Flere tandpastaer med whitening kan skade tænderne

Hvem kunne ikke tænke sig et flot hvidt smil frem for gule tænder med belægninger?

Desværre er den bedrøvelige nyhed, at der ikke er nogen let vej til et “colgatesmil”. Det viser Forbrugerrådet Tænks test af tandpasta med whitening.

Testen omfatter 10 forskellige varianter, og fælles for dem alle er, at de får bedømmelsen ‘dårlig’ for deres blegeeffekt.

Tjek om der er skadelig kemi i din tandpasta

Producenterne holder sig ellers ikke tilbage med løfter om flotte hvide tænder, men virkeligheden er altså en helt anden.

Den, der er mindst ringe, er Aquafresh Whitening Intense white, som rengør uden at slibe for meget på tænderne og ikke indeholder potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Almindelige tandpastaer lige så gode
Forbrugerrådet Tænk sammenlignede whitening-tandpastaerne med to helt almindelige tandpastaer.

Konklusionen var, at der ikke var nogen nævneværdig forskel mellem dem, da de opnåede lige så mangelfulde resultater på parametrene “blegeeffekt” og “skinnende tænder” efter 30 dages tandbørstning.

Denivit Anti-stain Expert ender sidst i testen, blandt andet fordi den indeholder methylparaben, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, og fordi den sliber alt for meget på tænderne.

Her er den perfekte tandpasta

Pas på emaljen
Står det til Forbrugerrådet Tænk, skal det være et krav, at producenterne skal oplyse tandpastaernes slibeeffekt på emballagen, så forbrugerne ved, hvad de putter i indkøbskurven.

Hvis slibeeffekten er for skrap, risikerer man nemlig at pådrage sig uoprettelige skader på tandemaljen, som er dødt væv og derfor ikke kan genopbygge sig selv, påpeger overtandlæge Ulla Pallesen på Tandlægeskolen, Københavns Universitet, over for Forbrugerrådet Tænk.
Tænk.dk kan du læse hele testen af whitening-tandpasta.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.