Danske forskere gør det nemmere at afgøre nyfødtes køn

Ja, det lyder måske mærkeligt, men det sker sjældne gange, at et barn bliver født, og fødselslægen ikke kan fortælle forældrene, om deres liv er blevet beriget med en dreng eller en pige.

De kan simpelthen ikke se det.

Denne gruppe af børn hører under paraplybetegnelsen ’børn med DSD-tilstande (Disorders of Sex Development – fejl i kønsudviklingen)’, hvor kønsorganerne ikke ser ud, som de skal, eller hvor kromosomfejl gør det svært at afgøre, om barnet genetisk set er det ene eller det andet køn.

Hidtil har læger manglet gode værktøjer til at identificere kønnet på denne meget lille gruppe børn, men nu kommer læger fra Rigshospitalet med et markant forbedret diagnostisk værktøj. Det skriver Videnskab.dk.

Helt enkelt drejer det sig om, at lægerne ud fra en måling af forholdet mellem niveauerne af to forskellige kønshormoner kan slå fast, om barnet biologisk set er tættest på at være er en dreng eller tættest på at være en pige.

Mere kompliceret er det faktisk ikke, men betydningen er stor.

»Det er et stort spring i vores muligheder for at diagnosticere, behandle og vejlede disse børn samt deres familier, og vi benytter os allerede af det nu,« fortæller klinikchef og professor Anders Juul fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet til Videnskab.dk.

Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Læs også på Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af ‘krystal-paladset’

Babyer har en ’minipubertet’
Det nye forskningsresultat drejer sig specifikt om en periode i barnets liv, som læger betegner som ’minipuberteten’.

Når et barn er mellem to og fem måneder gammel, producerer det store mængder kønshormoner og har i denne meget korte periode i livet hormonniveauer, der svarer til dem, som børn i puberteten eller voksne mennesker har.

Det er en evolutionær udvikling, som vi deler med rotter, mus og alle andre pattedyr. Forskellen er dog, at rotter og mus forsætter med at have høje niveauer af kønshormoner, og det betyder, at de kønsmodnes hurtigt.

For mennesker gælder det derimod, at de høje niveauer af kønshormoner bliver undertrykt og holdt nede indtil senere i livet. Derfor falder niveauerne af kønshormonerne da også, når barnet er cirka fem måneder gammel. De vender først tilbage i puberteten.

Læs også på Videnskab.dk: Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Forholdet mellem to kønshormoner afgør kønnet
De interessante overordnede kønshormoner i denne sammenhæng hedder henholdsvis FSH og LH.

Begge hormoner bliver dannet i hypofysen i hjernen, og LH er stærkt forbundet med kønsudvikling af drenge, mens FSH er stærkere forbundet med pigers udvikling.

Begge køn har dog begge kønshormoner, og kigger man alene på niveauerne af FSH og LH, kan det i en blodprøve nogle gange være svært at se, om niveauerne matcher en dreng med lave niveauer af LH eller en pige med høje niveauer.

Omvendt kan det også være svært at se, om lave niveauer af FSH matcher en dreng med høje niveauer af kønshormonet eller en pige med lave niveauer.

»Det nye i vores studie er, at vi kigger på forholdet mellem LH og FSH, og det gør det meget præcist at afgøre, om en given blodprøve er taget fra en dreng eller en pige,« forklarer Anders Juul.

Du kan læse hele historien på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk:

Melatonins effekt på kræft »næsten for god til at være sand«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.