Bil på ferien: Se her, om du skal leje eller dele, hvis du vil have det billigst

Skal man leje eller dele bilen på ferien? Vi har undersøgt prisforskellen.

Skal man leje eller dele bilen på ferien? Vi har undersøgt prisforskellen.

Du skal bruge en bil i juli, men gennem hvem skal du leje den – gennem selskabet Avis eller via deleplatformen GoMore?

Vi har sammenlignet pris og vilkår for en uges leje af en mikrobil a la Toyota Aygo i henholdsvis Karup Lufthavn, Kolding og København V. Og det viser sig, at

GoMore er helt op til 56 procent billigere end Avis. Den billigste bil, en Kia Picanto, koster 1.401 kroner i København V. Prisen inkluderer 1.050 frie kilometer samt forsikring. Kører du længere, koster det ekstra.

Hos Avis koster en uges leje af en tilsvarende bil i København 3.169 kroner med 700 frie kilometer.

Sådan undgår du, at din mobil går død på festivalen

aygo-bil

Priser og vilkår er baseret på en uges leje af en mikrobil a la Toyota Aygo i henholdsvis Karup Lufthavn, Kolding og København V

To slags leje
Før du vælger deleøkonomi frem for udlejningsfirma, bør du kende forskellene.

Avis er en traditionel udlejningsvirksomhed. GoMore er selskabet bag en digital platform, hvor private udveksler billeje og samkørsel med hinanden. Bruger du Avis, gælder forbrugerlovgivningen. Bruger du GoMore, er det uklart, hvilken forbrugerbeskyttelse du har. Chefkonsulent Kathrine Bjørnager fra Forbrugerklagenævnet siger, at det vil afhænge af en konkret tvist. Der er ingen retspraksis på området, da nævnet hverken har afgjort sager om GoMore eller andre deleøkonomiske ordninger.

Du bør også have en anden risikofaktor in mente. Aftaler du at leje via GoMore, risikerer du indtil sidste øjeblik, at ejeren aflyser, og du får ingen kompensation. Ifølge commercial director Rasmus Carlsen fra GoMore opstår problemet dog sjældent. Han har ikke tal på hvor sjældent, men siger:

»Udlejer har stor interesse i at gennemføre aftalen. Et, fordi der er penge i den. To, fordi vi har et ratingsystem, der gør, at hvis man får en dårlig anmeldelse, kan det være svært at få lejet sin bil ud igen.«

Avis gennemfører alle aftaler, men man kan opleve at få en anden, som regel større, bil, end man har booket. Det oplyser virksomhedens commercial director, Lars Dissing.

GoMore er især repræsenteret i Danmarks 10 største byer, hvor man ofte vil kunne hente bilen ganske tæt på. Søger man på Karup Lufthavn, kommer to GoMore-biler frem i en radius af 10 kilometer – den nærmeste er 3,4 kilometer væk. Kan ejeren ikke aflevere bilen i lufthavnen, skal lejer bekoste en taxa.

Avis har lokaler 54 steder i Danmark, herunder i Karup Lufthavn, og mod et gebyr kan man hente Avis-bilen et sted i landet og aflevere den et andet.

Så høje er bøderne på ferien – og sådan får du rabat

Varierende priser
Hos GoMore fastsætter ejer selv lejen, og hos Avis varierer prisen på en given biltype faktisk også. I testen er samme bil eksempelvis billigere i Karup end København. Lars Dissing siger:

»Når det bliver sommer, er efterspørgslen klart større i øst end i vest. På samme måde som luftfartsselskaber og hoteller justerer vi prisen efter udbud og efterspørgsel.«

Vær også opmærksom på, at medarbejdere i Avis’ call­centre kan uddele rabatter, som netbookere ikke får. Lars Dissing forklarer, at rabatten gives, hvis man booker mindst 30 dage i forvejen.

»Vores hjemmeside er gammel og umoderne både visuelt og teknologisk. Vi vil snart komme med en ny, så vi på avis.dk kan tilbyde minimum samme gode service og priser som i telefonen,« siger han.

Under tjekket er avis.dk ude af drift i 20 minutter, og især funktionen til at vælge udlejningssted driller.

3 essentielle tips: Undgå fælderne på ferien sydpå

Lejepriser for perioden 15. – 22. juli 2016 klokken 12
billeje
Bemærk vigtige forskelle: Der medfølger 700 frie kilometer hos Avis, 1.050 frie kilometer hos GoMore. Ekstra kilometer kan tilkøbes. Selvrisiko for den inkluderede forsikring er 5.000 kroner hos Avis og 5.500 kroner hos GoMore. Lavere selvrisiko kan tilkøbes.
Hos GoMore risikerer man frem til lejetidspunktet, at udlejer aflyser aftalen.
*Avis oplyser, at deres lejebiler i gennemsnit er fire måneder gamle. **GoMore-bilen befinder sig 3,4 km fra lufthavnen. ***Hos callcenter oplyser Avis en pris på 2.950 kr.
Sådan har vi testet: Pris og vilkår er tjekket den 7. juni for Avis og GoMore. Den mindste bil er valgt svarende til Toyota Aygo i perioden 15. juli klokken 12 til 22. juli klokken 12. Avis kalder kategorien Small. Der er søgt på gomore.dk og avis.dk efter en bil i Karup Lufthavn, Kolding og København V. Da Avis’ hjemmeside var nede under en del af testen, er priser indhentet via callcenter og samme dag tjekket på avis.dk. Hos GoMore har man først en aftale, når udlejer har bekræftet, hvilket ikke altid sker. Vi har i testen ikke bekræftet aftaler, men kun undersøgt pris og vilkår.

 Sådan undgår du at blive svindlet online i ferien

Argh! Jeg er kommet til at booke sommerhuset en måned for sent – hvad gør jeg?!

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.