Efter Brexit: Juleshop for 3.000 kroner – og få gratis tur til London

Der er penge at spare, hvis du køber julegaverne i England, hvor priserne er lavere end i Danmark.

Der er penge at spare, hvis du køber julegaverne i England, hvor priserne er lavere end i Danmark.

Drømmer du om en gratis tur til London, er muligheden der lige nu, hvis du kombinerer turen med en solid omgang juleshopping.

Sammenlignet med sidste år på samme tid er pundet nemlig faldet med næsten 20 procent. Det betyder, at man ved at handle for 3.000 kroner – som er det beløb, danskerne ifølge en Gallup-undersøgelse i gennemsnit bruger på julegaver – vil spare 600 kroner. Det svarer med lidt god vilje til en returbillet med et af lavprisflyselskaberne samt en budgetovernatning lidt uden for byen.

»Brexit har skabt en usikkerhed om den økonomiske udvikling i England, og investeringer bliver fravalgt i landet, fordi man ikke ved, hvordan tingene kommer til at se ud fremadrettet. Med andre ord er folk flygtet ud af pundet, som er blevet svækket kraftigt,« siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Hvor man i december 2015 fik 97 pund i hånden, når man vekslede 1.000 danske kroner, får man i dag lige omkring 116 pund. Tidligere fik man mere end 120 pund for en dansk tusindkroneseddel, men efter det amerikanske valg er pundet blevet styrket over for dollaren og også den danske krone.

Efter Brexit: Spar stort på boliglånet

Spar 25 procent
Oven i det svækkede pund er priserne generelt lavere i England end i Danmark. Tal fra Eurostat viser, at prisniveauet i 2015 var 5,5 procent højere i Danmark. Og da priserne har udviklet sig nogenlunde ens i de to lande, sparer man i alt 25 procent i forhold til at handle herhjemme.

Jokeren set med danske forbrugsbriller er, hvornår de britiske priser på potentielle julegaveindkøb stiger som følge af, at det svækkede pund samtidig gør det dyrere for landets virksomheder at importere. Allerede nu ses tendensen så småt på importtunge varer som mobiltelefoner og anden elektronik, hvor priserne er steget med små fire procent i løbet af det seneste år. Men for de fleste varegrupper gælder det dog, at priserne har holdt sig i ro.

»Forbrugerpriserne i England steg sidste år med lige under en procent. De er altså slet ikke steget så meget, som du sparer på, at valutaen er svækket så voldsomt,« siger Signe Roed-Frederiksen.

De dårlige nyheder: 3 områder hvor Danmark bliver ramt af Brexit

Hos Skandinaviens største flyselskab, SAS, er der blevet rift om billetterne.

»Vi oplever helt klart en større interesse for især London efter Brexit. Vi har solgt flere billetter til vores flyvninger i november og december, end vi gjorde sidste år,« siger pressechef Mariam Skovfoged.

En søgning, Søndagsavisen har foretaget, viser dog, at der er mange flybilletter at få frem mod jul. Ikke mindst hos lavprisselskaberne EasyJet og Ryanair, der stadig har mange returbilletter til en pris under 400 kroner.

Kan man ikke nå en tur inden jul, bør man ifølge Signe Roed-Frederiksen stadig kunne spare penge til næste sommer. Men det bliver næppe lige så meget som i dag. For selvom pundet ikke har udsigt til at stige i værdi, vil de engelske butikspriser formentlig have gjort det til den tid.

»Der kan måske gå op til et år eller to år, før priserne stiger, og det kan også komme hurtigere. Det er ikke sikkert, at prisstigningerne vil være lige så moderate, når vi når hen til sommerferien. Der kunne man godt forestille sig, at priserne var hoppet lidt mere i vejret,« siger hun.

Trump presser danske boligejere

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes