Derfor er nogle smartphones så dyre

Der var både balloner og konfettikanoner rundtom i Danmark, da den seneste iPhone 7 kom til salg i efteråret 2016. Og selvom det ikke var en begivenhed, der tiltrak lige så mange mennes­ker, som de tidligere udgaver har gjort, så kender prisen på de små vidundere kun én retning – opad.

En iPhone 7 Plus med 256 GB hukommelse koster i omegnen af 8.700 kroner hos både Elgiganten og Power.

Spar tusindvis af kroner på telefonregningen

Lidt billigere bliver det, hvis man vælger en Samsung- eller en Sony-telefon, men der skal stadig en god sjat tusindlapper på bordet, hvis man vil have sig en ny smartphone.

Men hvad er egentlig forklaringen på, at de fleste smartphones koster så meget, mens en bærbar computer, der dækker de flestes behov, kan købes til en pris på under det halve?

Ifølge Nicolas Frederiksen, teleanalytiker og stifter af MobilKunden.dk, er smartphone-priserne langt hen ad vejen et paradoks.

Pristjek: Her får du det billigste mobilabonnement

»Avancerede gode smart-phones har aldrig været så billige, som de er i dag. Det er bare ikke iPhones. Huaweis modeller slår iPhone på specifikationerne, men koster en tredjedel. Og så skulle man jo tro, at Huawei havde fundet den hellige gral, men der er stadig langt op til Apples markedsandele,« siger han og fortsætter:

»Apple har en popstjernestatus, som gør, at folk er villige til at betale, hvad de koster. Derfor bliver de dyrere og dyrere, selvom de ikke bliver meget bedre.

Samtidig sker der så det, at Samsung og Sony tænker, at de kan lave telefoner, der er bedre end iPhones, men som koster det samme eller lidt mindre. Og derfor er priserne på smartphones så høje sammenlignet med anden elektronik.«

Mobil på ferien? Undgå at blive flået med 4 mobilabonnementer, der dækker i udlandet

At der er noget om snakken, bliver umiddelbart bekræftet af Danmarks Statistiks prisindeks. Her viser tallene for mobiltelefoner en prisstigning på 30 procent fra 2010 til 2016, mens prisindekset for pc’er, tablets med videre er faldet med 49 procent i samme periode.

Vi er klar til at betale prisen
Dermed følger mobiltelefonerne altså ikke den generelle trend for eletroniske produkter, som bliver billigere og billigere i takt med ny teknologi og højere produktivitet i de producerende virksomheder.

»Ser vi på markedet for laptops, så vokser det ikke længere, men det gør det for smartphones, som forbrugerne rykker mere og mere af deres forbrug over på,« siger Nicolas Frederiksen og tilføjer:

»Som det er i dag, kan vi ikke undvære vores smartphone et splitsekund. Vi skal død og pine have den her telefon. Og så er der bare rigtig mange danskere, der gladeligt betaler, hvad det koster at købe de dyreste telefoner.«

Der er dog også andre forklaringer på den høje pris. Torben Rune, grundlægger af konsulentvirksomheden Netplan, peger på, at smartphonemarkedet er langt mere innovativt og dynamisk end det for bærbare computere, og at udviklingen sker hurtigere her, hvilket får priserne til at stige. Samtidig er indholdet på især de dyrere smartphones belagt med licenser, som producenterne skal betale.

Stortest af smartphones: Her er 2016’s bedste mobiler

»Man skal ikke være blind for, at der er en mærkevareeffekt også, men i mobiltelefoner bruger man mange flere former for software, der bruger forskellige standarder, og den type software er der licens på. Det er ikke gratisprogrammer, som vi kender det fra pc’en,« siger han.

Torben Rune pointerer samtidig, at der er en tendens til, at jo billigere telefon man køber, desto mere reklamesoftware er der på den:

»Softwareproducenterne betaler for, at det bliver lagt ind på telefonerne, og dermed kan man presse prisen på de billige modeller ned på eller tæt på produktionsprisen, hvilket gør springet op til de dyre telefoner endnu større.«

Udklip smartphones

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.