Derfor er Facebook-‘likes’ vigtige for selvtilliden

Det kan godt være, at det ‘bare’ er tekst, et videoklip eller et fotografi, men når vi laver en Facebook-opdatering, har det ofte stor betydning for os, om den bliver mødt med likes og kommentarer eller larmende tavshed.

Derfor læser fire ud af ti deres opdateringer igennem flere gange og kvalitetssikrer dem, før de slår dem op på deres væg, og 37 procent bliver i decideret godt humør, hvis de får mange likes.

Godt en ud af ti er så spændt på, om deres opdateringer får likes, at de tjekker det ‘hele tiden’, i minutterne efter at opdateringen er lagt op.

6 tegn på du er afhængig af sociale medier

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

»At få reaktioner og feedback er hele årsagen til, at vi skriver ting på Facebook. Stort set alle følger med i deres egne opdateringer,« siger adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen, der har skrevet en bog om Facebook-opdateringer, og uddyber:

»Likes er i virkeligheden blevet en valuta for anerkendelse. Et like betyder: ‘Du er okay, og jeg kan lide det, du har skrevet.’ Vi er sociale dyr, og derfor er det vigtigt for os at få den anerkendelse. Likes bidrager ofte til at bekræfte folk i, at de er okay mennesker.«

Mindreårige børn får frit spil på sociale medier – det skal du vide som forælder

Så ofte opdaterer vi vores Facebook-profil
  • Dagligt: 3%
  • Et par gange om ugen: 10%
  • Et par gange om måneden: 17%
  • Sjældnere end månedligt: 37%
  • Aldrig: 30%
  • Ved ikke: 3%

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.004 svar

Frygter en dårlig modtagelse
Men det er ikke kun for vores egen skyld, at vi gerne vil have mange likes – vi vil også gerne have, at vores Facebook-venner ser, hvor succesfulde vores opdateringer er.

Hver 20. danske Facebook-bruger – eller mere end 150.000 danskere – kan finde på helt at slette opdateringen igen, hvis den ikke har fået nok reaktioner.

»Vores Facebook-væg er blevet et billede på den person, vi gerne vil ses som. Derfor oplever nogle det som pinligt at have en opdatering på deres væg, som ikke har mange likes, fordi det signalerer, at man ikke har mange venner eller succes. Så er det, den bliver slettet igen, fordi det ikke passer ind i det billede, man gerne vil skabe af sig selv,« siger Lisbeth Klastrup, der er lektor på IT-Universitet i København.

Og så er der den forholdsvis store gruppe af Facebook-brugere – 30 procent – som aldrig eller ekstremt sjældent skriver noget som helst på Facebook.

De bliver ofte kaldt ‘lurere’, fordi de udelukkende bruger Facebook til at læse nyheder eller følge med i andres liv. Men ofte er det frygten for en dårlig modtagelse, der holder dem tilbage.

Offentligt ansatte gemmer sig på Facebook

Har forskellige behov
»De synes ikke selv, at de har noget at sige, eller er bange for at udstille sig selv,« forklarer Lisbeth Klastrup og uddyber:

»Der er mange, som frygter, at deres opdatering ikke bliver god, at den ikke er lige så smart eller velskrevet som andres. Det giver en usikkerhed i forhold til, om den vil blive modtaget godt – om folk vil finde det interessant. Og den usikkerhed gør, at det måske er nemmere at lade være.«

Uanset om man skriver på Facebook dagligt eller holder sig helt fra det, er man lige ‘rigtig’, mener Anders Colding-Jørgensen:

»Vi har forskellige behov og temperamenter. Det er helt normalt, at nogle ikke opdaterer, og det er også helt normalt, at man gerne vil anerkendes.«

16 Facebook-typer: Hvilken er du?

Lureren:

Skriver aldrig en opdatering og kommenterer aldrig en tråd, men læser alt – og kan sagtens finde på at referere til en af dine opdateringer, når de møder dig i virkeligheden.

Hyænen:

Skriver aldrig rigtig noget andet end LOL (laughing out loud) eller LMAO (laughing my ass off) – eller bruger ‘haha’-ikonet til at reagere på opdateringer.

Hr. eller fru populær:

Har 4.367 venner, men kender så godt som ingen af dem.

Gambleren:

Spiller ‘Words’, ‘Mafia Wars’ eller bager virtuelle kager hele dagen. Du kan se det i dit feed, og du får indimellem invitationer til at hjælpe dem på vej i spillet.

Den rene:

Henviser til Gud eller Jesus eller skriver om spiritualitet og fred på jorden i alle opdateringer.

Tyven:

Stjæler hele tiden andres opdateringer og memes og poster dem, som var det deres egne.

Kynikeren:

Hader deres liv, hader alt i deres liv, og det kommer meget tydeligt til udtryk via en melankolsk tone i ALLE deres statusopdateringer.

Samleren:

Skriver heller aldrig noget på Facebook, men melder sig ind i alverdens grupper og liker jævnligt alverdens underlige sider og mennesker.

Promotoren:

Inviterer dig meget ofte til begivenheder eller sider, som du ignorerer eller sletter.

Like-maskinen:

Skriver aldrig noget som helst, men trykker ‘synes godt om’ til stort set alt.

Hateren:

Alle opdateringer handler om, at nogen er lede eller onde ved dem, og deres generelle livssyn er, at alle er ude på at ødelægge alt for dem.

Antikorrekturen:

Denne person ville vinde meget på en stavekontrolfunktion på Facebook, da alle opdateringer er fyldt med stave- og kommafejl. Du får ofte ondt af dem, fordi det er så ulæseligt.

Drama-queen:

Skriver ofte ting som: »Det er bare løgn« eller »Jeg kan ikke mere« i håb om, at du spørger ind til, hvad der er galt. Vedkommende afslører det sjældent.

Den pinlige:

Forsøger hele tiden at skrive sjove ting, men det er bare aldrig sjovt.

Nyhedsoplæseren:

Skriver hele tiden, hvad de laver, hvem de er sammen med, og hvor de er henne – uanset hvor ligegyldigt det er.

Hanen:

Føler, at det er deres pligt at skrive »Godmorgen« på Facebook hver eneste dag.

Kilder: Facebook, Visual

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.