Populært fertilitetstjek er ubrugeligt

Kvinders alder er det vigtigste aspekt af deres evne til at blive gravide, men det betyder ikke, at du ikke kan få børn, bare fordi du fylder 30 år.

Kvinders alder er det vigtigste aspekt af deres evne til at blive gravide, men det betyder ikke, at du ikke kan få børn, bare fordi du fylder 30 år.

I mange år har sundhedspersonale benyttet sig af en test, der kan måle din sunde ægreserve – altså hvor mange gode æg du har tilbage i dine æggestokke.

Teknikken bruges blandt andet i fertilitetsklinikker og som en måde, hvorpå kvinder kan finde ud af, om de kan vente med at få børn eller ej, og om de eventuelt skulle fryse deres æg ned, fordi testen blev forbundet med kvindernes muligheder for at kunne blive gravide i en nær fremtid.

Læs også på MY DAILY SPACE: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

En ny undersøgelse har dog vist, at testen af ægreserver ikke kan fastlå de ting, og eksperter siger, at testen ikke skal være afgørende for, hvornår folk vælger at få et barn. Undersøgelsen blev bragt i Journal of the American Medical Association.

– Vores studie antyder, at yngre kvinder med biomarkører, der indikerer en lavere ægreserve ikke skal blive bekymrede for om de kan være i stand til at få et barn, siger Anne Steiner from the University of North Carolina at Chapel Hill, der blandt andet står bag undersøgelsen, til Science Alert.

Læs også på MY DAILY SPACE: Har du styr på juraen, når du flytter sammen eller får børn med kæresten?

Ingen sammenhæng mellem æg og graviditet
Når man tester en ægreserve, ser man på tre forskellige biomarkører, som fortæller lægerne, hvor mange gode æg, der er tilbage i æggestokkene. Det er anti-Müllerian-hormon (AMH), follikelstimuleringshormon (FSH) og inhibin B.

750 kvinder i alderen 33 til 44 år, der ikke havde en forhistorie med infertilitet, blev overvåget i et år i dette studie. Resultaterne viste, at antallet af æg i æggestokkene ikke havde nogen sammenhæng med, hvor nemt det var for kvinderne at blive gravide.

Sagt på en anden måde, så kan kvinder, der har få æg tilbage have nemt ved at blive gravide, hvor kvinder med mange æg i æggestokkene kan få sværere ved at undfange.

Læs hele artiklen på MY DAILY SPACE.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1