10 gode råd: Sådan undgår du sygdom i sommerferien

En gammeldaws is kan være en potentiel bakteriebombe. Foto: Flickr/jetalone

Sommerferien er fyldt med ferie, grilning, is og kolde drikke. Hvis ikke man tænker sig om, så kan man komme til at tilbringe betragtelige tider på toilettet eller skadestuen. Dansk Laborant-Forening har i deres medlemsblad LABORANTEN beskrevet 10 situationer, man skal være opmærksomme på i sommerlandet, hvis man vil prøve at undgå ubehageligheder sommeren igennem – hvad end det er hjemme eller på ferien.
1. Tid til is – med tilbehør?
Sommertid er istid. Men når den gammeldags isvaffel bliver lavet, kan tilbehøret være andet end guf. For hvis skeen, der bruges til at lave kuglerne med og det vand den står i, ikke holdes ren eller står i koldt vand – ja, så er der risiko for bakterier som tilbehør. Vandet skal desuden skiftes tit, for ikke at blive lunkent og dermed danne grobund for bakterier.
Kilde: Fødevarestyrelsen

2. Blågrønne alger

Før du hopper i bølgen blå, så tjek lige væksten af blågrønne alger. Du kan ikke afgøre om en algeopblomstring er giftig bare ved at se på vandet. Brug derfor din sunde fornuft, inden du enten selv hopper i bølgerne eller lader dine børn bade.• Se efter om der er opstillet skilte, som fraråder badning
• Lad være med at bade, hvis du ikke kan se dine fødder, når du står i vand til knæene
• Lad ikke børn eller dyr lege i vand med kraftige skumdannelser eller algeopblomstringer – heller ikke selv om vandet er mere klart længere ude.
Kilde: Naturstyrelsen

3. Skål!

En kold læskedrik på en varm sommerdag er dejlig. Men ikke hvis isterningerne indeholder fækale colibakterier. Og det kan være tilfældet på restauranter og barer, både i indland og udland, som ikke har styr på rengøringen af isterningmaskinerne.

4. Agurketid
Vi ved alle, at grønsager er sunde for os. Men husk på, at uforarbejdede råvarer – herunder også rå grønsager – kan være kilden til en ødelagt ferie. Sørg derfor altid for at vaske grønsager grundigt i rent vand inden indtagelse.

5. Parasitter, virus og andet ubehag
Vil du undgå at få andet end masser af gode indtryk med hjem fra ferierejsen, kan Statens Serum Institut være en god ide at tjekke før afrejsen. Her gives anbefalinger til før rejsen ift. evt. vaccinationer, under rejsen og hvis uheldet skulle være ude.

På www.ssi.dk kan du læse mere.

Fars klamme grillvaner gør familien syg – 3 tips til bedre grillhygiejne

6. Gammel kosmetik
Tjek holdbarheden på din kosmetik. Der kan ophobe sig bakterier i produktet, hvis holdbarheden overskrides. Produktet skal mærkes med et krukkesymbol, som fortæller, hvor mange måneder produktet minimum holder, efter du har taget det i brug. Dette gælder også solcreme. Læs mere på hjemmesiden: www.forbrugerkemi.dk. De anbefaler, at man bruger en solcreme med minimum solfaktor 15 og uden parfume og allergifremkaldende stoffer.

Kilde: Tænk

7. Grill med omtanke I
Undgå at få ødelagt sommeren af campylobacter-bakterier. Benyt to grilltænger, én til at lægge det rå kød på med og så en anden til at tage det af igen. Alternativt kan bestikket ”brændes af i gløderne” undervejs eller vaskes grundigt. Det grillede kød skal desuden lægges på et rent fad og ikke det samme, som det rå kød lå på inden grillning.
Kilde: Fødevarestyrelsen og www.forbrugerkemi.dk
8. Grill med omtanke II
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemstegt. F.eks. bør hakkebøffen ikke være rød indeni og heller ikke kyllingelåret. Bakterierne kan nemlig sidde inde i kødet i disse produkter, men bakterierne dør ved kraftig varme. I hele stykker kød som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver man ikke gennemstege hele kødstykker.Kilde: Fødevarestyrelsen og www.forbrugerkemi.dk
9. Grill med omtanke III
Er du på stranden med engangsgrillen, er det vigtigt at komme godt med vand på sandet, hvor engangsgrillen stod, når du rydder op. Det smeltede sand er meget varmt og en barnefod eller en hundepote, der træder i det flydende glas, bliver voldsomt forbrændt.
10. Grill med omtanke IV
Brug ikke grillen indendørs. Det koster hvert år flere mennesker livet. Træk ikke grillen ind i en garage, en lade, en carport eller et udhus! Det kan få fatale konsekvenser bare at stå under et halvtag med grillen. Brændslet udsender kulilte, som i værste fald kan være dræbende. Selv om man hverken kan se eller lugte det, kan der udvikles kulilte fra grillen i op til 24 timer.
Kilde: Beredskabsstyrelsen

Artiklen blev bragt første gang 9. juli 2013.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.