Sådan sikrer du dig strøm på rejsen

Nogle steder i verden er det nødvendigt at bruge en adaptor for at kunne oplade ens telefon.

Nogle steder i verden er det nødvendigt at bruge en adaptor for at kunne oplade ens telefon.

Selvom mange af os tager på ferie for at koble af, vil vi stadig gerne være koblet til omverdenen, og for mange rejsende er smartphone og tablet uundværlige remedier, når der skal lyttes til musik ved stranden, ferieoplevelsen skal foreviges, eller en god bog skal nydes ved poolen.

Sådan undgår du, at din mobil går død på festivalen

Til gengæld vil man gerne undvære flade batterier uden mulighed for at lade apparaterne op igen. I Danmark er spændingen til almindelige forbrugsapparater 230 volt, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben af typerne C, E, F, K som standard, men i udlandet varierer både spænding og typer af stik og kontakter.

Energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard har undersøgt udvalgte rejsemål og guider til, hvornår det er nødvendigt at medbringe eller købe en rejseadapter.

De mest besøgte

Spanien (Gran Canaria, Mallorca og Barcelona):
De mange sangria- og tapaselskende elskende danskere skal ikke bekymre sig om sjove kontakter i Spanien. Ligesom i Danmark er spændingen 230 V, og stikkene er type C og F, som vi også har i Danmark. Du kan fint klare dig uden adapter.

Grækenland:
Står den på Tzatziki og ouzo i det græske, kan du lade mobilen eller tabletten op som i Danmark. Spændingen er 230 volt, og stiktyperne er de samme.

Egypten:
Skal ferien holdes under endnu varmere og lidt mere eksotiske himmelstrøg i Egypten, er det også en smule mere eksotisk med stiktyperne i landet. Spændingen er 220 V, hvilket er den tidligere spænding i Danmark, og stiktyperne er som udgangspunkt C og F, som vi kender i Danmark. Derfor kan man lade tablet og mobil op de fleste steder. Dog kan du lejlighedsvist komme ud for, at stikkene steder er lidt smallere. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt med en adapter.

Strøm

Føler du dig nøgen, når du ikke har mobilen i hånden? Her er diagnosen

De nye populære

Kroatien:
Flere og flere vælger at tage på badeferie i Italiens lillebror Kroatien. Er du en af dem, der ferierer på øen Hvar eller byen Split, behøver du ingen adapter. Spændingen er 230 V og stiktyperne er C og F, som vi kender det i Danmark.

Montenegro:
Lille Montenegro grænser op til Kroatien og er også et begyndende populært feriemål til badeferier. Medbringer du tablet og mobil, kan du lade dem op præcis som i Danmark, da landet har samme spænding og stiktyper.

Strøm uden for Europa

USA:
Besøger du ”Guds eget land” i sommerferien, vil du opleve en lavere spænding på 120 V og stiktyperne A og B, hvor stikkene er aflange og flade. Selvom du kan købe en adapter i diverse elektronikforretninger, anbefales det at købe adapteren hjemmefra, så du ikke risikerer at løbe tør for strøm.

Indien:
Selvom Indien byder på masser af fremmed kultur, bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil de fleste steder. Spændingen er identisk med den danske og stiktypen C findes også de fleste steder. Dog finder man også D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, og M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det er derfor en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld.

Tanzania:
Går turen til en bounty-strand på Zanzibar, eller står den på Safari, er det nødvendigt at have en adapter med hjemmefra. Spændingen er også 230 V som i Danmark, men til gengæld bruges stiktypen D som i Indien og typen G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og en foroven.

24 praktiske sommer-gadgets

Ustabilt og varierende elnet

Det er ikke kun spændingen og stik, der er anderledes i udlandet. I nogle lande kan man komme ud for hyppige strømafbrud, da elnettet har tendens til at blive overbelastet.

Derudover kan det i nogle få lande være svært at gennemskue, om spændingen passer til de medbragte elektriske apparater.

Vil man helt undgå de udfordringer, anbefaler Benny Hebsgaard, at man medbringer en mobil solcelleoplader, der oplader tablets og mobiler uden at være afhængig af elnettet.

Sikring er vigtig:
Selvom du ved, at du skal have en adapter, findes der flere muligheder for adaptere. Du kan f.eks. købe en adapter, der passer specifikt til din destination, eller du kan købe en universel adapter, som i nogle tilfælde kan klare alle typer stik. Uanset, hvilken adapter du vælger, bør du købe en med indbygget sikring, som fx beskytter dit apparat mod forkert spænding.

Hvorfor ikke bare samme stik?
Siden anden verdeskrig har man diskuteret mulighederne for at standardisere og lave en universel stiktype, og i 1970 forsøgte man sig med en model, der dog aldrig blev standard. Med så mange forskellige implementerede stik over hele verden, vil det kræve en urealistisk stor og bekostelig ændring af infrastrukturen i de respektive lande.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.