Julen giver knas i skilsmissefamilier

Suzi Hansen og Søren Karlsen blev skilt for fire år siden, men holder hvert år jul sammen med deres tre børn.

Suzi Hansen og Søren Karlsen blev skilt for fire år siden, men holder hvert år jul sammen med deres tre børn.

Mere end hver fjerde fraskilte forælder med børn under 18 år oplever konflikter med deres ekspartner i forbindelse med julen.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børns Vilkår. Knap halvdelen af konflikterne handler om fordelingen af barnets dage i julen, mens mere end hver tredje handler om logistikken i juledagene.

»En stor gruppe af forældrene kan godt finde ud af det i hverdagen, men kæmper med det ved højtiderne, fordi følelserne af at være blevet svigtet stadig er der. Men man kan ikke sige, at du ikke må få vores barn i julen, fordi du er gået med en anden, for sådan kan regningen ikke gøres op,« siger Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår.

Opskriften på en god jul er ifølge Bente Boserup ikke, at børnene skal stresse rundt, fordi sol og vind skal deles lige, eller at bede dem vælge mellem mor eller far. I stedet skal man snakke med dem om, hvad de godt kan lide at lave i julen.

Gode råd til skilsmissejulen

Børnene er i centrum
Suzi Hansen blev for fire år siden skilt fra Søren Karlsen. Sammen har de tre børn på 9, 13 og 15 år. Selvom de har en del indre dæmoner, fortrænger de dem, så børnene kan være i centrum.

»Vi har indgået en pagt om, at vi, uanset hvad der sker, holder jul sammen. Hvert andet år holder vi det med min familie, og hvert andet år er vi sammen med hans. Jeg vil da helst fejre det med min egen, men jeg kan sagtens være sammen med hans familie for mine børns skyld,« forklarer hun.

Suzi Hansen kender flere par, hvor juleplanlægningen ikke går så let.

»Det kan være, at den ene har været utro, eller at der er andre faktorer, der gør, at man ikke har lyst til at dele sådan en aften. Jeg tror, at det er afgørende, om man skilles i respekt,« siger hun.

Gør dette, før I vælger skilsmisse

Plads til savn
Er stemningen ikke til, at den brudte familie kan samles i julen, påvirker det ikke kun forældrene, understreger Bente Boserup.

»Det er et livsvilkår for skilsmissebørn, at de kommer til at savne, og sådan er det især i starten,« fortæller hun.

Bliver børnene ramt af savnet efter den anden forælder, skal man ikke i panik forsøge at fjerne savnet.

»Hvis man gør det, sender man et signal om, at det ikke er særlig behageligt at opleve, at barnet savner den anden forælder. Møder man i stedet børn i deres følelser, går det som regel hurtigere over, end hvis de voksne står på tungen og prøver at finde på alt muligt for at fjerne savnet,« forklarer Bente Boserup.

Prøv at nyde det
Skal man ikke tilbringe juleaften med sine børn, skal man prøve at få det bedste ud af det, selvom det kan virke umuligt, lyder rådet fra Bente Boserup:

»Man bliver nødt til at tillade sig selv at nyde, at man kan gøre, hvad man vil, for det bliver ikke anderledes. Så træk vejret dybt ned i maven, undgå de nedadgående mundvige, og sig til dit barn, at du nok skal få en god aften.«

Sådan kommer du godt igennem en skilsmisse

Konflikter i julen
  • 28% af alle fraskilte har konflikter i forbindelse med julen.
  • 46% af konflikterne handler om fordelingen af barnets dage i julen. 37% handler om logistikken i juledagene.
  • Få gode råd til, hvordan du kommer smertefrit igennem julen, i Skilsmisseguiden på Børns Vilkårs hjemmeside. Guiden er udarbejdet i samarbejde med Egmont Fonden.

Kilde: Epinion for Børns Vilkår, 504 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1