7. Tudeprinsesse 44%
  8. For fanden 37%
  9. Tøffelhelt 26%
  10. Sgu 25%

4 procent siger, at deres børn må sige, hvad de vil.

Kilde: Udsnit af YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen, 309 danskere med børn mellem 7 og 17 år har svaret. De har kunnet markere flere svar.

Artiklen blev bragt første gang 14. marts 2016.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes