Problematisk kemi fundet i populære cremer, makeup og barberskum

Det kommer bag på Miljøstyrelsen, at der overhovedet findes fluorstoffer i kosmetik- og plejeprodukter. Her er 20 eksempler fra undersøgelsen, som er foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det kommer bag på Miljøstyrelsen, at der overhovedet findes fluorstoffer i kosmetik- og plejeprodukter. Her er 20 eksempler fra undersøgelsen, som er foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

En lang række populære plejeprodukter på det danske marked, for eksempel cremer, barberskum og mascara, indeholder fluorstoffer, der blandt andet mistænkes for at være kræftfremkaldende og årsag til nedsat fertilitet.

Se de 20 produkter længere nede

Det viser en analyse, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget.

Find den bedste makeup uden fluorstoffer på Testuniverset.dk

Analysen har fundet de ni forskellige problematiske fluorstoffer i 50 produkter og har efterfølgende købt 20 af dem i danske butikker for at bekræfte indholdet ved en nærlæsning af ingredienslis­ten.

»Det er overraskende at se, at de her fluorstoffer også dukker op i plejeprodukter. Vi ved, at den her gruppe stoffer er problematiske for miljøet og også kan være det for sundheden, og man bliver ret direkte udsat for dem med plejeprodukter, fordi man smører dem på huden. Vi opfordrer producenterne til at lade forsigtigheden råde og tage fluorstofferne helt ud,« siger Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, og henviser til, at der i mange lignende produkter ikke findes fluorstoffer.

20 produkter med fluorstoffer

problematisk-kemi

 1. Garnier Skin Naturals BB Cream Sensitive Skin Medium (BB-creme)
 2. L’Oréal Nude Magique CC Cream (CC-creme)
 3. Biotherm Aquasource Rich Cream Dry Skin (creme)
 4. Kiehl’s Facial Fuel (creme)
 5. Clinique For Men Anti-Age Moisturizer (creme)
 6. L’Oréal Skin Perfection Unifying Day Moisturiser (creme)
 7. Garnier Skin Naturals The Miracle Cream SPF 20 (creme)
 8. L’Oréal Nude Magique BB Cream (BB-creme)
 9. L’Oréal Revitalift Night Cream (creme)
 10. L’Oréal Revitalift Day Cream SPF 30 (creme)
 11. Raunsborg Night Cream Nordics* (creme)
 12. Maybelline Super Stay 24h 21 Nude (pudder)
 13. Clinique Chubby Lash Fattening Mascara 01 Jumbo Jet (mascara)
 14. MAC Cosmetics Extended Play Lash (mascara)
 15. Eylure Brow Palette, no 10, Dark Brown (bryn)
 16. Gosh Copenhagen Foundation Drops 002 SPF 10 (foundation)
 17. Gillette Series Sensitive Shave Gel (barberskum)
 18. Gillette Satin Care Olay Sensitive Shave Gel (barberskum)
 19. Gillette Series Moisturising Hydratant Shave Gel (barberskum)
 20. Gillette Series Pure & Sensitive Shave Gel (barberskum)

  *Producenten oplyser, at produktet med fluorstof er under udfasning

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Forbrugerrådet advarer mod farlig kemi: Her er 5 tandpastaer, du skal undgå

»Det bør ikke accepteres«
De mange fluorstoffer er ikke ulovlige på det danske marked, men der er indført vejledende grænseværdier for brugen af dem i fødevareemballage.
Det skete, blandt andet fordi en række studier har vist, at de mest kendte fluorstoffer sættes i forbindelse med uønskede aborter og fertilitetsproblemer, ligesom de mistænkes for at være kræftfremkaldende.

»Det er meget bekymrende, at vi anvender stoffer, der er svært nedbrydelige. De ophobes i dyr, fødevarer og i os selv, og studier har vist, at de er sundhedsskadelige. Man bør lynhurtigt få dem væk fra markedet. Det bør ikke accepteres,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Hun sætter helt overordnet spørgsmålstegn ved, om de danske myndigheder har været grundige nok, da de satte grænseværdier for indhold af fluorstoffer.

At der også findes fluor­stoffer i kosmetik- og plejeprodukter, kommer også bag på Miljøstyrelsen, der generelt kalder fluorstoffer i forbrugerprodukter noget skidt.

Toke Winther, der er cand.scient. i Miljøstyrelsen, advarer dog mod at generalisere om effekten af fluorstoffer. Han mener ikke, at der er konkrete beviser for, at fluorstoffer altid trænger gennem huden.

»Der findes så mange fluorstoffer, at det er svært at generalisere,« siger Toke Winther til magasinet Forbrugerrådet Tænk og fortsætter:

»Generelt får vi fluorstoffer ind i kroppen fra de fødevarer, vi spiser, eller hvis de er afgivet til støv fra gulvtæpper eller jakker, der er imprægneret, og hvor stofferne frigives ved slid.«

Test afslører farlig kemi: Se her, hvad vi fandt i syv danske kaffer

Sådan undgår du fluorstoffer
Køb svanemærkede produkter. De må ikke indeholde fluorstoffer.
Spis din pizza på en tallerken – pizzabakker indeholder ofte fluorstoffer.
Se på emballagen, når du køber mikropopcorn og færdigbagte kager. Emballagen har ofte et højt indhold af fluorstoffer. Det samme har madpapir og bagepapir, hvis det ikke er Svanemærket.
Bil- og skivoks kan indeholde fluorstoffer. Det samme kan engangsservice. Er du i tvivl, så spørg i butikken, så de kan guide dig uden om.
Gør ofte rent i hjemmet. Fluorstofferne bliver ofte slidt af møbler, tøj og sko og blander sig med snavs og nullermænd. Vask også ofte hænder, så du ikke har stofferne siddende.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

»Produkter er ufarlige«
Forbrugerrådet Tænk Kemi har sendt alle produkterne i producenthøring. Kosmetikproducenternes brancheforening, SPT, mener, at forbrugerne kan være helt trygge ved produkterne.

»Der er tale om lovlige ingredienser, der er helt sikre for både sundheden og miljøet. I de små mængder, de må anvendes, giver det ingen faglig mening at vurdere farligheden i forbrugerprodukter ved kun at læse ingredienslisten,« siger Gurpreet Kaur Rehal, civilingeniør i SPT, og uddyber:

»Deklarationstest siger intet om produktets sikkerhed, det gør en sikkerhedsvurde

ring derimod, hvor koncentrationen i produktet, og hvor meget forbrugeren anvender, er taget med i vurderingen.«

Hun afviser, at man kan tage fluorstofferne ud af produkterne, uden at det vil påvirke deres kvalitet negativt.

Fluorstofferne bruges blandt andet, fordi de medvirker til at afvise vand, fedt og smuds.

Hormonforstyrrende og allergifremkaldende: 28 ud af 40 deodoranter dumper i norsk test

Hvor farlige er fluorstoffer?

Fluorstoffer er en stor gruppe kemikalier. Der findes over 1.000 forskellige fluorstoffer. De bruges i en lang række forbrugerprodukter og er svært nedbrydelige i miljøet.

De mest kendte fluorstoffer er i flere videnskabelige studier blevet kædet sammen med øget risiko for kræft og nedsat fertilitet. I 2015 viste et studie fra Syddansk Universitet, at kvinder, der havde oplevet spontan abort, havde langt flere fluorstoffer i blodet end andre gravide kvinder.

Det er dog fortsat uklart, præcis hvor skadelige stofferne er. I det såkaldte Madrid Statement fra 2015 opfordrede en række førende forskere myndigheder og industri til at nedbringe mængden af fluorstoffer til et absolut minimum. Både fordi de er svært nedbrydelige, og fordi de udgør en sundhedsrisiko.

Selvom de enkelte små koncentrationer af fluorstoffer ikke nødvendigvis er problematiske, når de står alene, er der bekymring for cocktaileffekten. Det vil sige, at jo mere du kommer i kontakt med dem – eksempelvis via barberskum om morgenen, pizzabakken om aftenen og en pose mikropopcorn i weekenden – stiger risikoen for, at de samlet set kan udgøre en sundhedsrisiko.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi, Miljøstyrelsen, Forbrugerstyrelsen, The Madrid Statement.

Sådan fandt Tænk fluorstofferne
Forbrugerrådet Tænk Kemi har via deres app ‘Kemiluppen’ gennemgået en række produkter, som brugerne har scannet ind og bedt om at få tjekket. På 50 produkter afslørede ingredienslisten fluorstoffer.
Ingen af dem indeholdt de mest kendte og researchede stoffer PFOS eller PFOA, men i alt ni forskellige andre fluorstoffer: C9-15 fluoroalcohol phosphate, polyperfluoromethylisopropyl ether, ptfe, perfluorooctylethyl triethoxysilane, perfluorooctyl triethoxysilane, perfluorodecalin, acetyl trifluoromethylphenyl valylglycine, perfluorononylethyl carboxydecyl peg-10 dimethicone, tetradecyl aminobutyroylvalylaminobutyric urea trifluoroacetate.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.