Nethandel blev dyr: Postgebyret var højere end prisen på varen

Steen Kragh Andersen kom til at betale dyrt, fordi der bliver lagt et gebyr på, når man skal betale told og moms af varer købt uden for EU.

Steen Kragh Andersen kom til at betale dyrt, fordi der bliver lagt et gebyr på, når man skal betale told og moms af varer købt uden for EU.

Da Steen Kragh Andersen i slutningen af september sad foran sin computer og havde bestilt bluesrock-musikeren Joe Bonamassas nye koncert på Blu-ray, bredte der sig et smil på hans læber. Nu var der kun to uger til, at skiven havde taget turen fra Florida til Fredericia, hvor Steen glædede sig til at nyde koncerten og »en lille en«.

Men efter 14 dage fik han et brev fra PostNord. Bestillingen var stoppet i tolden, hvor der var lagt 33 kroner oveni i told og moms, og for det havde PostNord opkrævet 160 kroner i ekspedi­tionsgebyr.

Dermed var prisen for koncerten mere end fordoblet på grund af gebyret.

»Jeg blev stjernetosset og tænkte: Nu stopper festen. Hvor mange gebyrer findes der egentlig i det her land?« siger Steen Kragh Andersen og fortsætter:

»Jeg havde allerede betalt 108 kroner i fragt fra USA oven i koncertens pris på 132 kroner. Og told og moms? Fair nok. Men at jeg så pludselig også skal betale PostNord 160 kroner for at opkræve 33 kroner til staten, det er simpelthen for vanvittigt. Jeg har betalt mere for at få den fragtet fra København til Fredericia end fra Florida til København.«

Her er Danmarks største gebyrgrib

»Vi tjener ikke en krone«
Steen henvendte sig til Søndagsavisen, fordi vi de seneste uger har sat fokus på betalingsgebyrer og bedt jer læsere om at tippe os om gebyrer, der virker voldsomme. Så vi tog kontakt til PostNord og fik en snak med kommunikationschef Morten Nielsen.

Hvorfor skal Steen betale det her gebyr?

»Fordi vi udfører en opgave på vegne af myndighederne, hvor vi foretager en fortoldning af alle pakker, der kommer ind i Danmark. Vi tager imod pakkerne, kontrollerer, at deklarationerne er udfyldt korrekt, og opkræver told­ og moms på vegne af myndighederne. Det tager vi et gebyr på 128 kroner plus moms for, og den pris har ligget fast siden 2010.«

Men hvad består det arbejde i? Er det virkelig så dyrt?

»Der er en del administrativt arbejde – mere i nogle tilfælde end andre. I et tilfælde som Steens kontrollerer vi, at deklarationen og pakkens indhold stemmer overens, udfører en tolddeklaration og registrerer og sender den videre. Vi skal have dækket løn til medarbejderen, og så skal vi drive et center med maskiner, husleje og behandling.«

Firmaernes fede gebyr-fidus: Så mange penge betaler du for at betale

Men helt basalt tager i jo 128 kroner plus moms for at opkræve 33 kroner?

»Ja, men det er jo vigtigt at sige, at vi tager det samme gebyr, uanset om vi skal opkræve 500 eller 33 kroner til myndighederne. Processen er den samme. Det dækker lige præcis vores omkostninger, og vi tjener ikke en krone.«

Kan du forstå, at det kan virke absurd, når gebyret er dyrere end varen?

»Det kan jeg sagtens. Men vores arbejde er det samme, om myndighederne skal have 33 eller 8.000 kroner. Derfor er det også vigtigt, at folk tænker det her gebyr ind, når de køber varer på websites uden for EU.«

Oisters gebyrfinte: Så mange millioner scorer mobilselskabet på skjult gebyr

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.