Her er dem, der holder dvd’en i live

Det er især børn og den ældste gruppe af borgere, som fortsat bruger de fysiske formater. Ann-Britt Braunscheier er en af dem.

Det er især børn og den ældste gruppe af borgere, som fortsat bruger de fysiske formater. Ann-Britt Braunscheier er en af dem.

Dvd-hylden i stuen kan altid få 54-årige Ann-Britt Braunscheier til at smile. Alle hendes yndlingsfilm står på rad og række – altid klar til at blive sat i maskinen og få hende til at grine eller græde. I Ann-Britts lejlighed på Østerbro er streamingtjenes­ter en by i Rusland.

»Jeg kan ikke lide streamingtjenester, for du risikerer, at de film, du gerne vil se, pludselig ikke er på tjenesten længere. De skifter jo hele tiden ud. Med min dvd-samling er jeg helt uafhængig af andre – jeg kan selv bestemme, hvilke film jeg vil se, og hvornår jeg vil se dem,« siger Ann-Britt Braunscheier og kigger smilende over på sin samling af godt 200 dvd’er.

Hun er en af dem, som er med til at holde dvd’en i live. Selvom dvd-salget er mere end halveret på fem år, er det stilnet lidt af mellem 2014 og 2015. Mens salget de foregående år faldt med omkring to millioner dvd’er om året, var faldet begrænset til en million mellem 2014 og 2015.

Så stor er forskellen på streamingtjenesterne – her får du det bedste udvalg

Børn og ældre holder det oppe
»Der er stadigvæk en stor gruppe, som endnu ikke bruger digitale tjenester. Det fald, vi har set, flader mere og mere ud, indtil det finder et niveau. Jeg tror ikke, vi skal regne med, at de fysiske formater er uddøde om to år, for der er fortsat mange, der foretrækker dvd eller Blu-ray,« siger Ditte Rie Agerskov, kommunikationschef i Foreningen for Danske Videodistributører.

Det er især børn og den ældste gruppe af borgere, som fortsat bruger de fysiske formater. Børnetitler sælger godt, og en undersøgelse fra FDV viser, at 70 procent af folk over 60 år aldrig har brugt en streamingtjeneste.

Ifølge Claus Bülow Christensen, digital analytiker hos Zibra Digital Media Group, er det blot et spørgsmål om tid, før det ændrer sig.

»Det handler om tilvænning. For de her grupper er dvd noget, man er tryg ved, som fungerer, og som man kender. Men i takt med udviklingen vil de også vænne sig til streamingtjenester. Det er egentlig bare et spørgsmål om tid,« siger han.

Ann-Britt Braunscheier tror da også, at dvd’en forsvinder på et tidspunkt. Hun tvivler dog på, at hun så vil kaste sig i armene på en streamingtjeneste.

»Så håber jeg, at der kommer et andet format, jeg kan spille mine dvd’er over på. Jeg vil meget gerne have min egen samling, det betyder ret meget for mig,« siger hun.

Streaming knuser dvd’en: Så meget er salget faldet

Blu-ray holder stand
Mens dvd-salget er faldet kraftigt, er salget af Blu-rays forblevet nogenlunde stabilt. I 2011 blev der solgt 927.000 Blu-rays, i 2015 var det 907.000. Der kan være flere forklaringer på, at Blu-ray ikke har lidt samme skæbne som dvd’en. Den ene er, at supermarkederne de seneste år i stigende grad har satset på at sælge Blu-ray. Den anden er, at mange foretrækker lyden og billedkvaliteten på Blu-ray frem for dvd og streamingtjenester.Kilder: Foreningen for Danske Videodistributører og Claus Bülow Christensen

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.