Sådan tackler vi kærestesorg

Man kan lære meget om sig selv, når man er blevet forladt af en kæreste.

Man kan lære meget om sig selv, når man er blevet forladt af en kæreste.

Når danske kvinder bliver forladt, stiger aktiviteten hos frisører, i tøjbutikker og på løbebåndet.

Knap hver fjerde kvinde gør nemlig noget ekstra ud af sit udseende, når hun har kærestesorg. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

»Det er en typisk mekanisme. Man føler sig uels­ket, grim, gammel og tyk, og så er den første reaktion at forsøge at gøre sig flottere, pænere, klogere. For man må være en anden end den, der blev forkastet og forladt,« forklarer psykoterapeut Winnie Haarløv.

Men fornyelse rummer også et håb.

»Når man er tynget af kærestesorg, har man brug for et håb om, at det her skal jeg bare igennem, og se lige, hvor lækker jeg er, jeg skal nok finde mig en ny kæreste,« forklarer Winnie Haarløv.

Er dit forhold velsmurt? Disse 5 ting kendetegner et godt parforhold

Et spørgsmål om overlevelse
Mai-Britt Guldin, postdoc ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, påpeger, at det også handler om urinstinkter.

»Evolutionært har det været farligt at være for alene, for man overlevede lettere, når man var sammen med flokken, og man kunne kun formere sig, hvis man havde en partner. Biologisk er der altså noget, der siger, at nu skal jeg i gang med at sikre mig selv ved at gøre mig attraktiv for en ny,« forklarer hun.

Fuck det hele
Omkring hver femte dansker har skruet op for mængden af usunde vaner, og hos en del danskere er filmen knækket helt, når de har haft kærestesorg, viser undersøgelsen.

De har overvejet at begå selvmord, cyklet skrigende rundt i København eller fløjet til Bornholm og røget sig skæv i hash.

For lige så utilregnelig man kan opføre sig, når man er nyforelsket, lige så meget kan man blive slået ud af kurs, når man bliver fyret af kæresten.

»Man er aldrig mere ensom, end når man lige er blevet forladt. Man tror, at man aldrig bliver forelsket eller elsket igen. Derfor er der også folk, som tænker, at så kan det fandeme også være lige meget, nu ryger jeg mig skæv i hash, springer ud foran et tog eller klipper mig skaldet,« forklarer hun.

Det er de små ting, der ødelægger dit parforhold

Lær noget om dig selv
Winnie Haarløv har i sin praksis mødt mange kærestesorgramte, der har efterlyst svar på, hvordan man kommer ovenpå igen.

»Det gør man ved at gå igennem sorgen og ikke gå uden om. Opskriften er ikke at kaste sig ud i brystoperationer, afblegninger og tilfældige onenightstands, men at tage sorgen alvorligt og få grædt de tårer, der skal grædes,« siger hun.

Selvom kærestesorg er noget, de fleste stræber efter at undgå, rummer den også et læringspotentiale forklarer Mai-Britt Guldin.

»Der er en kæmpe mulighed for at lære noget om os selv, når vi har det svært. Hvad betyder noget for os, hvad vil vi gerne blive bedre til, og hvad vil vi gerne med vores liv. Men det er vigtigt, at man kan oprette en mental balance, så man er i sorgen, men ikke lader den fylde hele ens liv, og at man ikke lader det definere en som person, at man ikke fik forholdet til at fungere,« understreger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1