Sådan kan du styrke dit barns motorik gennem leg

Foto: PR

Foto: PR

Hvad er motorik for en størrelse?

Her er der i grove træk tale om alt lige fra at bevæge munden ved tale og spise, dreje hovedet og sætte sig på numsen til at tumle rundt ovre i dagplejen ved fri leg. Når dit barn er spæd og endnu ikke kan tale, er det alfa og omega, at det bliver præsenteret for omverdenen gennem motorik, inden barnet udvikler et sprog. Med et sprog udtrykker vi os gennem tale og sætter ord på vores følelser osv., men babyer og børn udtrykker sig mere gennem det nonverbale sprog, altså med kroppen, end de på samme måde gør gennem tale. Derfor er motorik netop så vigtigt i tiden gennem dit barns udvikling både personligt, men også socialt.

Sådan skaber du dit barns motorik gennem leg og træning

Kan selv – vil selv

På samme måde som de fleste nyfødte dyr selv prøver at komme på benene efter en fødsel, er det også vigtigt at lade dit barn selv prøve sig frem og være selvhjulpent. Det er på den måde den gode motorik begynder. Undgå at presse dit barn og forvent ikke, at det kan det de første mange gange – det tager tid. Når barnet endnu er helt lille, er det en god idé at kombinere træning med leg. Så frem med legetøjet og forsøg så at få dit barn til at gribe ud efter legetøjet, fremfor at lægge det foran barnet.

Hav tålmodighed og styrk koncentrationen

Det handler i lige så høj grad for den voksne om at være tålmodig og ikke gå ind og afbryde dit barns leg eller forsøg på at spise, gå eller tale. Dit barn bruger meget energi på at koncentrere sig, de første år, om at spise med egen ske eller udforske det forskellige legetøj på værelset. Når dit barn får ro omkring sig og lov til at tage den tid barnet har brug for, er du også med til at træne dets opmærksomhed, evne til at fokusere og gentagende gange øve sig i den bevægelse, der måske er lidt vanskeligt for dit barn.

Leg og bevægelser

Hvad end dit barn løfter hovedet, ruller om på siden eller hopper på ét ben, så ros dit barn for sin kunnen. Vær til stede med dit barn gennem leg og aktiviteter, og dan rammerne for de frie bevægelser og udfoldelser for dit barns udvikling og motorik.
Der findes efterhånden meget forskelligt legetøj, der netop er udviklet til at styrke babyer og børns motorik, og blandt andet bobles tumledyr er oplagt til at lade den lille tumle, klatre, lege og træne sin motorik herpå. Det bløde legetøj er udviklet i fysioterapeutisk hensigt med farvestrålende design, der lægger op til multifunktionel- og kreativ leg.

Motorikkens alderstrin

Som nyfødt

Når dit barn er nyfødt, har det en såkaldt ’primitiv motorik’, hvor babyen helt af sig selv drejer hovedet for at finde frem til moderens bryst og begynde at sutte. Grundlæggende er det et tegn på overlevelse, som ligger dybt i os alle.
Med tiden finder babyen ud af, at så snart det sutter, kommer der mælk ud, der er med til at give mæthed.

Det første halve år

De første 6 måneder begynder din baby at kunne holde sit eget hoved, for derefter at udvikle sin kunnen i at sidde og kravle. Der er her tale om motorik på automatpilot niveau, og dit barn skal altså nå at sørge for at holde hovedet selv, inden næste trin er at skulle koncentrere sig om at kunne rulle rundt, kravle, sidde og tage fat i sine egne fødder.

Når barnet rammer 1 års alderen

Når der er gået et år fra fødslen, begynder dit barn at indlære nye bevægelser igennem omverdenen. Her observerer den lille størrelse mor og far, folk på gaden og det, der sker i fjernsynet. Gentagelser, gentagelser, gentagelser. Lad dit barn bruge den tid, der skal til, for at klodsen kommer op i kurven eller strømpen skal rigtigt på foden.

2,5 år – 4 års alderen

I denne fase vil de fleste forældre nok opleve vanskeligheder og svære tider med sit barn, men det er helt naturligt, i og med barnet går igennem en såkaldt selvstændighedsfase. Her er det ”kan selv – vil selv”, og man vil opleve, at barnet har en stærk vilje og tro på sig selv. Det er i denne periode, at dit barn selv prøver kræfter med at få styr på sin motorik.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1