Pristjek: Tusindvis at spare på ny forsikring

Ved at tjekke din forsikring kan du spare rundt regnet 4.000 om året.

Ved at tjekke din forsikring kan du spare rundt regnet 4.000 om året.

»Det er helt sindssygt. Jeg ærgrer mig bare over, at vi ikke gjorde det for mange år siden.«

Efter 30 år som kunde hos Tryg besluttede 52-årige Jeanett Schmidt sig i foråret for at tjekke sine forsikringer.

Resultatet var opsigts­vækkende: I stedet for at betale 18.491 kroner om året kunne hun ved at skifte til If Skadeforsikring nøjes med 13.346 kroner. En besparelse på over 5.000 kroner – og så fik familien endda bedre dækning på både bil- og ulykkesforsikringen.

Jeanetts eksempel er langtfra unikt.

Det viser Søndagsavisens store forsikringstjek hos 11 af landets største forsikringsselskaber.

Hvad enten der er tale om en familie med børn, en familie uden børn eller en single i 20’erne, er der mange tusind kroner at spare ved at skifte forsikring.

Størst er forskellen for en familie med to børn, der kan spare cirka 4.000 kroner om året ved at skifte selskab.

Hos Forbrugerrådet Tænk er opfordringen derfor klar: Tjek dine forsikringer mindst en gang om året.

»Der er bestemt penge at spare, og det er ikke altid, pris og kvalitet hænger sammen,« siger Lea Markersen, jurist hos Tænk.

Se den store oversigt nederst i artiklen

Sådan får du den billigste forsikring

forsikring

52-årige Jeanett Schmidt fra Helsinge har været kunde i Tryg i over 30 år, men besluttede sig i foråret for at indhente tilbud fra andre selskaber. Nu sparer hun 5.145 kroner om året som kunde i If Skadeforsikring. Hun fik ovenikøbet bedre dækninger på forsikringerne, der dækker hus, bil, indbo, båd, ulykke, motorcykel og to hunde. Foto: Kristian Brasen

Matematikprofessor: Sådan får du den bedste pris på din forsikring

Kedeligt og underprioriteret
Forbrugerrådet Tænk har sammen med Forsikring & Pension, forsikringsselskabernes brancheforening, lanceret Forsikringsguiden.dk,
hvor man kan hente priser på tværs af selskaberne. Det er dog endnu ikke noget, dans­kerne har taget til sig. For mange er forsikringer et lavprioritetsområde, som man trofast betaler til, men ellers prøver at undgå at tænke for meget på.

»Danskerne er for dovne eller for magelige eller for trygge til at gå op i deres forsikringer. Interessen er for lav i forhold til efterspørgslen, og det kunne godt afspejle sig i priserne. Jeg vil anbefale, at man tjekker sine forsikringer en gang om året,« siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Brancheforeningen mener dog ikke, at der generelt er problemer med konkurrencen selskaberne imellem.

»Det er altså ikke sådan, at selskaberne har en unormalt høj indtjening, og der er mange af dem at vælge imellem,« siger Hans Reymann-Carlsen.

Den konklusion er dog en sandhed med modifikationer, mener Kristian Pitzner-Jørgensen, direktør hos sammenligningstjenesten Samlino.dk, der i samarbejde med Søndagsavisen står bag forsikringstjekket.

Han påpeger, at forsikringer er et meget komplekst produkt, hvor prisen afhænger af en række variable som ens alder, bopæl, hustype, bilmærke med videre. Samtidig er der forskel på selvrisiko og dækning blandt selskaberne. Resultatet er et marked, hvor man som forbruger har meget svært ved at overskue, om man betaler for meget.

»Selskaberne kan slippe afsted med at være dyrere, fordi det er nogle kedelige produkter, som er uigennemskuelige. Tjekket viser også, at de risikovurderer forskellige personer på forskellige måder. Og derfor er man som forbruger selv nødt til at finde ud af, hvor man kan få den bedste pris,« siger Kristian Pitzner-Jørgensen, der derfor heller ikke vil pege folk i retning af et enkelt selskab.

»Hvis vi snakker mobil­abonnementer, ville jeg godt kunne sige til dig, hvem du skulle vælge, men det kan jeg ikke sige inden for forsikring. Jeg kan sige, at man skal kigge i retning af de selskaber, der klarer sig bedst her, men hvilket der er det billigste for dig, kan jeg ikke sige,« lyder dommen.

Sig nej til samlerabatten
Det kan være fristende tage imod de 15-20 procent, som man kan spare på at samle forsikringerne i ét selskab.
Men ifølge Søndagsavisens pristjek kan det ikke betale sig. Vælger man den billigste enkeltforsikring uden samlerabat, er der penge at spare for både singlen, parret uden børn og parret med børn.
For singlen er den billigste pris med samlerabat 9.461 kroner hos Gjensidige. Plukker man i stedet de billigste priser fra alle selskaber, er prisen 9.007 kroner for de tre forsikringer. En besparelse på 454 kroner. Parret med børn kan spare 320 kroner og parret uden børn hele 1.166 kroner.

Spar penge fra hængekøjen: Her er opkaldet du bør lave i sommerferien

Langsom til at indse
Om If Skadeforsikring er det absolut billigste for Jeanett Schmidt og hendes mand i Helsinge, er hun ikke sikker på. Hun stoppede med at søge, da hun fik prisen, som giver husstanden den føromtalte rabat på lidt over 5.000 kroner.

Hvorfor der skulle gå 30 år, før hun kom så langt, har hun ikke umiddelbart nogen god forklaring på. Ikke anden, end at hun, som de fleste danskere gør, blot betalte år efter år uden at stille spørgsmål.

»Vi har aldrig haft nogen problemer, og derfor har vi egentlig bare tænkt, at det jo kører fint. Men der er selvfølgelig andre, der kan gøre det samme, og som samtidig er billigere. Det var jeg bare lidt langsom til at indse,« siger hun.

Topdanmark: Test viser ikke meget

Rettelse: Ved en fejl var Topdanmarks pris for en husforsikring til parret med to børn beregnet for et hus på 179 kvadratmeter. Det er nu blevet rettet, så det er for et hus på 139 kvadratmeter- ligesom de øvrige forsikringsselskaber. Rettelsen ændrer ikke på pristjekkets grundlæggende resultater.

Klik på oversigten for stor udgave:

Forsikring

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.