Hvorfor skal det koste 49 kroner at betale med girokort?

Rigtig mange ældre er ikke på nettet og må derfor betale 49 kroner, hver gang de betaler via et girokort.

Rigtig mange ældre er ikke på nettet og må derfor betale 49 kroner, hver gang de betaler via et girokort.

Små 600 kroner om året. Eller 49 kroner om måneden.

Så meget koster det at betale sine regninger hos YouSee, Telia og en række andre danske selskaber, hvis man vil gøre det via et girokort. Det er en pris, der vækker opsigt i Ældre Sagen, som har mange medlemmer, der betaler deres regninger med et girokort.

»49 kroner er rigtig mange penge for at betale med girokort. Vi ved, at der er omkring 224.000 personer over 65 år, der aldrig har været på nettet og derfor kan være udfordret i forhold til at bruge netbank eller andre løsninger, der kan være billigere alternativer til at betale med girokort,« siger Ingrid Stokholm Lauridsen, ansvarlig for digitalisering i Ældre Sagen.

Men hvorfor skal det egentlig koste hele 49 kroner at betale en regning på måske 200 kroner med et girokort?

Ifølge Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank og ekspert i teleindustrien, handler det langt hen ad vejen om, at det har været en let måde for selskaberne at tjene nogle ekstra penge på.

»Når selskaberne indfører et gebyr som det for at betale med girokort, har de en rigtig god forretning, fordi kunderne ikke reagerer med det samme og først opdager sent, at det er rigtig dyrt,« siger han.

Her er Danmarks største gebyrgrib

Skal også opdrage
Søndagsavisen har de seneste uger sat fokus på de såkaldte betalingsgebyrer, hvor man kort fortalt betaler for at betale. Det gælder blandt andet det gebyr, man møder som kunde, hvis man vil betale via Betalingsservice, og som typisk er på cirka 9 kroner, selvom den pris, selskaberne betaler til Nets, blot er på 4,32 kroner. Eller det gebyr på typisk 1,39 kroner, som det koster at betale med sit Dankort.

Men modsat disse to gebyrer har virksomhederne også en interesse i at få folk væk fra girokortet, da det trods prisen på 49 kroner er forbundet med en del besvær.

»Virksomhederne vil have, at al kommunikation med dem foregår online igennem selvbetjeningsplatforme, og jo mere man kan skubbe kunderne derover, desto bedre er det for dem,« siger Morten Imsgard.

Samtidig har eksempelvis Betalingsservice den fordel, at virksomhederne er sikre på, at de får deres penge.

Firmaernes fede gebyr-fidus: Så mange penge betaler du for at betale

»Sandsynligheden for, at en regning bliver betalt via Betalingsservice, er meget høj. Hvis du sender en fysisk regning, er der mindre chance for, at den bliver betalt. Derfor er det klart, at man forsøger at få folk til at betale via Betalingsservice i stedet for girokort, blandt andet ved at gøre det dyrt at betale med girokort,« siger Jan Damsgaard, professor og leder af it-afdelingen på CBS.

YouSee er et af de selskaber, hvor det koster 49 kroner at betale med girokort. Her lyder forklaringen, at det skyldes de udgifter, der er til det.

»De 49 kroner er med til at dække de omkostninger, vi har ved denne særlige betalingsform. Betalingsformen er blandt andet forbundet med en række manuelle processer, og vi har større tab her, da processen netop ikke er automatisk og systematiseret,« lyder det fra YouSee i en mail til Søndagsavisen.
YouSee ønsker ikke at oplyse, hvor mange af selskabets kunder der hver måned betaler 49 kroner i gebyr for at modtage et girokort.

Danskerne raser over prisen på Betalingsservice

SA-undersøger

Er du blevet snydt, eller har du et tip, som vi skal se nærmere på?
redaktionen@sondagsavisen.dk

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.